Atacul informatic ce a paralizat numeroase site-uri din SUA, comis de un grup „nestatal“. Hackerii s-au folosit de camere video, frigidere şi televizoare inteligente ale americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
atac cibernetic hacker internet spionaj

Atacul informatic de proporţii care a paralizat vineri numeroase site-uri de internet din Statele Unite nu pare să fi fost comis de un ţară străină, ci de un grup „nestatal“, a declarat marţi coordonatorul serviciilor de informaţii din SUA, James Clapper, citat de AFP.

Atacul informatic de proporţii care a paralizat vineri numeroase site-uri de internet din Statele Unite nu pare să fi fost comis de un ţară străină, ci de un grup “nestatal”, a declarat marţi coordonatorul serviciilor de informaţii din SUA, James Clapper, citat de AFP.

„Ancheta este încă în curs. Trebuie strânse multe date”, a spus el la o conferinţă a centrului de reflecţie Council on Foreign Relations (CFR).

Întrebat de moderatorul conferinţei de două ori dacă atacul informatic de vineri a fost lansat de un “actor nestatal”, Clapper a răspuns: “Nu aş vrea să conchis în mod definitiv acest lucru. Este o primă estimare”.

“Există această disparitate între capacităţile actorilor informatici sofisticaţi, actori informatici state-naţiuni, care sunt, în mod clar, Rusia şi China, dar care au, poate, intenţii mai blânde”, a explicat oficialul. „Şi apoi există alte ţări, care au intenţii mai nefaste, şi actorii nestatali, care au obiective şi mai rele”, a precizat el.

Un atac informatic lansat în mai multe etape a perturbat grav vineri funcţionarea internetului în Statele Unite, blocând accesul la site-uri precum Twitter, Spotify, Amazon sau eBay pentru milioane de oameni.

Pe lista de victime s-au aflat şi Reddit, Airbnb, Netflix, dar şi site-urile CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times sau The Guardian.

Niciunul dintre aceste site-uri nu a fost vizat direct de hackeri. Ei au atacat, de fapt, compania Dyn, care monitorizează şi redistribuie traficul pe internet.

Dyn este unul dintre gestionarii adreselor de pe internet (DNS), ce are ca rol să traducă aceste adrese aşa cum sunt cunoscute de public în unele numerice, fapt care le permite calculatoarelor să comunice între ele. Fără ca reţeaua DNS să fie controlată de provideri, internetul nu funcţionează.

Atacul a constat în "bombardarea" serverelor ţintă cu valori de trafic copleşitoare. Hackerii au folosit sute de mii de sisteme ale unor dispozitive conectate la internet, precum camere, gadget-uri pentru monitorizarea bebeluşilor, routere de casă, frigidere inteligente, fără ca proprietarii lor să-şi dea seama. 

Specialiştii în securitate au avertizat de mult că numărul mare de dispositive conectate la internet, aşa numitul “internet al lucrurilor”, este o problemă de siguranţă. Iar atacul de vineri, spun aceştia, este doar începutul pentru modul în care aceste gadget-uri pot fi folosite. 

Luni, secretarul pentru Securitate Internă Jeh Johnson a anunţat că atacul a fost neutralizat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite