Anthony Blinken apără decizia SUA de retragere a trupelor din Afganistan: „Ameninţarea teroristă s-a mutat în alte locuri. Avem alte provocări pe agendă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Secretarul de stat Antony Blinken a apărat duminică decizia SUA de a se retrage din Afganistan, argumentează că ameninţarea teroristă s-a mutat în altă parte şi că Washingtonul trebuie să reorienteze resursele către provocări precum China şi pandemia de COVID-19, transmite AFP.

"Ameninţarea terorismului s-a mutat în alte locuri. Şi avem alte subiecte foarte importante pe agenda noastră, inclusiv relaţia cu China, care merge de la schimbările climatice până la COVID-19. Asupra acestora ne vom concentra energia şi resursele"", a declarat Blinken pentru "This Week" de la ABC.

Blinken s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, precum şi cu înalţi oficiali americani de la Kabul şi i-a informat miercuri despre anunţul lui Biden că pune capăt „războiului pentru totdeauna”, care a început ca răspuns la atacurile din 11 septembrie 2001.

Blinken a declarat pentru ABC că Statele Unite au „atins obiectivele pe care ne-am propus să le realizăm”.

"Al-Qaeda a fost degradată semnificativ. Capacitatea sa de a efectua un atac împotriva Statelor Unite acum din Afganistan nu este acolo", a spus el.

Pentagonul mai are are în jur de 2.500 de soldaţi în Afganistan de la peste 100.000 în perioada de vârf a prezenţei în ţară. Alte câteva mii fac parte dintr-o forţă NATO de 9.600 de oameni, care se va retrage în acelaşi timp.

Întârzierea retragerii - chiar şi cu puţin peste patru luni - i-a enervat pe talibani, care au ameninţat că vor relua ostilităţile împotriva forţelor SUA.

Blinken a spus, totuşi, că Washingtonul va putea vedea orice mişcare a talibanilor „în timp real” şi să ia măsuri.

„Deci, dacă vor începe ceva din nou, se vor găsi într-un război lung care nu este nici în interesul lor", a spus Blinken.

"Ne vom repoziţiona forţele şi mijloacele pentru a ne asigura că putem să ne protejăm de o resurgenţă potenţială" a Al Qaeda în Afganistan, a spus şeful diplomaţiei americane, potrivit Agerpres citând AFP

Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor căuta să păstreze o prezenţă diplomatică cu „o componentă de securitate” după retragere.

„Comunitatea noastră de informaţii a arătat clar săptămâna aceasta în depoziţiile sale publice că vom avea luni de avertizare înainte ca Al-Qaeda sau (grupul Statului Islamic) să aibă o capacitate de complot extern din Afganistan", a declarat Sullivan pentru "Fox News Sunday".

Blinken s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, precum şi cu înalţi oficiali americani de la Kabul şi i-a informat miercuri despre anunţul lui Biden că pune capăt „războiului pentru totdeauna”, care a început ca răspuns la atacurile din 11 septembrie 2001.

Preşedintele Joe Biden a anunţat săptămâna trecută că Statele Unite vor retrage toate forţele din ţară înainte de aniversarea de 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie.

Retragerea necondiţionată - cu patru luni mai târziu decât termenul convenit cu talibanii anul trecut - vine în ciuda unui impas în discuţiile de pace dintre insurgenţi şi guvernul afgan.

Şeful CIA, William Burns, şi generalii americani, inclusiv fostul şef al forţelor armate, David Petraeus, au susţinut că această mişcare ar putea arunca ţara mai adânc în violenţă şi ar putea lăsa America mai vulnerabilă la ameninţările teroriste.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite