Ana Montes, spioană de top, a fost eliberată în SUA după mai bine de 20 de ani

0
Publicat:

Ana Montes — unul dintre cei mai cunoscuți spioni din Războiul Rece prinși de SUA — a fost eliberată din închisoarea din Carswell, din statul Texas, după mai bine de 20 de ani de detenție, scrie BBC.

Ana Belén Montes FOTO FBI/Wikipedia
Ana Belén Montes FOTO FBI/Wikipedia

În vârstă de 65 de ani, aceasta a petrecut aproape două decenii spionând pentru Cuba, în timp ce era angajată ca analist la Agenția de Informații a Apărării.

După arestarea sa în 2001, oficialii au declarat că a expus aproape în întregime operațiunile de informații ale SUA pe insulă.

Un oficial a declarat că ea se numără printre „cei mai dăunători spioni" prinși de SUA.

Michelle Van Cleave, care a fost șefa serviciului de contraspionaj în timpul președintelui George W. Bush, a declarat în 2012 în Congres că Montes a „compromis tot - practic tot ceea ce știam despre Cuba și despre modul în care operam în Cuba".

„Astfel, cubanezii erau conștienți de tot ceea ce știam despre ei și puteau folosi acest lucru în avantajul lor. În plus, ea a putut influența estimările despre Cuba în conversațiile sale cu colegii și a găsit, de asemenea, o oportunitate de a furniza informațiile pe care le-a dobândit altor puteri".

După arestarea sa, Montes a fost acuzată că a furnizat identitățile a patru spioni americani și informații clasificate. Ea a fost condamnată la 25 de ani de închisoare, judecătorul care a pronunțat sentința acuzând-o că a pus în pericol „întreaga națiune".

Cu toate acestea, spre deosebire de alți spioni de top  prinși în timpul Războiului Rece, Montes a fost motivată de ideologie, nu de câștiguri personale. Ea a acceptat să lucreze pentru serviciile secrete cubaneze în mare parte pe baza opoziției sale față de activitățile administrației Reagan în America Latină.

În special, potrivit unui raport al inspectorului general al Departamentului Apărării, se crede că a fost furioasă din cauza sprijinului acordat de SUA pentru Contras din Nicaragua — un grup rebel de dreapta suspectat de comiterea de crime de război și alte atrocități în această țară.

Ea a fost abordată inițial de un coleg de la Universitatea Johns Hopkins în 1984, după ce și-a exprimat indignarea față de acțiunile SUA în Nicaragua. Ulterior, ea a fost prezentată unui agent de informații cubanez și, la o cină în New York, „a fost de acord fără ezitare să lucreze prin intermediul cubanezilor pentru a "ajuta" Nicaragua", se arată în raportul inspectorului general.

Timp de aproape două decenii, ea s-a întâlnit la fiecare câteva săptămâni cu responsabilii cubanezi în restaurante din Washington DC și le-a trimis mesaje codificate conținând informații strict secrete prin intermediul unui pager. Își primea ordinele prin transmisii trimise prin radio pe unde scurte.

În cele din urmă a fost reținută în septembrie 2001, după ce oficialii serviciilor de informații americane au primit un pont conform căruia un angajat al guvernului părea să spioneze pentru Cuba. Unul dintre agenții FBI care au arestat-o a declarat că aceasta a părut stoică în momentul arestării.

Ana Montes va rămâne sub supraveghere timp de cinci ani. De asemenea, i se va interzice să lucreze pentru guvern sau să contacteze agenți străini fără permisiune.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite