O americancă condamnată pentru spionaj în folosul Cubei, eliberată după 20 de ani de închisoare

0
Publicat:

Americanca Ana Belén Montes, arestată în 2001 şi condamnată în anul următor la 25 de ani de închisoare pentru spionaj în folosul guvernului cubanez, va ieşi duminică din închisoare, potrivit unui document al agenţiei americane a penitenciarelor, notează AFP.

 Ana Belén Montes va fi eliberată, duminică, 8 ianuarie. FOTO FBI/Wikipedia
Ana Belén Montes va fi eliberată, duminică, 8 ianuarie. FOTO FBI/Wikipedia

  În prezent în vârstă de 65 de ani, această analistă din cadrul serviciilor de informaţii militare care a fost acuzată în special că a transmis Havanei numele agenţilor americani lucrând în Cuba şi detalii ale unor manevre navale americane, va părăsi închisoarea din Carswell, din statul Texas, şi va beneficia de un regim de libertate condiţionată timp de cinci ani. 

Arestată la 21 septembrie 2001 de poliţia federală (FBI) la baza aeriană Bolling, la sud de capitala Washington, ea a recunoscut că a spionat timp de aproape un deceniu în folosul Cubei, din 1992 până în 2001, deşi FBI o suspectează că a început să spioneze încă din 1985, scrie Agerpres.

Ea lucra la Departamentul de Justiţie când a atras atenţia unor agenţi cubanezi exprimându-şi nemulţumirea în ce priveşte politica americană faţă de America Centrală, potrivit unei biografii publicate pe site-ul FBI. 

Ana Belén Montes a obţinut apoi un post de expert în informaţii în cadrul Agenţiei de Informaţii Militare (DIA).

Pentru a transmite informaţiile sale, criptate folosind un program pus la dispoziţie de Cuba, Montes, născută într-o bază americană din Nürnberg (Germania), a folosit dispozitive de transmisie cu unde scurte şi un telefon public, situat lângă Grădina Zoologică din Washington.

 Ana Belén Montes a fost denunţată în 1996 de un coleg, însă autorităţile americane au deschis o anchetă împotriva ei abia patru ani mai târziu, potrivit AFP.   

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite