Alegeri SUA 2020. Penibilul continuă. Departamentul de Stat obstrucţionează accesul lui Joe Biden la mesajele de la lideri străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de mesaje de la lideri străini adresate preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, se află la Departamentul de Stat, dar administraţia Donald Trump îl împiedică pe politicianul democrat să aibă acces la ele, au declarat miercuri pentru CNN surse diplomatice americane apropiate acestui dosar. Biden nu primeşte nici informările zilnice de la serviciile de informaţii.

În mod tradiţional, Departamentul de Stat sprijină corespondenţa cu preşedintele ales, motiv pentru care multe ţări au început să trimită în weekend mesaje la sediul diplomaţiei americane.

Însă Biden a fost obstrucţionat de administraţia Trump să aibă acces la resursele Departamentului de Stat, întrucât preşedintele în exerciţiu refuză să recunoască victoria lui Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie. Astfel, zeci de mesaje adresate lui Biden nu au ajuns încă la destinatar.

Echipa lui Joe Biden se află în contact cu guverne străine fără implicarea Departamentului de Stat şi Biden a avut numeroase convorbiri telefonice cu diverşi lideri, printre care cancelarul german Angela Merkel şi premierul canadian Justin Trudeau. Aceste convorbiri s-au desfăşurat însă fără sprijinul logistic al Departamentului de Stat.

''Ei (membrii echipei lui Joe Biden) ar prefera să utilizeze resursele Departamentului de Stat'', a spus o sursă apropiată acestui dosar.

Mai mult, secretarul de stat Mike Pompeo a refuzat marţi să recunoască victoria lui Biden în scrutinul prezidenţial, afirmând că "va exista o tranziţie lină către a doua administraţie Trump", ceea ce a agitat şi mai mult mediul diplomatic, potrivit sursei citate.

Joe Biden nu primeşte nici informările zilnice de la serviciile de informaţii, iar dacă administraţia Trump continuă să blocheze o tranziţie tipică până în jurul zilei învestiturii (20 ianuarie), există temeri că administraţia Biden se va confrunta cu o mare provocare pentru a-şi prelua oficial mandatul. În trecut, Departamentul de Stat a facilitat procesul de tranziţie administrativă post-alegeri. 

Refuzul preşedintelui american în exerciţiu de a-şi accepta înfrângerea în alegerile desfăşurate pe 3 noiembrie a creat un peisaj politic haotic în SUA. Nu numai că preşedintele în exerciţiu a refuzat până acum să-şi recunoască înfrângerea, ba mai mult a recurs la atacuri destabilizatoare asupra lanţului de comandă militar, o mentalitate de „ buncăr asediat“ spun analiştii.

Sfidarea administraţiei Trump a fost şi mai ridicolă, marţi, când secretarul de stat Mike Pompeo şi-a arătat loialitatea faţă de şeful statului declarând: „va exista o tranziţie lină către o a doua administraţie Trump“. În faţa acestei situaţii neobişnuite, iese în evidenţă şi agitaţia din interiorul instituţiilor federale.

De pildă, la câteva minute după ce procurorul general al SUA, William Barr, a dispus investigarea presupusei fraude electorale, şeful direcţiei din Departamentului Justiţiei însărcinate cu anchetarea delictelor electorale, Richard Pilger, şi-a dat demisia. De asemenea, agenţia federală însărcinată cu iniţierea procesului de tranziţie, Administraţia Serviciilor Generale (GSA), nu a declanşat deocamdată acest proces. Directoarea acestei instituţii, Emily Murphy, numită de Trump, a sugerat că aşteaptă mai întâi un rezultat oficial cu privire la câştigătorul scrutinului, stabilit deocamdată prin proiecţiile mass-media. În faţa acestei situaţii, echipa lui Joe Biden a avertizat că examinează la rândul ei posibile acţiuni judiciare, pentru a determina GSA să iniţieze tranziţia ce acordă membrilor echipei preşedintelui ales acces la informaţii guvernamentale şi posibilitatea stabilirii de contacte cu funcţionarii agenţiilor federale.

Fostul director al CIA, John Brennan, a declarat că este în acest moment mai îngrijorat de deciziile pe care le poate lua acum Donald Trump, pe final de mandat, decât în toţi cei patru ani când a fost preşedinte al SUA, informează CNN. Brennan a dat ca exemplu demiterea şefului Pentagonului şi punerea în fruntea armatei americane a unor persoane „fără experienţă”, decizii care trimit „un semnal foarte prost” către militarii armatei americane.

„Nu cred că (Trump) va reuşi să se agaţe de putere, pentru că puterea sa va expira în ziua de 20 ianuarie 2021, la prânz, Ziua Inaugurării (când Joe Biden va depune jurământul)”, a spus John Brennan, într-o intervenţie la CNN.

„Dar sunt foarte îngrijorat de ce ar putea să facă până atunci, în acest interval. Şi trebuie să vă spun că sunt, acum, mai îngrijorat de ce ar putea să facă acest nervos şi aparent nesăbuit preşedinte în aceste 70 de zile rămase, decât în întregul său mandat de până acum”, a spus fostul şef al principalei agenţii de spionaj extern al SUA.

John Brennan a precizat că Trump e decis să apeleze în continuare la acţiuni de forţă, precum demisterea ministrului Apărării, Mark Esper, şi înlocuirea lui şi a echipei sale cu persoane controversate, fapt care i-a făcut deja pe câţiva oficiali ai Pentagonului să spună că liderul de la Casa Albă are deja comportamentul specific unui dictator.

De asemenea, conform surselor CNN, după epurările de la Pentagon, următorii pe listă sunt actualii directori ai CIA şi FBI.

„Punerea unor astfel de oameni, fără experienţă, în fruntea Pentagonului, va trimite un semnal foarte prost la trupe, către militari, precum şi către restul naţiunilor”, a spus fostul director CIA, John Brennan.

Într-un discurs susţinut la un eveniment în Delaware, Biden a spus că tranziţia de putere este în desfăşurare, în pofida refuzului preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump de a accepta rezultatul alegerilor. Preşedintele ales a declarat de asemenea că este „stânjenitor“ faptul că Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea. „Sincer, cred că este jenant. Cred că asta nu va servi moştenirii preşedintelui. 

Dar faptul că republicanii nu vor să recunoască în acest moment faptul că am câştigat nu are prea mult impact asupra agendei noastre de tranziţie şi a ceea ce putem face de acum şi până pe 20 ianuarie“, ziua învestiturii, a adăugat preşedintele ales al SUA. „Începem deja tranziţia, este deja pornită“, a mai declarat Biden, care a adăugat că lucrează la componenţa executivului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite