Alegeri SUA 2020. Americanii au trimis mutarea în plic. Trump şi Biden se bat pentru fiecare vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru democratul Joe Biden au votat mai mulţi americani prin corespondenţă decât pentru republicanul Donald Trump  Foto Getty images / AFP / Shutterstock
Pentru democratul Joe Biden au votat mai mulţi americani prin corespondenţă decât pentru republicanul Donald Trump  Foto Getty images / AFP / Shutterstock

Numărul record de alegători care au optat să voteze anticipat şi prin poştă şi-a pus amprenta pe cursa prezidenţială din 3 noiembrie, dintre preşedintele republican în funcţie, Donald Trump, şi democratul Joe Biden. Soarta alegerilor prezidenţiale din SUA a ajuns, joi dimineaţă, să depindă de rezultatul din cinci state ce au, în total, 60 de voturi în colegiul electoral. Trump conduce în 4 dintre ele, dar Biden a recuperat din diferenţă.

Alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie 2020 în care s-au înfruntat preşedintele republican în funcţie, Donald Trump şi democratul Joe Biden a fost unele dintre cele mai tensionate din istoria recentă a Statelor Unite.  Unul dintre cele mai temute scenarii, cel al aşteptării rezultateor timp de mai multe zile şi chiar recurgerea la justiţie pentru a stabili învingătorul, a devenit realitate.

 „Cu câteva săptămâni în urmă, Donald Trump a prezis deja că aceste alegeri se vor încheia în faţa Curţii Supreme”. Noaptea alegerilor, care urma să se încheie cu desemnarea câştigătorului, este pe cale să se transforme într-o săptămână electorală de coşmar. Votul s-a dovedit deosebit de strâns, contrar a ceea ce au prezis sondajele care îl plasau pe Biden în frunte cu 10 procente.

Soarta alegerilor prezidenţiale din Statele Unite a ajuns, joi dimineaţă, să depindă de rezultatul din cinci state ce au, în total, 60 de voturi în colegiul electoral. Trump conduce în 4 dintre ele, dar Biden a tot recuperat mult din diferenţă, mai ales în condiţiile numărării la sfârşit a voturilor venite prin poştă.

Potrivit estimărilor Fox News şi Associated Press, Biden şi-a asigurat 264 de voturi din cele 270 necesare pentru a deveni preşedinte, în timp ce Trump are doar 214 la acest moment.

În Pennsylvania (20 de voturi), după numărarea a 89% dintre voturi, Donald Trump are 50,7%, iar Joe Biden 48,1%. Acest stat este, de obicei, un fief al democraţilor, dar în 2016 voturile sale s-au dus la actualul preşedinte.

În Georgia (16 voturi), după ce 98% din opţiunile electorale au fost procesate, Trump are 49,7%, iar Biden 49,1%. Georgia votează, în mod tradiţional, cu republicanii.

În Carolina de Nord (15 voturi), după numărarea 94% dintre voturi, Trump are 50,1%, iar Biden 48,7%. Şi acest stat este, în mod obişnuit, dominat de republicani.

În Nevada (6 voturi), stat colorat de obicei în albastru, după procesarea a 75% dintre voturi, Biden conduce cu 49,3% la 48,7%.

În joc mai este şi Alaska, fief republican clar, care are însă doar 3 voturi în Colegiul Electoral. După numărarea a jumătate dintre voturi, Trump are 62,1%, iar candidatul democrat 33,5%.

De menţionat că o bună parte din presa americană l-a dat deja câştigător pe Biden în Arizona (11 voturi), deşi s-au numărat doar 86% dintre voturi, iar avansul lui Biden este mai mic de 3%. La alegerile din ultimele trei decenii, Arizona a votat de obicei cu candidatul republican. 

Echipele de campanie ale luiDonald Trump au anunţat că se vor adresa instanţei pentru a opri numărarea voturilor în Pennsylvania şi Michigan şi renumărarea voturilor în Wisconsin. De asemenea Donald Trump vrea să se adreseze Curţii Supreme pentru a stabili dacă voturile sosite prin corespondenţă în termen de trei zile de la închiderea urnelor ar trebui luate în considerare sau nu.

Ambele procese mai cer un acces mai bun pentru observatorii din partea campaniei Trump la centrele de procesare şi numărare a voturilor în Pennsylvania şi Michigan. Campania Trump a cerut o oprire temporară a numărării voturilor în ambele state până când nu va primi acces la procesul electoral şi nu va putea analiza buletine de vot deja deschise şi procesate.

Fără victorie în Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania , şansele lui Donald Trump de a câştiga alegerile se reduc.

Experţi în legislaţia alegerilor au spus că este îndoielnic ca instanţele să accepte cererea lui Trump de oprire a numărătorii voturilor exprimate înainte de ziua alegerilor, sau că orice contestaţie pe care o va analiza justiţia ar modifica traiectoria cursei electorale în state intens disputate, precum Michigan şi Pennsylvania.

De ce au dat greş sondajele de opinie

    „E limpede că există o uriaşă discrepanţă între lumea “virtuală” şi cea “reală”. Iar lumea reală câştigă întotdeauna“ explică pentru hotnews.ro profesorul de ştiinţe politice Alin Fumurescu de la Universitatea din Houston. Cel mai grav scenariu  ar fi ca un val de contestaţii să ajungă la Curtea Supremă, iar rezultatul final să fie stabilit fie de către Curtea Supremă (controlată de republicani), cum s-a mai întâmplat în cazul confruntării dintre Bush şi Gore în 2000, sau chiar în Camera Reprezentantilor, cum s-a mai întâmplat în 1824!

Dacă diferenţa dintre câştigător şi perdant este de câteva mii sau sute de voturi, într-un singur stat sau un singur district, sau chiar mai multe, e aproape sigur că perdantul va apela la justiţie pentru a cere renumărarea voturilor. Se merge prima dată la Curtea Supremă din statul respectiv, dar se poate ajunge apoi până la Curtea Supremă a SUA. Aşa a procedat Al Gore în 2000. Pentru candidatul democrat strategia s-a dovedit atunci perdantă (s-a cerut renumărarea tuturor voturilor din Florida, nu doar din districtele preferate de democraţi), imposibil de realizat în timp util.

Trump şi-a clamat victoria înainte de terminarea numărării voturilor

   Miercuri după ora două noaptea, la Washington, preşedintele Donald Trump s-a adresat susţinătorilor săi de la Casa Albă, afirmând că ar fi câştigat alegerile şi că s-ar încerca fraudarea acestora. El a trecut în revistă cifrele din acel moment, succesele obţinute, susţinând că ceea ce se întâmplă ar fi o „fraudă”, o încercare de a fura rezultatul, în detrimentul celor care au votat pentru el. Preşedintele a susţinut că ar fi câştigat Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan, ceea ce nu era adevărat, în statele respective numărătoarea continua şi procesul se derula în condiţii normale. 

 „Sincer, am câştigat aceste alegeri“ a declarat Donald Trump. El a acuzat că în unele state apar voturi după finalul alegerilor şi a anunţat că va merge la Curtea Supremă pentru a opri numărarea voturilor. „E o fraudă faţă de publicul american, e o ruşine pentru SUA. Noi am câştigat alegerile“, a afirmat Donald Trump. Afirmaţia lui Donald Trump se referea la statele care acceptă voturi anticipat care sunt numărate după ziua alegerilor.

Biden, nevoit să intervină

   În mod cu totul neobişnuit pentru o seară a alegerilor, Joe Biden a ieşit în faţa presei cu un scurt discurs menit să blocheze planul lui Donald Trump de a-şi anunţa victoria în alegeri înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor. „Suntem pe cale să câştigăm, păstraţi-vă credinţa!”, a spus Biden. Donald Trump anunţase cu câteva minute înainte, pe Twitter, că va face un anunţ, şi că a câştigat. 

După declaraţia lui Biden, preşedintele american a postat un nou mesaj, în care susţine că democraţii vor să fure alegerile, dar că nu îi va lăsa. „Credem că suntem pe cale să câştigăm aceste alegeri. Avem încredere în rezultatul din Arizona, suntem încă în joc în Georgia, ne simţim bine în Wisconsin şi Michigan, când se vor număra toate voturile vom câştiga Pennsylvania”, a spus Joe Biden, care a precizat că rezultatele se vor cunoaşte cel mai devreme peste 24 de ore. „Nu poate să spună Donald Trump că a câştigat, nici eu nu pot să spun, ăsta e rolul americanilor. Vă mulţumesc. Păstraţi-vă credinţa, o să câştigăm!”, a spus candidatul democraţilor.

Hispanicii l-au preferat pe Trump

   Retorica anti-socialistă a lui Donald Trump a dat roade în rândul hispanicilor, mai ales în Florida, unde alegătorii hispano-americani de dreapta, în frunte cu cubanezii anti-castrişti, au fost decisivi în victoria actualului preşedinte republican în aşa-numitul „Sunshine State“. Florida, cu ai săi 29 de mari electori, este celebră pentru rezultatele strânse în alegerile prezidenţiale americane. Potrivit analiştilor, victoria lui Trump aici este rezultatul sprijinului de care el beneficiază în lumea rurală albă, precum şi al discursului său anti-comunist, care i-a convins pe hispanicii care trăiesc în Florida, cunoscuţi pentru ostilitatea lor faţă de regimurile de stânga din America Latină.

Participarea la vot, cea mai ridicată din ultimul secol

   Participarea la alegerile prezidenţiale desfăşurate marţi în SUA şi al căror rezultat este încă incert ar putea fi cea mai ridicată din ultimii o sută de ani. Portalul Edison Research estimează peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participării, de 60,1%, la alegerile desfăşurate cu patru ani în urmă. Potrivit US Elections Project, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot. Dar acest numar mare de voturi prin corespondentă şi anticipat a influentat şi întârzierea anunţării rezulatatelor scrutinului prezidenţial. 

Climat tensionat

   Simpatizanţii mişcării Black Lives Matter s-au adunat în număr mare în mai multe oraşe din SUA, inclusiv în faţa Casei Albe, în Washington, pentru a protesta faţă de posibila realegere a actualului preşedinte American. Potrivit imaginilor postate pe Twitter, au avut deja loc şi altercaţii între protestatari şi forţele de ordine.  În centrul oraşului Washington DC, afaceri private şi instituţii publice şi-au baricadat ferestre şi vitrine cu placaj. La New York, multe restaurante, magazine şi hoteluri şi-au baricadat intrările şi ferestrele. Scene similare s-au văzut la Denver, Minneapolis şi Los Angeles. Manifestaţii sunt aşteptate în mai multe oraşe americane indiferent de rezultatul alegerilor. Guvernatorii din Massachusetts, Illinois şi Oregon au ordonat Gărzii Naţionale să fie în dispozitiv în caz de violenţe.

Alegerile americane, văzute din Europa, Rusia şi China

   Prim-ministrul sloven Janez Jansa este primul şef de guvern din Uniunea Europeană care l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria clamată de acesta la alegerile prezidenţiale din SUA. „Este destul de clar că poporul american i-a ales pe @realDonaldTrump @Mike_Pence pentru #încă4ani“, a scris miercuri pe Twitter premierul Sloveniei, ţara unde s-a născut Melania Trump,

Prima Doamnă a Statelor Unite. Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a apreciat miercuri că situaţia post-electorală din Statele Unite ale Americii este explozivă şi s-a declarat îngrijorată că aceasta ar putea duce la o criză constituţională.

Utilizatorii reţelelor de socializare din China au urmărit ziua alegerilor din Statele Unite cu amuzament şi dispreţ, după ce preşedintele Donald Trump a deplâns „o fraudă majoră în ţara noastră“ şi s-a declarat victorios în alegeri deşi milioane de voturi nu fuseseră numărate. „Indiferent dacă câştigă sau pierde, ultima sa misiune este să distrugă aparenţa democraţiei americane", a scris miercuri un internaut pe platforma de socializare chineză Weibo. „Lăsaţi-l pe Trump să fie reales şi SUA o vor lua la vale“, a scris un altul, în timp ce un al treilea a comparat declaraţia sa prematură privind victoria cu revendicarea premiului într-un joc de mahjong înainte ca runda să fie terminată.

Şi liderii din Rusia urmăresc cu interes alegerile din SUA. Vladimir Jirinovski, liderul naţionalist al Partidului Liberal Democrat al Rusiei a declarat că „Biden ar putea obţine multe voturi însă Donald Trump va ieşi victorios fiindcă a făcut mai multe pentru americani decât orice alt preşedinte înaintea sa... Iar asta ţinând cont că s-a confruntat cu piedici încă din prima zi.”

„Oamenii sunt obosiţi de anarhia din întreaga ţară... America se confruntă cu aceleaşi tulburări - pogromuri, jafuri şi violenţă - pe care noi în Rusia le-am trăit în urmă cu 400 de ani.”

„Fiecare american vede că Biden are anumite probleme de sănătate, nu e vina sa”.

Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din camera superioară a parlamentului rus spune că  „Rusia beneficiază de pe urma oricărei certitudini în care pierzătorii nu vor recurge la [acuzaţii] de ingeriţe străine. Este timpul ca America să se întoarcă la politicile normalităţii, pe care le vom susţine întotdeauna.”

„Subiectul unei anumite formă de ingerinţă rusească, niciodată dovedită dar folosită permanent pentru a-l ataca [pe Trump], a rămas în prim-planul realităţii americane de la alegerile din 2016... Însă se pare că [în 2020] factorul străin nu va juca acelaşi rol ca data trecută”.

„Asta înseamnă că orice câştigător sau pierzător al cursei prezidenţiale va fi forţat să vorbească despre motive pur interne pentru rezultatul alegerilor iar asta este o poveste complet diferită care este mult mai apropiată de realitate”.

Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist rus, constată că „America este mai divizată decât niciodată. Situaţia este extrem de complicată şi conflictul se va intensifica din punctul meu de vedere şi mi-e teamă că anarhia va pune stăpânire pe unele oraşe, după cum am mai văzut.”

„Cred că Biden, văzând că pierde, ar putea face apel la revolte în masă. Situaţia se încinge.” „Dintre cei doi, Biden va fi şi mai agresiv [decât Trump faţă de Rusia].”

Serghei Mironov, un lider al partidului de opoziţie Rusia Justă, este de părerea lui Ziugaov: „este o scindare şi din nefericire nu cred că lucrurile se vor calma pentru ceva timp”.

„Spre deosebire de ministerul nostru de externe, eu am mai multă libertate de a-mi alege cuvintele. Pe înţelesul tuturor, un [candidat] este la fel de rău precum celălalt. Indiferent că va câştiga Trump sau Biden, din păcate ambii îşi urmăresc interesele lor naţionale înguste... nu este un semn bun pentru Rusia.”

„Vedem ceva uluitor: se pare că bumerangul aşa-numitelor 'revoluţii colorate' pe care SUA le-a lansat [în fostele ţări sovietice] se întorc acasă. Cred că după ce este declarat câştigătorul acestor alegeri prezidenţiale, cineva ar putea dori să folosească aceste tehnici a revoluţiilor colorate acasă în Statele Unite.”

Opozantul Aleksei Navalnîi, ce a scăpat recent de o tentativă de otrăvire din partea Kremlinului a scris pe Twitter: „M-am trezit să verific pe Twitter cine a câştigat. Încă e neclar. Astea da alegeri.”

Citeşte şi:

Alegeri SUA 2020. Ce îl aşteaptă pe viitorul preşedinte american

LIVEBLOG. Alegeri SUA 2020. Trump sau Biden? Numărătoarea voturilor continuă, procesul electoral riscă să ajungă în justiţie

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite