Alegeri SUA 2016. Voturile din statul Wisconsin vor fi renumărate; ar putea urma Pennsylvania şi Michigan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epopeea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite nu s-a terminat: voturile din Wisconsin vor fi renumărate la nivelul întregului stat, după ce candidata Partidului Verde Jill Stein a depus oficial o cerere în acest sens, relatează CNN.

Rezultatele finale ale votului din 8 noiembrie l-au dat câştigător în statul nordic pe republicanul Donald Trump, care a strâns cu aproximativ 28.000 de voturi mai mult decât Hillary Clinton, în ciuda faptului că sondajele indicau o victorie clară a fostei Secretare de Stat.

Cererea de renumărare a venit după ce Partidul Verde a organizat cu succes o strângere de fonduri în acest sens, primind peste 5 milioane de dolari din donaţii. Conform legislaţiei electorale a statului, costurile unei renumărări a sufragiilor făcută la cererea unui candidat trebuie suportate de acesta sau de formaţiunea politică de care aparţine.

Wisconsin a fost unul din statele-cheie ale scrutinului de pe 8 noiembrie, fiind câştigat surprinzător de către Trump. Împreună cu Pennsylvania şi Michigan, unde Trump a câştigat de asemenea în ciuda sondajelor nefavorabile, Wisconsin a stat la baza triumfului lui Trump în colegiul electoral, unde magnatul a strâns 306 voturi electorale, faţă de cele 232 strânse de Clinton; candidata democrată a câştigat în schimb votul popular.

O victorie a lui Clinton în urma renumărării nu ar schimba învingătorul scrutinului prezidenţial, deoarece Wisconsin oferă 10 electori învingătorului – însă Stein a declarat că va face cereri similare în Pennsylvania şi Michigan, acolo unde Trump a câştigat de asemenea la limită. În cazul în care toate cele trei state o vor desemna pe Clinton învingătoare în urma renumărărilor, candidata democrată ar urma să capete majoritatea în colegiul electoral.

Cererea de renumărare notează o „creştere semnificativă” a numărului alegătorilor care au votat în avans faţă de precedentele alegeri generale. 

„Ştim că aceasta a fost o campanie plină de hack-uri, am avut parte de hackuri care au compromis baze de date ale votanţilor, partidelor şi conturilor individuale de e-mail. Avem un sistem electoral care se bazează pe un sistem computerizat deschis atacurilor informatice” a motivat Stein demersul într-un interviu pentru CNN.

Consiliul Electoral al statului Wisconsin a anunţat vineri seară că a primit petiţia candidatei verzilor şi că „se pregăteşte să organizeze renumărarea voturilor la nivelul întregului stat”.

Până la publicarea acestui material, Donald Trump, echipa lui de tranziţie prezidenţială sau Partidul Republican nu au emis un răspuns oficial.

Mai mulţi specialişti în securitate informatică au avertizat la începutul acestei săptămâni echipa de campanie a lui Clinton că prezenţa la vot scăzută înregistrată în mai multe districte care utilizează votul electronic indică o posibilitate de alterare a sistemului informatic. Nici Hillary Clinton, nici echipa ei de campanie nu a adresat însă posibilitatea cererii unor renumărări.

Folosirea unor metode diferite de vot şi numărare a sufragiilor, dar şi diferenţele în ceea ce priveşte metodele de înregistrare a alegătorilor pe teritoriul Statelor Unite fac posibile discrepanţele în ceea ce priveşte numărătoare. În anumite state, de exemplu, alegătorii pot vota fără a prezenta un act de identitate dacă sunt recunoscuţi vizual de doi membri ai secţiei electorale ca persoană eligibilă de a vota în respectivul stat. 

Alte state nu au un standard general asupra numărării voturilor – în Florida, de exmplu, în unele districte sunt contabilizate buletinele de vot care au mai mulţi candidaţi bifaţi, dar numele celui preferat este scris la categoria write-in, în timp ce în alte districte din statul sudic aceste voturi sunt anulate. 

Renumărarea voturilor în alegerile prezidenţiale nu a rezultat până în acest moment în schimbarea 

câştigătorului. Cel mai aproape s-a ajuns în 2000, atunci când renumărarea voturilor din Florida, unde George W. Bush l-a învins pe Al Gore cu doar 537 de voturi, a fost oprită de Curtea Supremă din cauza unei clauze în legea electorală care protejează dreptul districtelor de a avea standarde diferite de renumărare. Unele numărători independente făcute cu acelaşi standard la nivelul statului îl dădeau învingător pe Al Gore.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite