Alegeri SUA 2016. Trump, criticat pentru viziunea sa despre NATO şi rolul SUA în lume. Senator republican: „Afirmaţiile sale fac lumea mai periculoasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, la Convenţia Naţională a Republicanilor FOTO cleveland.com
Donald Trump, la Convenţia Naţională a Republicanilor FOTO cleveland.com

Experţi şi analişti de politică externă au avertizat că orice sugestie a candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, că ar putea renunţa la angajamentul NATO de a apăra automat orice membru al Alianţei ar putea distruge o organizaţie care a ajutat la menţinerea păcii timp de 66 de ani şi ar putea reprezenta o invitaţie la o agresiune rusă, comentează Reuters.

„Afirmaţii de acest fel fac lumea mai periculoasă şi Statele Unite mai puţin sigure“, a avertizat senatorul republican de Carolina de Sud, Lindsey Graham, un critic al lui Donald Trump şi unul dintre cei mai respectaţi experţi în politică externă din Partidul Republican. Graham face parte din Comisia Senatului pentru armată.

Articolul 5 din tratatul NATO prevede că un atac asupra unui stat membru al Alianţei este un atac asupra întregii alianţe, care va reacţiona ca atare, însă Donald Trump, un candidat anit-establishment, pare să aibă o opinie diferită.

Miercuri, el a sugerat că nu ar apăra automat ţările baltice în cazul unui atac, ci ar analiza mai întâi contribuţiile lor la NATO, transmite news.ro.

„Dacă îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de noi, atunci răspunsul este «da»“, a spus Trump, întrebat dacă ar ajuta ţările baltice în cazul unui atac al Rusiei.

Cum vede Trump rolul SUA în lume

De asemenea, în cursul unui interviu de 45 de minute, el a reiterat că, dacă va fi ales preşedinte, îi va obliga pe aliaţi să contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le consideră nefavorabile şi va redefini ce înseamnă să fii partener al SUA.

Trump se declară convins că lumea se va adapta la abordarea sa. „Aş prefera să pot să continui“ acordurile existente, dar numai dacă aliaţii nu mai profită de „generozitatea“ Statelor Unite, pe care ţara nu o mai poate acoperi.

Trump a admis că abordarea sa faţă de aliaţii şi adversarii ţării sale este radical diferită de tradiţiile Partidului Republican, ai cărui candidaţi de după cel de-al Doilea Război Mondial au pledat mai degrabă ca Statele Unite să fie considerate o „naţiune indispensabilă“ în păstrarea păcii.

El a subliniat din nou că va retrage trupele americane din lume. „Cheltuim o avere pe armată pentru a pierde 800 de miliarde de dolari“, a atras el atenţia, invocând ceea ce a numit pierderile comerciale ale SUA. „Mie nu mi se pare foarte intelligent“, a adăugat el.

Trump a definit interesele globale ale Statelor Unite în termeni puri economici. Rolul Washingtonului ca păstrător al păcii, ca forţă de disuasiune nucleară în faţa unor adversari precum Coreea de Nord, ca susţinător al drepturilor omului şi ca garant al graniţelor aliaţilor au fost desfiinţate rapid de omul de afaceri, care le-a analizat numai prin prisma beneficiului economic pentru ţara sa.

Niciun candidat la preşedinţie din ultimele decenii nu a ordonat priorităţile Americii astfel.

Lindsey Graham, despre viziunea lui Trump: Putin, un „om fericit“

„Nu pot decât să îmi imaginez cum se simt aliaţii noştri din NATO, în special ţările baltice, atunci când citesc aceste comentarii ale lui Trump. Sunt sigur în proporţie de 100% cum se simte preşedintele rus Putin - un om foarte fericit“, a comentat Lindsey Graham.

Comentariile lui Trump din New York Times „par să îl pună pe aceeaşi pagină cu Putin“, a avertizat şi fostul subsecretar de Stat din timpul administraţiei lui George W. Bush, Richard Armitage.

„Este sfârşitul NATO“, a atras atenţia fostul ambasador american la NATO din timpul administraţiei lui Bill Clinton, Robert Hunter. „Esenţa NATO, mai mult decât orice alt factor, este angajamentul Statelor Unite ale Americii pentru securitatea celorlalţi 27 de membri“, a precizat el.

Întrebată despre comentariile lui Trump, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Morgherini a răspuns că blocul comunitar ştie că trebuie să depună mai multe eforturi în domeniul apărării, dar a atras atenţia că Statele Unite trebuie să îşi menţină solidaritatea cu aliaţii.

„Este foarte simplu să îţi dai seama că în lumea de astăzi, care este una destul de complicată şi destul de periculoasă, ai nevoie de prieteni“, a spus Morgherini, care a vorbit la Washington, la o conferinţă pentru pace.

39 de experţi denunţă declaraţiile inflamatorii ale candidatului republican la Casa Albă

Într-o scrisoare deschisă, un grup bipartit format din 39 de experţi în securitate naţională a atras atenţia că „declaraţiile inflamatorii“ ale lui Trump nu reprezintă interesele Statelor Unite.

„Puterea Alianţei noastre stă în centrul acestor interese“, a insistat grupul, din care fac parte republicani importanţi, precum fostul secretar pentru Securitate Internă, Michael Chertoff, şi fostul oficial din Departamentul de Stat Eliot Cohen.

Statele Unite trebuie să respecte angajamentele NATO „faţă de toţi aliaţii, inclusiv faţă de Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania“, se arată în scrisoare.

Senatorul american Bob Corker, preşedintele Comisiei Senatului pentru Afaceri Externe, a apreciat, la rândul său, că angajamentul pentru apărare reciprocă este esenţa Alianţei Nord-Atlantice.

El a adăugat, însă, că atât republicanii, cât şi democraţii, „devin exasperaţi că majoritatea membrilor Alianţei nu îşi îndeplinesc obligaţiile“ în ceea ce priveşte cheltuielile pentru apărare.

Pe de altă parte, fostul diplomat Richard Haas, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe, a atras atenţia că nici NATO, nici o altă alianţă nu trebuie privită numai din punct de vedere al bugetului.

„Este mai important beneficiul net pe care Statele Unite îl obţin din stabilitatea şi securitatea ţării şi regiunii afectate şi preţul pe care Statele Unite l-ar plăti dacă stabilitatea ar dispărea sau interesele lor ar fi subminate“, a explicat el.

Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care a stat la baza NATO în 1949 şi care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a fost invocat o dată - pentru a ajuta la apărarea Statelor Unite după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, notează Reuters, potrivit news.ro.

Însă unii experţi au minimalizat importanţa declaraţiilor lui Trump. „Lui Putin îi plac“, a apreciat fostul ambasador la NATO Kurt Volker. El a dat, însă, asigurări, că atitudinea generală în Europa a fost să privească afirmaţiile şi ameninţările omului de afaceri newyorkez cu scepticism. „Toată lumea ştie că este campanie electoral“, a conchis el.

Reacţii de îngrijorare în Polonia

„Trump subminează raţiunea de a fi a NATO“, a titrat pe prima pagină marele cotidian independent „Rzeczpospolita“. „Donald Trump pune în pericol NATO“, a scris o altă publicaţie influentă de la Varşovia, „Gazeta Wyborcza“, apropiată de opoziţia de centru, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Este o punere sub semnul întrebării a principiului fundamental al NATO“, a comentat „Rzeczpospolita“, care vorbeşte despre o „destabilizare a lumii occidentale, cu consecinţe greu de calculat, nu doar strategice, dar şi economice, pe care SUA le vor resimţi primele“.

„Preşedintele Vladimir Putin se bucură, fără îndoială, gândindu-se că Donald Trump ar putea deveni partenerul său de la Washington. Însă în acelaşi timp acest lucru ar trebui să stârnească îngrijorare“, a explicat „Gazeta Wyborcza“.

„Un astfel de preşedinte ar submina reputaţia SUA şi, fără îndoială, ar slăbi această ţară. Sub preşedinţia sa, am putea chiar asista la dezintegrarea NATO“, a mai scris cotidianul polonez.

Liderii politici polonezi au păstrat până acum tăcerea în legătură cu afirmaţiile lui Trump. În schimb, liderii celor trei ţări baltice au ţinut să reamintească joi principiile Alianţei Nord-Atlantice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat la rândul său joi că „solidaritatea“ este una dintre „valorile esenţiale“ ale Alianţei Nord-Atlantice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite