Alegeri SUA 2016. Declaraţii controversate şi inexactităţi spuse de Hillary Clinton şi Donald Trump în dezbaterea electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump şi Hillary Clinton s-au înfruntat miercuri într-o dezbatere extrem de dură, marcată de critici şi declaraţii controversate şi presărată cu numeroase contradicţii şi inexactităţi, relatează Associated Press, care prezintă o listă a acestora.

TRUMP: "Nu mai producem aproape nimic”.

ADEVĂRUL: Deşi a spus “aproape” pentru a relativiza afirmaţia, aceasta este greştină. Producţia fabricilor americane a crescut cu peste 100% faţă de 1979, când rata de angajare în industrie a atins punctul maxim.

Problema este că este nevoie de mai puţin oameni pentru a produce mai mult. Statele Unite au pierdut peste şapte milioane de locuri de muncă în fabrici, o scădere cu aproape 40%, faţă de 1979. 

Valoarea producţiei din fabricile din SUA a ajuns la 1.910 miliarde de dolari anul trecut, scăzând costul materiei prime şi alte cheltuieli. Această valoare, ajustată la inflaţie, este aproape de recordul stabilit înainte de criza din 2007.

CLINTON: "Nu aş adăugat nici un cent la datoria naţională”.

ADEVĂRUL: Nu este adevărat, potrivit Comisiei pentru Buget Federală Responsabil, independentă politic. Estimările arată că planurile sale de a creşte cheltuielile în domenii precum infrastructura, precum şi acordare unei susţineri financiare mai mari pentru studiile superioare şi pentru educaţia timpurie ar duce la o creştere a datoriei naţionale cu 200 de miliarde de dolari pe parcursul al 10 ani. Această sumă este mult mai mică decât cea plănuită de Trump, ale cărui proiecte vor duce la o creştere a datoriei cu 5.300 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani.

- TRUMP, referindu-se la tratatul START semnat cu Rusia, care limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare pe care pe poate deţine fiecare ţară: “Ei construiesc focoase nucleare. Noi nu putem”.

ADEVĂRUL: Incorect. Noul tratat START, pe care Trump l-a numit “Start up”, nu împiedică nici Statele Unite, nici Rusia să construiască focoase nucleare. Restricţionează ambele ţări la câte 1.550 de focoase nucleare instalate pe bombardiere, submarine sau în depozitele subterane şi prevede ca această limită să fie atinsă până în februarie 2018.

CLINTON: "A avut mai multe mitinguri mari la care a spus că nu putea să le facă acele lucruri acelor femeri (să le agreseze sexual – n.r.), pentru că nu erau suficient de atrăgătoare.

TRUMP: “Nu am spus acest lucru. Nu am spus acest lucru”.

ADEVĂRUL: A spus acest lucru. La un miting din 13 octombrie, Trump a criticat aspectul fizic al jurnalistei revistei People Natasha Stoynoff, care a declarat că Trump a agresat-o sexual la Mar-a-Lago, în timp ce îi lua un interviu.

“Uitaţi-vă. Uitaţi-vă. Uitaţi-vă la ea, uitaţi-vă la cuvintele ei, spuneţi-mi voi ce părere aveţi. Eu nu cred”, a declarat el.

TRUMP: "Planul ei vă va creşte taxele şi chiar vă va dubla taxele”.

ADEVĂRUL: Proiectul lui Clinton nu va duce la nicio creştere a taxelor pentru 95% dintre americani, potrivit Centrului Pentru Politică Fiscală, o organizaţie independentă politică. Cei mai bogaţi dintre americani vor plăti taxe mai mari, dar este puţin probabil ca acestea să se dubleze.

Două treimi dintre măririle de taxe propuse îi vor afecta pe 0,1% dintre americani, adică pe cei mai bogaţi. Principala componentă a planului este este introducerea unui impozit minim de 30% pentru cei care câştigă cel puţin un milion de dolari pe an şi un impozit suplimentar de încă 4% pentru cei care câştigă peste cinci milioane de dolari pe an. De asemenea, ea vrea să limiteze valoarea deducerilor şi scutirilor de impozite pentru cei mai bogaţi contribuabili.

TRUMP: "Hillary Clinton a vrut gardul (de la graniţa cu Mexicul – n.r.). Hillary Clinton a luptat pentru gard în 2006 sau pe atunci. Acum, nu realizează nimic, deci, bineînţeles că nu a fost construit.

ADEVĂRUL: Are, parţial, dreptate. Ca senator de New York, Clinton a susţinut în 2006 o lege care prevedea construcţia unui gard de sute de kilometri la graniţa SUA-Mexic. Acesta a fost construit, contrar afirmaţiei lui Trump. Peste 1.000 de kilometri de gard au fost instalaţi în cel de-al doilea mandat al preşedintelui George W. Bush şi la începutul primului mandat al lui Barack Obama.

Gardul a fost amplasat în special în zone urbane de-a lungul frontierelor şi nu este tipul de zid solid pe care a promis Trump să îl construiască, din banii Mexicului.

Gardul are găuri de kilometri şi porţi construite pentru a le permite proprietarilor de terenuri acces pe proprietăţile lor aflate la sud de gard. Mulţi imigranţi ilegali au escaladat sau ocolit gardul.

TRUMP: În timpul mandatul lui Hillary Clinton, “au dispărut şase miliarde de dolari” de la Departamentul de Stat.

ADEVĂRUL: Nu chiar. Această cifră reprezintă o distorsionare a unei avertizări a inspectorului general pentru Departamentul de Stat. În 2014, el a tras un semnal de alarmă că documentaţia pentru contracte în valoare de şase miliarde de dolari este incompletă. Nu există niciun motiv pentru a crede că toate aceste contracte au fost încheiate în timpul mandatului lui Clinton. În plus, inspectorul general a subliniat că banii nu lipsesc.

TRUMP: "Preşedintele Obama a dat milioane de oameni afară (…), milioane de oameni au fost daţi afară din ţară.

ADEVĂRUL: Este adevărat. În timpul administraţiei Obama peste 2,5 milioane de imigranţi au fost expulzaţi. În primul său mandat, sute de mii de imigranţi au fost expulzaţi anual, urmând o tendinţă de creştere a numărului de expulzări care a început în timpul prreşedintelui republican George W. Bush. În cel de-al doilea mandat, ritmul expulzărilor a scăzut constant, administraţia concentrându-se pe îndepărtarea celor vinovaţi de infracţiuni grave, care reprezentau o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi siguranţei publice.

Trump susţine şi că “nimeni nu ştie acest lucru, nimeni nu vorbeşte despre acest lucru”, ceea ce este fals. Susţinătorii drepturilor imigranţilor şi criticii săi l-au numit de multe ori pe Obama „Expulzatorul suprem”.

TRUMP: Clinton "nu ştie dacă a fost Rusia, China sau altcineva” în spatele atacurilor informatice recente care au vizat Partidul Democrat. “Ţara noastră nu are nicio idee”, a adăugat el.

ADEVĂRUL: Refuzul lui Trump de a acuza Moscova este în contradicţie cu poziţia prevalentă a comunităţii americane de informaţii. “Credem, pe baza amplorii şi sensibilităţii acestor eforturi, că numai cei mai înalţi oficiali din Rusia puteau să autorizeze aceste activităţi”, se arată într-un comunicat recent al Guvernului american.

Rusia a negat acuzaţiile.

TRUMP: "Dacă vă uitaţi la listele electorale veţi vedea milioane de oameni care sunt înregistraţi să voteze, milioane – acest lucru nu vine de la mine, vine din raport Pew şi din alte locuri – milioane de oameni care sunt înregistraţi să voteze şi care nu ar trebui să fie înregistraţi să voteze”.

ADEVĂRUL: Trump a citat corect raportul centrului independent de reflecţie Pew, dar aceste cifre nu sugerează că alegerile prezidenţiale au fost fraudate.

Un raport din 2012 al Pew Charitable Trusts arată că 24 de milioane de persoane care figurează în listele electorale fie nu mai pot vota, fie datele lor sunt greşite. În unele cazuri a fost vorba de faptul că numele oamenilor care au murit sau care s-au mutat nu au fost scoase de pe liste, o problemă pusă pe seama sistemelor de înregistrare învechite. Însă raportul nu a adus în discuţie nicio dovadă de fraudă electorală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite