Alegeri SUA 2016. Cum arată „America pe primul plan“ a lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul american Donald Trump, favorit la obţinerea nominalizării taberei republicane pentru alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, a început să-şi prezinte ideile cu care speră să-l învingă pe contracandidatul democrat. Miercuri, excentricul miliardar a susţinut primul său discurs axat pe probleme de politică externă, care pune „America pe primul loc“. O idee contestată deja.

„«America pe primul plan» va fi tema majoră şi primordială a administraţiei mele“, a declarat Donald Trump, citindu-şi discursul de pe prompter.

Miliardarul care doboară record după record în primarele republicane şi-a justificat alegerea prin faptul că vrea să plaseze „interesele poporului american şi securitatea ţării (sale) deasupra tuturor celorlalte lucruri“.

Însă această expresie nu este una fericită, comentează jurnalistul Doyle McManus în „Los Angeles Times“.  Auzind această expresie, cei ce cunosc istoria Statelor Unite îşi aduc foarte bine aminte de „Comitetul pentru America pe primul plan“, o mişcare izolaţionistă care s-a opus intrării Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Această mişcare, foarte activă în perioada 1940-1941, era puternic susţinută de pronazişti şi antisemiţi.

Totuşi, „pare puţin probabil ca Trump să fi ştiut acest lucru când a adoptat sloganul“, scrie McManus. El a fost pus chiar în încurcătură atunci când un jurnalist de la „The New York Times“ a făcut această paralelă.

Cu toate că unii îl acuză că vrea să întoarcă Statele Unite la politica externă promovată în secolul XIX, Trump se apără susţinând că nu este un „izolaţionist“, în schimb îi place cum sună „America pe primul plan“.

În opinia sa, politica externă dusă acum de Statele Unite este incoerentă şi depăşeşte resursele ţării, iar aliaţii săi nu contribuie suficient la apărarea comună. El promite, totodată, distrugerea imediată a grupării jihadiste Statul Islamic, fără a preciza cum anume.

„Din nefericire, soluţiile (lui Trump, n. red.) denotă o atitudine specifică unui miliardar care ajunge într-un sat. Or lumea nu este un sat şi Statele Unite nu sunt singurul mare jucător“, subliniază „Le Journal de Montreal“.

Principalele idei de politică externă ale imprevizibilului Donald Trump

Agenţia de presă Reuters a prezentat principalele teme abordate de magnatul imobiliar în discursul său de miercuri.

America pe primul plan

„Nicio ţară nu a prosperat vreodată dacă nu a reuşit să pună pe primul plan interesele proprii. Atât prietenii noştri cât şi duşmanii noştri şi-au pus ţările lor pe primul plan, iar noi trebuie să începem să facem acelaşi lucru. Nu vom mai preda această ţară sau pe oamenii ei în faţa cântecului fals al globalismului. Statul naţiune rămâne adevărata temelie pentru fericire şi armonie. Sunt sceptic faţă de uniunile internaţionale care ne leagă şi aduc America în jos“, a declarat Trump, potrivit Reuters şi Agerpres.

Cheltuieli de apărare

„Ruşii şi chinezii şi-au extins rapid capacitatea militară, dar uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat cu noi. Arsenalul nostru de arme nucleare, descurajarea noastră, a ajuns la atrofie şi este nevoie disperată de modernizare şi reînnoire. Forţele noastre armate active s-au redus de la 2 milioane în 1991 la aproximativ 1,3 milioane astăzi. Marina s-a micşorat de la peste 500 de nave la 272 de nave în aceeaşi perioadă de timp. Forţa aerienă este cu aproximativ o treime mai mică decât în 1991. Piloţii care zboară pe B-52 în misiuni de luptă astăzi - aceste avioane sunt mai vechi decât aproape toată lumea din această încăpere“, a continuat el.

Coreea de Nord şi China

„Preşedintele Obama priveşte neputincios cum Coreea de Nord îşi creşte agresivitatea şi se extinde în continuare cu posibilitatea ei nucleară. Preşedintele nostru a permis Chinei să-şi continue asaltul economic asupra locurilor de muncă americane şi bogăţiei, refuzând să consolideze acorduri comerciale şi să aplice un mijloc de constrângere asupra Chinei pentru a ţine în frâu Coreea de Nord. Avem această putere. Avem puterea asupra puterii economice a Chinei, iar oamenii nu înţeleg acest lucru. Şi cu această putere economică îi putem ţine în frâu şi îi putem face să facă ceea ce au de făcut cu Coreea de Nord, care este în totalitate în afara oricărui control“.

Relaţiile cu Rusia

„Rusia, de exemplu, a văzut de asemenea groaza terorismului islamic. Cred că o relaxare a tensiunilor şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia dintr-o poziţie de forţă numai este posibilă, absolut posibilă. Bunul simţ spune că acest ciclu, acest ciclu oribil de ostilitate, trebuie să se termine şi în mod ideal, se va încheia curând“.

Relaţiile cu China

„Avem un deficit comercial masiv cu China, un deficit pentru care trebuie să găsim o cale rapidă şi vreau să spun repede, pentru a-l echilibra. O Americă puternică şi inteligentă este o Americă ce va găsi un prieten mai bun în China, mai bun decât avem chiar acum. Uitaţi-vă la ceea ce face China în Marea Chinei de Sud. Nu ar trebui să facă acest lucru. Niciun respect pentru această ţară sau acest preşedinte. Noi putem beneficia amândoi sau putem merge amândoi pe căi separate. Dacă va fi nevoie, asta se va întâmpla“.

Statul Islamic

„Şi apoi există şi Statul Islamic. Am un mesaj simplu pentru ei: «Zilele lor sunt numărate». Nu le voi spune unde şi nu voi spune cum. Statul Islamic va dispărea dacă sunt ales preşedinte. Şi vor dispărea rapid“.

Acordul cu Iranul

„El (Obama) a negociat un acord dezastruos cu Iranul şi apoi i-am urmărit cum îi ignoră termenii, chiar înainte ca cerneala să se fi uscat. Iranul nu poate fi lăsat să aibă armă nucleară“.

Israelul

„El (Obama) a sprijinit alungarea unui regim cu care eram prieteni în Egipt, care avea un tratat de pace de lungă durată cu Israelul, şi apoi a ajutat să vină Frăţia Musulmană la putere în locul său. Israelul, marele nostru prieten şi singura democraţie adevărată din Orientul Mijlociu a fost umilit şi criticat de o administraţie că este lipsită de claritate morală. Preşedintele Obama nu a fost un prieten pentru Israel. El a tratat Iranul cu mare atenţie şi grijă şi l-a făcut o mare putere“.

Aliaţii SUA şi NATO

„După ce eu voi fi ales preşedinte, voi convoca de asemenea un summit cu aliaţii noştri din NATO şi un summit separat cu aliaţii noştri asiatici. La aceste summituri, nu vom discuta numai o reechilibrare a angajamentelor financiare, ci o nouă abordare a modului în care putem să adoptăm noi strategii în faţa provocărilor comune. De exemplu, vom discuta despre modul în care putem actualiza misiunea învechită a NATO şi structura, crescută din Războiul Rece, în confruntarea cu problemele noastre comune, inclusiv migraţia şi terorismul Islamic“, a închiat Donald Trump, potrivit Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite