Alegeri SUA 2016. Apelul lui Trump la posesorii de arme de foc de a o opri pe Clinton pune pe jar America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a provocat un nou scandal, după ce a făcut declaraţii cu privire la poziţia contracandidatei sale democrate Hillary Clinton în problema armelor de foc considerate ca fiind de fapt un apel la violenţă.

Marţi, în timpul unei întâlniri electorale în Carolina de Nord, Donald Trump a insinuat că Hillary Clinton se va folosi de Curtea Supremă pentru a aboli al doilea amendament al Constituţiei americane, care autorizează portul de armă în Statele Unite.

„Dacă ea va avea posibilitatea de a-şi alege judecătorii, nu veţi mai putea face nimic, băieţi“, a atenţionat candidatul republican la preşedinţia americană. „Cu toate că, dat fiind al doilea amendament, poate că există o soluţie, cine ştie“, a adăugat el, declanşând o nouă controversă.

Şeful de campanie a lui Hillary: „Un limbaj periculos“

Imediat după ce Trump a făcut declaraţiile controversate, mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare l-au acuzat că a cerut, practic, asasinarea lui Clinton, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

Mai mulţi democraţi au descris remarcile lui Trump drept încă un semn că nu este potrivit pentru a fi comandant-şef.

Hillary Clinton a deplâns într-un comunicat „declaraţiile inacceptabile (venite) din partea unui candidat la preşedinţie“. „Trebuie să arătăm că nu vom tolera acest tip de politică în America“, a insistat ea.

La rândul său, şeful de campanie al fostei Prime Doamne, Robby Mook, l-a acuzat pe candidatul republican că foloseşte „un limbaj periculos“.

„O persoană care vrea să fie preşedintele Satelor Unite nu ar trebui să sugere recurgerea la violenţă“, se arată într-un comunicat al echipei fostului secretar de Stat american.

„Nu-i de joacă, oameni instabili înarmaţi cu arme de foc puternice şi cu ură iraţională faţă de Hillary vă ascultă“, a atras atenţia, pe Twitter, şi senatorul democrat de Connecticut, Chris Murphy.

Chiar şi în tabăra republicanilor, tot mai agasaţi de ieşirile reprezentantului lor în cursa pentru Casa Albă, s-au făcut auzite voci de protest. Fostul director al CIA, Michael Hayden, a criticat aceste afirmaţii, care, în opinia sa, „sugerează fie o referinţă de foarte prost gust la un asasinat politic şi o încercare de umor, fie o incredibilă lipsă de sensibilitate“.

Cum se apără Trump

Echipa de campanie a excentricului miliardar newyorkez s-a apărat însă, criticând într-un comunicat modul „necinstit“ în care declaraţiile lui Trump au fost interpretate de mass-media. Rudolph Giuliani, un fost primar al oraşului New York şi un susţinător al lui Donald Trump, a apreciat chiar ca fiind „dezgustător“ faptul că mass-media pot sugera vreo incitare la violenţă.

Intervievat de postul Fox News, candidatul republican a dat asigurări că el s-a referit la puterea alegătorilor şi că „nu pot exista altfel de interpretări“ ale discursului său. „Aceasta se numeşte puterea de a uni. Susţinătorii celui de-al doilea amendament sunt foarte dinamici şi extrem de uniţi, ceea ce le conferă o mare putere politică“, a reacţionat şi Jason Miller, principalul consilier al lui Trump în probleme de comunicare.

La rândul său, candidatul republican la vicepreşedinţie, Mike Pence, a dat asigurări, într-un interviu pentru NBC News, că Trump nu incită la violenţă.

Dreptul de a deţine arme de foc este un subiect important al campaniei prezidenţiale ameriocane, pe fondul violenţelor care au afectat în acest an multe oraşe americane.

Trump este de partea proprietarilor de arme de foc şi îşi concentrează campania pe promisiunea de „lege şi ordine“. Înainte de declaraţiile de marţi, el a sugerat că militanţii grupării jihadiste Statul Islamic care au ucis 130 de persoane în Franţa, în noiembrie anul trecut, ar fi putut fi opriţi dacă o parte dintre victime ar fi fost înarmate.

În luna mai, un consilier al lui Hillary Clinton a dat asigurări că fostul secretar de Stat vrea să ia măsuri la nivel federal pentru a se asigura că armele nu ajung în mâinile criminalilor, dar va apăra al doilea amendament.

În orice caz, puternicul grup de lobby pentru armele de foc, National Rifle Association (NRA), şi-a ales tabăra. Organizaţia a investit 3 milioane de dolari într-o campanie împotriva lui Hillary Clinton. „Aceasta este una dintre femeile cele mai bogate din lume. De treizeci de ani, ea se deplasează prin lume într-un jet privat, protejată de gărzi de corp înarmate. Însă ea nu crede în dreptul vostru de a avea o armă asupra voastră pentru a vă apăra“, se spune într-un spot publicitar de 30 de secunde difuzat marţi de NRA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite