Vladimir Putin ar putea profita de turbulenţele din Europa
0Ameninţarea extremismului islamic în Europa oferă o pârghie suplimentară liderului rus Vladimir Putin să se proclame drept apărător al valorilor creştine tradiţionale în „liberala“ şi „decadenta“ Europă şi drept apărător al creştinilor în faţa islamului radical din Siria şi din alte state din Orientul Mijlociu şi nu numai, scrie revista americană „Newsweek“.
Rusia va încerca să exploateze problemele actuale ale UE precum şi distragerea atenţiei Americii din cauza campaniei prezidenţială şi focalizarea pe ISIS pentru a-şi promova agenda şi a reveni pe scenta internaţională, notează revista americană.
Ameninţarea terorismului a distras atenţia de la politicile Rusiei faţă de Ucraina. Anexarea Crimeei şi războiul din umbră în estul Ucrainei, au costat scump Rusia. Iar la acestea s-au adăugat sancţiunile economice şi izolarea internaţională. Sancţiunile, cuplate cu preţurile scăzute la energie, au lovit din greu economia rusă şi rubla. Iar Rusia a încercat să pună capăt acestei izolări şi să devină un potenţial partener al Occidentului în lupta împotriva ISIS.
De exemplu, Biserica Ortodoxă Rusă, aliată a Kremlinului, a descris intervenţia militară a Rusiei în Siria ca o "luptă sfântă" pentru a proteja creştinii, scrie revista americană „Newsweek“.
Noua situaţie din Europa poate crea o oportunitate pentru Rusia în a face lobby împotriva sancţiunilor, în special în cazul în care UE va lua în considerare dacă să le extindă din nou sau nu, în această toamnă.
De altfel, a doua zi după seria de atentate de la Bruxelles, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov a declarat că Uniunea Europeană trebuie să pună capăt „jocurilor politice“ şi să-şi unească eforturile cu Rusia în lupta împotriva teroriştilor.
„Eu chiar sper că europenii vor pune capăt jocurilor lor geopolitice şi se vor uni cu Rusia pentru a nu permite teroriştilor să preia controlul asupra continentului nostru comun", a declarat Lavrov, în debutul întâlnirii cu omologul său german Frank-Walter Steihnmeier.
Instabilitatea din Europa poate da, de asemenea, Rusiei o fereastră pentru a-şi consolida câştigurile sale în estul Ucrainei. La 16 martie, liderii separatişti din aşa-numita Republică Populară Donetsk au început să emită propriile lor paşapoarte, într-o încercare de a oficializa statutul acestui teritoriu separatist.
Dincolo de Ucraina, ameninţarea terorismului şi temerile legate de migraţia în masă a refugiaţilor au stimulat sentimentele anti-imigraţie şi anti-refugiaţi în Europa, ducând la creşterea popularităţii extremei drepte. Nu mai este un secret faptul că cei mai apropiaţi aliaţi Moscovei în Europa se găsesc exact la extrema dreaptă, naţionalistă, anti-europeană şi anti-NATO. Şi aceasta fie că vorbim despre Regatul Unit, Germania, Grecia sau Bulgaria.
Aceste partide au sprijinit anexarea Crimeei şi politicile ruse şi în Ucraina. Luna trecută, partidul de extremă dreaptă Frontul Naţional din Franţa a cerut Rusiei un împrumut de 27 de milioane de euro pentru campania electorală din 2017. Asta după ce a primit deja un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă din Rusia, în 2014.
Evenimentele tragice din Bruxelles, precum şi necesitatea urgentă pentru ţările din Europa şi SUAde a se concentra asupra potenţialelor atacuri teroriste şi de urmărire a islamiştilor, nu ar trebui să pună complet în umbră alte priorităţi de politică externă, subliniază „Newsweek“.