VIDEO Kremlinul va păstra secrete informaţiile despre moartea marinarilor de pe misteriosul submarin rus. Norvegia vorbeşte de o explozie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
submarin rusesc

Informaţiile detaliate despre incendiul care a făcut 14 morţi luni într-un submarin de cercetări al armatei ruse cu baza în Marele Nord "nu vor fi făcute publice", a anunţat miercuri Kremlinul, invocând "secretul de stat", relatează AFP.

"Această informaţie nu poate fi făcută publică în totalitate. Ea se află în categoria secretului de stat", le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând decizia ca fiind "perfect normală".

"Pentru moment, Statul Major al forţelor armate ruse dispune de o informaţie completă" asupra tragediei, a adăugat Peskov.

Paisprezece marinari, între care şapte căpitani de prim rang - cel mai mare grad al ofiţerilor naviganţi -, au murit luni seară, intoxicaţi de către emisiile cauzate în incendiul de la un misterios submarin destinat, conform versiunii oficiale, studierii mediului marin şi a fundului oceanelor.

Armata nu a oferit decât puţine detalii despre accident, dar preşedintele Vladimir Putin a confirmat că este vorba de un submersibil "neobişnuit". El a cerut ministrului apărării, Serghei Şoigu, să meargă la Severomorsk, port militar închis în partea rusă din Antarctica, pentru "a stabili cauzele acestei tragedii".

Conform mass-media ruse, aparatul în chestiune ar putea fi submarinul nuclear AS-12, supranumit „Loşarik“, un dispozitiv secret neînarmat conceput pentru cercetare şi pentru operaţiunile speciale de mare profunzime.

 Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a confirmat miercuri, la Severomorsk, unde a prezidat o reuniune, faptul că există supravieţuitori din rândul echipajului - şi anume un civil ”reprezentant al industriei”, evacuat primul într-o parte ermetic izolată.

”Loşarik” poate primi la bord până la 25 de marinari şi este conceput să se poată agăţa de un submarin mai impozant, capabil să-l transporte până în zona de operaţiuni.

Potrivit publicaţiei ruse online Open Media şi cotidianului Vedomosti, focul nu ar fi izbucnit, de altfel, la bordul Loşarik, ci pe un submarin nuclear modificat pentru a-l transporta.

Open Media evocă, citând surse militare, două submarine posibil vizate - Orenburg şi Podmoskovie.

Aceste submarine se află în subordinea Direcţiei plonjărilor la adâncime (GUGI) din cadrul Ministerului Apărării, o divizie specială a Marinei ruse.

Submarinele, la fel ca Loşarik, pot efectua diverse tipuri de misiune, de la studierea fundului marin la operaţiuni privind cabluri submarine.

Vladimir Putin, care a a prezentat condoleanţe rudelor marinarilor, a precizat marţi seara că între morţi se află doi ”Eroi ai Rusiei” şi şapte ”căpitani de prim rang” - gradul cel mai înalt în rândul ofiţerilor ruşi care navighează.

”Era un echipaj extrem de calificat”, a adăugat preşedintele rus. Nivelul echipajului pare să confirme caracterul staregic al misiunii submarinului.

Catedrala de la Murmansk a anunţat pe site o ceremonie funerară în memoria celor dispăruţi - pe care-i identifică doar prin prenume. Potrivit ziarului Kommersant, marinarii de la bordul submarinului se aflau în post la baza navală 45707, la Petergof, în apropiere de Sankt Petesburg - o bază navală aflată, potrivit cotidianului, în subordinea Direcţiei plonjărilor la adâncime din cadrul Ministerului Apărării.

Acest accident aminteşte de tragedia submarinului de propulsie nucleară Kursk, navă amiral a Florei ruse a Nordului, care s-a scufundat în timpul unor manevre în Marea Barenţ cu 118 persoane la bord la 12 august 2000, la începutul primului mandat al lui Putin. 

losaric
losaric

Autorităţile norvegiene au anunţat marţi că au fost informate de Moscova despre o explozie de provocată de acumulare de gaze la bordul unui submarin de cercetare al armatei ruse, unde în urma incendiului declanşat şi-au pierdut viaţa 14 marinari, relatează AFP.

"A fost o explozie cauzată de acumularea de gaze, confirmată de autorităţile ruse", a declarat Per Strand, directorul Autorităţii norvegiene pentru protecţie împotriva radiaţiilor şi siguranţă nucleară, fără a oferi informaţii suplimentare.

"Aşteptăm informaţii de la partea rusă pentru a afla dacă există un reactor nuclear la bordul submarinului", a adăugat Autoritatea norvegiană, care până acum nu a constatat o creştere a nivelului de radiaţii.

Armata rusă a dat foarte puţine detalii despre incendiul care a avut loc luni la bordul misteriosului submersibil proiectat, în conformitate cu versiunea oficială, pentru studierea mediilor marine şi a fundului oceanelor.

Potrivit unor surse citate de ziarele RBK şi Novaia Gazeta, submersibilul în cauză este submarinul nuclear AS-12, supranumit ''Locharik'', un dispozitiv secret conceput pentru cercetare şi operaţiuni speciale la mare adâncime, cunoscut sub numele de cod AS-12.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, 14 persoane - toţi marinari ai armatei ruse, s-au intoxicat în urma incendiului. Incendiul a fost stins, iar submarinul a revenit la baza sa, ceea ce înseamnă că există supravieţuitori.

Incendiul s-a declanşat în cursul unei operaţiuni de colectare a datelor subacvatice, potrivit armatei ruse, care precizează că submersibilul se află în prezent la baza sa din oraşul-port Severomorsk, regiunea Murmansk, în Arctica. O anchetă este efectuată de armata rusă pentru a determina cauzele incendiului. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite