Vehiculele rusești se dezmembrează pe front. Constructorul dă vina pe sancțiunile internaționale

0
Publicat:

Constructorul rus de automobile Sollers este criticat pentru că mașinile sale se strică pe front. Un fost oficial de rang înalt s-a plâns de căderea levierului schimbătorului de viteze, de scurgeri constante de ulei și de probleme ale motorului. În răspunsul său, Sollers a dat vina pe sancțiunile occidentale care l-au forțat să schimbe rapid furnizorii.

Vehicule Sollers/ FOTO:Sollers.ru
Vehicule Sollers/ FOTO:Sollers.ru

Pentru a-și menține liniile de producție, UAZ a schimbat furnizorii de componente în „cel mai scurt timp posibil”, a adăugat serviciul de presă al Sollers.

Declarația companiei vine în contextul în care Dmitri Rogozin, un oficial odinioară proeminent, acum detașat în Donbas, a criticat în mod repetat, de luni de zile, calitatea vehiculelor UAZ livrate trupelor ruse.

Rogozin a fost șeful agenției spațiale ruse Roscosmos înainte de a fi concediat în iulie 2022. În absența unei noi slujbe guvernamentale de top, el și-a relansat imaginea publică de lider de grup voluntar pe frontul din Ucraina. Înainte de a lucra la Roscosmos, el a fost, de asemenea, ambasador al Rusiei la NATO și viceprim-ministru, însărcinat cu supravegherea producției de apărare.

El se plânge de vehiculele UAZ încă din iulie, când a scris pe canalul său de Telegram că acestea au sosit în stare aparent nouă, dar au avut scurgeri constante de ulei, cutii de viteză „fragile” și motoare care s-au gripat după aproximativ 5.000 km de utilizare.

Rogozin a povestit că a văzut un SUV „Patriot” fabricat de UAZ care s-a blocat noaptea la aproximativ trei kilometri de liniile de luptă, forțând trei soldați ruși aflați în interior să fugă într-o pădure din apropiere și să se întoarcă cu un kit de reparații urmăriți de dronele de recunoaștere ucrainene.

„Toate acestea vorbesc despre calitatea dezgustătoare a asamblării și despre calitatea nedemnă a pieselor și componentelor în sine”, a scris Rogozin.

În septembrie, el a scris că vehiculul său UAZ s-a defectat din cauza unei scurgeri de lichid la servodirecție, forțându-l să apeleze la o a doua camionetă. Cu toate acestea, Rogozin a spus că maneta schimbătorului de viteze al celui de-al doilea vehicul, fabricat tot de UAZ, a căzut în timp ce se afla pe drum.

Postând o fotografie a levierului rupt pe canalul său Telegram, Rogozin a criticat calitatea mașinilor ca fiind atât de slabă încât producția lor ar putea fi la fel de bine un act de sabotaj.

„Războiul continuă, iar voi trimiteți produse defecte pe front. Rușine, rușine!”, a scris Rogozin.

Joi, Rogozin a declarat că BARS-Sarmat, o organizație militară de voluntari pe care a format-o în cadrul rezervei ruse, va semna un acord de cooperare cu conducerea UAZ pentru a asigura „controlul calității necesare” a vehiculelor trimise pe front.

Sollers a mai declarat pentru Gazeta că se află în discuții cu Rogozin și BARS-Sarmat, inclusiv privind producerea de vehicule personalizate adaptate pentru misiuni de luptă specifice.

Sollers, victima sancțiunilor internaționale

Întreprinderea cu sediul la Moscova este unul dintre cei mai mari producători auto din Rusia. Marca sa UAZ este specializată în vehicule off-road, inclusiv mașina de transport militar UAZ-469 și SUV-urile comerciale utilizate frecvent de trupele ruse.

Sollers a împărțit o fabrică din Moscova cu Ford Motor Company, cu sediul în Michigan, până în octombrie 2022, când compania americană s-a retras pe fondul presiunilor pentru ca firmele occidentale să părăsească Rusia.

În luna noiembrie a aceluiași an, Mazda s-a retras, de asemenea, din uzina sa comună cu Sollers din Vladivostok. Constructorul auto japonez și-a vândut participația pentru un euro și și-a păstrat dreptul de a o răscumpăra pentru același preț în trei ani.

Faptul că producătorul auto rus a acuzat recent sancțiunile occidentale reprezintă o inversare a declarațiilor sale din septembrie 2023, când a respins faptul că se află pe lista neagră a Departamentului Trezoreriei SUA.

Sollers a declarat presei ruse că nu prevede un impact semnificativ, deoarece și-a restructurat deja lanțul de aprovizionare pentru a se pregăti pentru restricții.

În luna august a acestui an, aceasta a declarat că a obținut venituri de 452,7 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2023, în creștere cu 27,3% față de 335,7 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului 2022, datorită „unei creșteri semnificative a producției și vânzărilor de vehicule Sollers”.

Profitul net al companiei a fost de 16,4 milioane de dolari, conform declarației sale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite