UPDATE Modificarea Constituţiei Rusiei. Putin îşi dă arama pe faţă: liderul de la Kremlin spune că nu îl deranjează să candideze în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO AFP
Vladimir Putin FOTO AFP

Duma de Stat a adoptat marţi în doua lectură modificările constituţionale dorite de Vladimir Putin. Cu acest prilej, partidul de guvernământ Rusia Unită a propus un amendament cu privire la anularea limitei asupra numărului de mandate prezidenţiale.

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat cu 382 de voturi pentru şi 44 de abţineri noile modificări constituţionale propuse de un grup de lucru constituit din ordinul lui Vladimir Putin.

Înainte de şedinţă, Valentina Tereşkova, o deputată din cadrul Rusia Unită, partidul care asigură baza regimului Putin, a propus amendarea Constituţiei ruse în aşa fel încât să-i permită liderului de la Kremlin să poată candida la alegerile din 2024, când îi expiră al patrulea mandat prezidenţial şi ultimul permis de actuala formă a Legii fundamentale a statului rus.

Iniţiativa Valentinei Tereşkova a fost susţinută de liderul grupului parlamentar al Rusiei Unite, Serghei Neverov.

La rândul său, Putin a declarat în faţa deputaţilor că nu îl deranjează să candideze în 2024 la al cincilea mandat de preşedinte al Rusiei, relatează RIA Novosti. O schimbare predictibilă a discursului, deşi susţinea că nu vrea să conducă pe viaţă precum liderii sovietici.

Ori, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, a recurs deja la un truc pentru a-şi menţine postul de la Kremlin. După două mandate prezidenţiale consecutive (2000-2004, 2004-2008), el şi-a lăsat un om de încredere la Kremlin, şi anume pe Dmitri Medvedev, şi s-a retras pentru patru ani în funcţia de premier. A făcut rocadă şi s-a întors la Kremlin în 2012 în baza unor modificări constituţionale care i-au permis alte două mandate prezidenţiale consecutive, dar de această dată extinse la şase ani. Toate aceste mişcări au fost făcute în ciuda declaraţiilor precum că nu intenţionează să rămână la Kremlin. De altfel, Putin şi-a păstrat acest discurs şi în legătură cu anul 2024, în condiţiile în care există întrebări dacă va încerca sau nu să rămână la putere în Rusia. Iar marţi, în Dumă, s-a exprimat destul de clar.

În căutarea validării sub pretextul stabilităţii

„În principiu, această opţiune este posibilă, dar cu o condiţie: Curtea Constituţională rusă să conchidă în mod oficial că un asemenea amendament nu este contrar Legii fundamentale”, a declarat preşedintele rus, citat de AFP.

Şi „numai dacă cetăţenii susţin un asemenea amendament în cadrul unui vot naţional la 22 aprilie”, a adăugat el.

Putin a subliniat totodată că o „putere prezidenţială puternică este absolut necesară în Rusia” şi că „situaţia actuală economică şi în domeniul securităţii o cer încă o dată”.

„Stabilitatea este poate mai importantă şi trebuie să fie prioritară”, a insistat el.

Astfel, mandatele efectuate de Putin urmează să fie „readuse la zero”, potrivit noului amendament.

Anunţată pe neaşteptate de Putin în ianuarie, această primă revizuire a Constituţiei de la adoptarea sa în 1993 este considerată pe larg drept o modalitate a preşedintelui rus de a se pregăti pentru anul 2024, comentează AFP.

Amendamentele vizând, de exemplu, consolidarea mai multor prerogative prezidenţiale şi a rolului Consiliului de Stat - un organism până acum consultativ - au fost deja adoptate în unanimitate de către Duma de Stat într-o primă lectură la sfârşitul lui ianuarie.

Vladimir Putin a trimis între timp în Dumă alte 24 de pagini cu amendamente.Sunt ceea ce avem nevoie astăzi”, a declarat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin.

O a treia şi ultimă lectură va avea loc miercuri, iar textul va fi apoi trimis în aceeaşi zi spre aprobare în Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus.

Acest text urmează să fie supus apoi în întregime unui aşa-numit „vot popular” la 22 aprilie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite