Un senator rus explică în ce condiţii Moscova ar putea accepta o zonă demilitarizată în jurul centralei din Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Vladimir Djabarov
Senatorul Vladimir Djabarov

Moscova ar putea susţine propunerea instituirii unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) cu condiţia ca Rusia să-şi menţină controlul asupra centralei, a declarat vineri senatorul rus Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de Interfax, RIA Novosti şi EFE.

„Este o iniţiativă rezonabilă, cred că o vom susţine”, a afirmat senatorul rus, în contextul în care secretarul general al ONU a cerut instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, ocupată de forţele ruse, care a fost vizată în ultimul timp de mai multe atacuri de care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, potrivit Agerpres. 

Totuşi, Djabarov a insistat ca Rusia să fie cea care exercită controlul asupra centralei atomice din sud-estul Ucrainei. „Rusia trebuie să-şi menţină controlul asupra acesteia!”, a insistat el.

Dacă Ucraina va accepta să contribuie la demilitarizarea zonei, ea „va arăta că aspiră la normalizarea situaţiei”, a afirmat Djabarov. „Însă dacă nu o va face, atunci intenţiile ei vor fi clare", susţine acesta.

ONU a făcut presiuni joi asupra Rusiei şi Ucrainei pentru a preveni cu orice preţ un dezastru nuclear la centrala ucraineană din Zaporojie şi a se pune capăt imediat oricăror activităţi militare în vecinătatea acesteia.

„Instalaţia nu trebuie să fie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În loc de aceasta, un acord urgent este necesar la nivel tehnic asupra unui perimetru sigur demilitarizat pentru a asigura securitatea zonei", a declarat Antonio Guterres într-un comunicat, citat de Reuters.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), situaţia de la centrală este „alarmantă", deşi analizele preliminare efectuate de experţii acesteia indică faptul că nu există nicio „ameninţare imediată" la adresa siguranţei nucleare după recentele atacuri, cu toate că acestea au provocat avarii la unele instalaţii şi au limitat conectarea lor electrică.

Rusia a ocupat centrala din Zaporojie în martie după invadarea Ucrainei în 24 februarie. Centrala, situată în apropiere de linia frontului, este deţinută de trupele ruse şi exploatată de angajaţi ucraineni.

Agenţia ucraineană Energoatom a declarat că zona centralei a fost lovită de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficiali numiţi de ruşi au spus că Ucraina a bombardat de două ori centrala, perturbând schimbul de ture, a transmis agenţia de presă rusă TASS.

În cursul reuniunii Consiliului de Securitate dedicate acestui subiect, SUA au susţinut apelul pentru crearea unei zone demilitarizate şi au cerut AIEA să inspecteze situl.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că lumea este împinsă spre "o catastrofă nucleară de o amploare comparabilă celei de la Cernobâl". El a spus că responsabili ai AIEA ar putea vizita centrala încă din această lună, conform Reuters.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile de o parte şi de alta cu privire la situaţia legată de centrala nucleară din Zaporojie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Rusiei să repună uzina sub controlul Ucrainei.

„Doar o retragere completă a ruşilor şi restabilirea deplină a controlului ucrainean asupra situaţiei în jurul centralei pot garanta o restaurare a securităţii nucleare pentru întreaga Europă”, a declarat el într-o alocuţiune video. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite