„The Moscow Times”: Edward Snowden, condamnat la o falsă libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut două săptămâni de când Edward Snowden, fostul contractor al Agenţiei Naţionale de Securitate, a primit azil temporar din partea Rusiei, şi încă nu a scos niciun cuvânt. Şi nici nu ştim unde se află. Tot ce ştim este că stă alături de „prieteni americani”, ca parte a unui proces de „aclimatizare” în Rusia. Dar cine sunt aceşti prieteni americani? Şi cum „se acomodează noului climat”?, întreabă editorialistul Michael Bohm.

Este foarte probabil ca aceşti americani să fie agenţi ai FSB (serviciul secret al Federaţiei Ruse) şi poate locuieşte într-un refugiu guvernamental sub supraveghere strictă.

În timpul celor 40 de zile petrecute în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo, sunt mari şanse să fi lucrat îndeaproape cu cu autorităţile ruseşti, ca o condiţie pentru a primi protecţia azilului potrivit experţilor în informaţii, Snowden ar fi putut să dezvăluie agenţilor FSB informaţii detaliate suplimentare despre spionarea Rusiei de către NSA, ajutând FSB să evite mai bine programul. 

În plus, Snowden ar fi putut să împărtăşească care, potrivit editorialistului de la „The Guardian” Glenn Greeenwald, pot deveni „manualul de instrucţiuni al NSA”.

Dacă este într-adevăr aşa, „aclimatizarea” lui Snowden este probabil un proces prelungit de interogatoriul al autorităţilor, pentru a se asigura că înţelege regulile stricte şi închise potrivit cărora va trebui să trăiască de acum, asemenea unui „refugiat”.

Din cauza scurgerilor de informaţii ale făcute de Snowden, probabil că FSB ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că înţelege pe deplin sensul cuvintelor „strict secret”. În cele din urmă, Kremlinului nu agreează  şi suspectează informatorii, chiar mai mult decât Casa Albă şi îl va ţine pe Snowden în mod special într-o lesă scurtă, dură.

Dacă autorităţile ruse vor să-i transmită un mesaj lui Snowden, în timpul perioadei sale de aclimatizare, cu siguranţă ar fi: „Ed, nu mai eşti în Hawaii”. Aşadar, ce ar putea să facă Snowden cu un control aşa strict?

Viaţa asemenea unui arest la domiciliu

În ceea ce priveşte un loc de muncă full-time, fondatorul site-ului de socializare Vkontakte, Pavel Durov, i-a oferit lui Snowden o slujbă lejeră, care presupune că nu l-ar plăti mai puţin de 200.000 de dolari pe an, aşa cum câştiga şi la Booz Allen, firma contractoare a NSA. Baftă cu asta!

Judecând după comportamentul Rusiei faţă de alţi dezertori din domeniul informaţiilor, autorităţile nu îi vor permite lui Snowden să ocupe o funcţie înaltă într-o companie importantă. Cel mai probabil, va rămâne într-un loc izolat cu un contact minim cu lumea exterioară, asemănător unui arest la domiciliu. Mai mult, probabil va fi limitat de o slujbă fără nicio perspectivă, care ar putea fi o involuţie uriaşă de la postul să important pe care-l avea la Booz Alen.

Viaţa lui Snowden în Rusia ar putea semăna cu cea a lui Lee Harvey Oswald.

Oswald a părăsit Marina Statelor Unite, a renunţat la cetăţenia americană şi a fugit în Uniunea Sovietică în 1959. Deşi Oswald s-a bucurat de avantaje importante potrivit standardelor sovietice, autorităţile l-au trimis să lucreze ca strungar la Minsk la o fabrică de produse electronice. Nu după mult timp, Oswald a realizat că banii câştigaţi erau inutili pentru că nu avea nicio sursă de divertisment, în afară de evenimentele sindicale. 

Sufocat de „paradisul muncitoresc” al regimului sovietic şi sub permanentă observaţie, Oswald i-a implorat pe diplomaţii ambasadei SUA de la Moscova să-i acorde un nou paşaport american. Curajul refugiatului a durat doar doi ani şi jumătate. În 1962 s-a reîntors în SUA.

Cea mai mare temere, devenită realitate

Chiar dacă Snowden găseşte mult mai multe căi de a-şi cheltui banii într-o Rusie modernă, supravegherea strictă a serviciilor speciale rămâne o certitudine.

Probabil că Snowden va trebui socoteală în mod regulat la sediu FSB, mişcările lui vor fi atent controlate, orice apariţie media va trebui aprobată de FSB, iar apelurile şi emailurile vor fi urmărite îndeaproape.

În cele din urmă, s-ar putea ca viaţa în capsula rusească să fie aproape la fel de rea a viaţa pe care ar fi avut-o dacă ar fi primit o condamnare cu închisoarea în Statele Unite.


 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite