Serghei Lavrov acuză NATO de consolidarea capacităţilor sale la graniţa cu Rusia şi exclude retrocedarea Peninsulei Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ţinut marţi o conferinţă de presă în cursul căreia a trecut în revistă activităţile sale în 2015. Şeful diplomaţiei ruse a acuzat din nou NATO de consolidarea capacităţilor sale la graniţa cu Rusia şi a susţinut că ţara sa nu a încălcat Memorandumul de la Budapesta, semnat pentru a asigura securitatea Ucrainei.

Rusia este atentă la consolidarea capacităţilor militare ale NATO în apropierea graniţelor sale şi consideră această acţiune drept „mioapă şi lipsită de viziune“, a declarat ministrul rus în cursul conferinţei de presă.

„Observăm continuarea liniei nu foarte constructive şi periculoase faţă de Rusia, inclusiv consolidarea capacităţilor militare ale NATO în apropierea graniţelor noastre, crearea segmentelor european şi asiatic al sistemului global antirachetă al Statelor Unite“, a remarcat Lavrov, citat de presa rusă, relatează Agerpres.

Lavrov: Moscova, pedepsită pentru că duce o politică externă independentă

Partenerii occidentali au dreptate când spun că relaţiile dintre Rusia şi Occident nu vor mai fi niciodată la fel, a continuat el.

„Unii dintre partenerii noştri spun că «relaţiile cu Rusia nu vor mai fi ca înainte» şi sunt convins că acest lucru este chiar aşa“, a subliniat Lavrov, acuzând Occidentul că încearcă să disuadeze Rusia atunci când aceasta întreprinde acţiuni independente, impunând în special acorduri care să ţină cont în primul rând de interesele Uniunii Europene sau ale Statelor Unite.

„Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au răcit mai demult, chiar înainte de criza din Ucraina“, a precizat el.

„Se fac în continuare încercări de disuadare a Rusiei, încercări de a extrage avantaje unilaterale şi chiar de a o pedepsi pentru politica ei externă independentă“, a acuzat Serghei Lavrov, citat de agenţiile TASS şi RIA Novosti.

Şeful diplomaţiei ruse a dat asigurări că Moscova nu-i va permite Occidentului să o pedepsească pentru că duce o politică externă independentă.

„Suntem pregătiţi pentru o cooperare mai constructivă cu partenerii noştri occidentali, inclusiv cu Europa şi Statele Unite, dar numai exclusiv pe bază de egalitate şi a avantajului reciproc, fără un amestec în afacerile interne ale celuilalt şi prin respectarea intereselor fundamentale ale fiecărei părţi“, a afirmat el.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat la un nivel fără precedent după încheierea Războiului Rece, în urma anexării Peninsulei Crimeea în martie 2014 şi a rolului Moscovei în situaţia din estul Ucrainei, notează Agerpres.

Lavrov: Rusia nu a încălcat Memorandumul de la Budapesta

Rusia nu a încălcat Memorandumul de la Budapesta, întrucât nu a ameninţat Ucraina cu arme nucleare, a justificat Serghei Lavrov, subliniind, totodată, că nici nu poate fi vorba de o eventuală retrocedare a Peninsulei Crimeea.

„Memorandumul de la Budapesta prevede o singură obligaţie, şi anume de a nu folosi arme nucleare împotriva Ucrainei“, a susţinut Lavrov, adăugând că nimeni nu a ameninţat vreodată Ucraina cu utilizarea armelor nucleare.

Şeful diplomaţiei ruse a răspuns în acest fel corespondentului Unian, care l-a întrebat cum se pot proteja ţările vecine Rusiei dacă aceasta nu-şi respectă angajamentele asumate în cadrul unor tratate internaţionale, transmite Agerpres.

Memorandumul de la Budapesta, semnat pe 5 decembrie 1994 între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia, vizează dezarmarea nucleară a Ucrainei şi prevede garanţii de securitate a independenţei acesteia.

„Referitor la Crimeea nu avem nimic de retrocedat. Nu ducem cu nimeni niciun fel de negocieri cu privire la o eventuală retrocedare a Crimeei. Peninsula Crimeea este teritoriu al Federaţiei Ruse în deplină conformitate cu voinţa poporului din Crimeea în urma referendumului“ din martie 2014, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov: Statul Islamic are baze în zone muntoase din Georgia

Serviciile secrete ruse au informaţii că membri ai reţelei teroriste Statul Islamic s-au infiltrat în Defileul Pankisi din Georgia, a mai spus ministrul rus de Externe, citat de site-ul Tass şi Mediafax.

„Avem informaţii că militanţi ai organizaţiei teroriste Statul Islamic folosesc această zonă greu accesibilă pentru a se antrena şi a avea adăpost“, a explicat Lavrov.

„Teroriştii se ascund în toate locurile greu accesibile. Dacă nu luptăm împotriva lor, nimeni nu se va putea ascunde de ei“, a adăugat el.

Reţeaua teroristă Statul Islamic ocupă regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un „califat“. Militanţi ai organizaţiei fundamentaliste sunnite sunt activi şi în Afganistan, în nordul Libiei şi în nordul Egiptului, notează Mediafax.

Nikolai Patruşev: Statele Unite vor să dezintegreze Rusia

Pe de altă parte, şeful Consiului rus de Securitate, Nikolai Patruşev, a acuzat marţi Statele Unite că încearcă, prin toate mijloacele, să slăbească Rusia şi că sunt gata să meargă până la dezmembrarea Rusiei pentru a-şi atinge acest scop, informează presa rusă, citată de Agerpres.

„Ei (americanii, n red.) vor să slăbească la maxim ţara noastră. Nu este exclus atingerea acestui obiectiv şi pe calea dezmembrării Federaţiei Ruse. Aceasta le-ar permite Statelor Unite accesul la resursele bogate, pe care, potrivit lor, Rusia le deţine pe nedrept'“, a spus Patruşev, citat de lenta.ru.

În noua strategie de securitate naţională, semnată de preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul lui decembrie 2015, Statele Unite sunt incluse printre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Rusiei. Acelaşi document prevede că una dintre priorităţile Rusiei în perspectivă pe termen lung este aceea de a întări statutul ei de una din cele mai importate puteri ale lumii, notează Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite