Semne că Rusia s-ar putea pregăti de război cu NATO. Putin mută trupe, ridică baze și dublează producția de arme

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce războiul din Ucraina rămâne în centrul atenției, rapoartele sugerează că președintele rus Vladimir Putin pregătește terenul pentru un potențial conflict cu NATO.

Rusia intensifică recrutările militare și accelerează producția de arme Foto: Shutterstock
Rusia intensifică recrutările militare și accelerează producția de arme Foto: Shutterstock

Rusia își extinde prezența militară de-a lungul graniței sale cu NATO, își mărește cheltuielile militare într-un ritm record și își intensifică operațiunile secrete împotriva Occidentului. Între timp, oficiali ai serviciilor de informații și militari au avertizat, în ultimele săptămâni, că statele membre NATO trebuie să fie pregătite pentru un potențial conflict cu Rusia, informează Newsweek

Rusia își extinde prezența militară de-a lungul granițelor sale cu Finlanda și Norvegia, în pregătirea unei potențiale confruntări cu alianța militară, a raportat luni, 28 aprilie, Wall Street Journal.

Astfel, Kremlinul intenționează să înființeze un nou cartier general al armatei în orașul rus Petrozavodsk, la aproximativ 160 km est de frontiera finlandeză, care va supraveghea zeci de mii de soldați în următorii ani. Multe dintre aceste trupe vor fi desfășurate în zonă după încheierea războiului din Ucraina.

De asemenea, Rusia intensifică recrutările militare și accelerează producția de arme. Experții militari ruși au susținut că întărirea de-a lungul frontierei finlandeze face probabil parte din pregătirile mai ample ale președintelui Vladimir Putin pentru un posibil conflict cu NATO.

Când trupele se vor întoarce (din Ucraina), se vor uita peste graniță la o țară pe care o consideră un adversar”, a declarat Ruslan Pukhov, director al Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor, un grup de experți din domeniul apărării cu sediul la Moscova. „Logica ultimului deceniu arată că ne așteptăm la unele conflicte cu NATO”, a adăugat acesta, potrivit Newsweek.

Avertizări din partea serviciilor de informații germane, lituaniene și daneze

Comunitatea serviciilor de informații din Germania a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că ambițiile Rusiei merg dincolo de Ucraina. În martie, un raport al Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND) a avertizat că Putin se pregătește pentru un conflict cu NATO.

Potrivit evaluării BND, Rusia ar putea fi pe deplin pregătită pentru un „război convențional la scară largă” până în 2030.

Rusia se vede într-un conflict sistemic cu Occidentul și este pregătită să își pună în aplicare obiectivele imperialiste prin forță militară, chiar și dincolo de Ucraina”, se arată în raport.

Între timp, serviciul de informații al Lituaniei, VSD, a estimat că, deși Moscova nu este încă pregătită să lanseze un atac la scară largă asupra alianței, ar putea încerca să „testeze NATO” printr-o operațiune militară limitată împotriva unuia sau mai multor state membre pentru a evalua cât de serios își va respecta NATO obligațiile de apărare colectivă.

Un atac al Rusiei asupra oricărui membru al NATO ar declanșa articolul 5 din carta alianței, care prevede că o lovitură asupra unui stat membru ar fi întâmpinată cu un răspuns colectiv.

Serviciul danez de informații pentru apărare (DDIS) a avertizat, de asemenea, în februarie că Rusia ar putea fi pregătită să poarte un „război la scară largă” în Europa în următorii cinci ani. Deși „în prezent nu există amenințarea unui atac militar regulat asupra Regatului”, este probabil ca „amenințarea militară din partea Rusiei să crească în următorii ani”, a declarat acesta.

Creșterea cheltuielilor militare

Cheltuielile militare ale Rusiei cresc într-un ritm record, estimându-se că acestea vor ajunge la aproximativ 120 de miliarde de euro în 2025, mai mult de 6% din PIB-ul țării, comparativ cu 3,6% înainte de război.

Armata rusă urmează, de asemenea, să se extindă la 1,5 milioane de soldați, în timp ce volumul de arme și echipamente staționate de-a lungul frontierei NATO este de așteptat să crească cu 30-50 la sută.

Activități de spionaj și sabotaj

Occidentul a tras un semnal de alarmă cu privire la intensificarea activității militare rusești în apropierea unor cabluri de comunicații submarine esențiale. Există temeri tot mai mari în rândul membrilor NATO că Putin ar putea viza cabluri subacvatice și infrastructuri critice care sunt vitale pentru sistemele de comunicații globale.

Rusia desfășoară o campanie violentă și în creștere de sabotaj și subversiune împotriva obiectivelor europene și americane din Europa, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport publicat în martie, mai relatează Newsweek.

Datele indică faptul că Rusia reprezintă o amenințare gravă la adresa Statelor Unite și a Europei și că guvernul rus, inclusiv președintele Vladimir Putin, nu poate fi de încredere”, se arată în raport.

Reacția NATO

Pe măsură ce statele membre ale NATO își exprimă îngrijorarea tot mai mare cu privire la securitatea colectivă a Europei, președintele american Donald Trump a solicitat națiunilor europene să își crească substanțial cheltuielile pentru apărare. Comisia Europeană a propus în martie fonduri în valoare de aproximativ 800 de miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare în domeniul apărării.

Între timp, Lituania, stat membru NATO, a fortificat un pod din apropierea graniței sale cu Rusia cu piramide antitanc din beton, cunoscute sub numele de „dinți de dragon”. Structurile au fost utilizate pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și împiedică înaintarea tancurilor și a infanteriei mecanizate. Decizia a fost luată după un anunț similar din partea statului vecin Letonia.

Statele baltice „sunt hotărâte să se asigure că ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina nu li se va întâmpla și lor”, a declarat anterior Roger Hilton, cercetător în domeniul apărării la think tank-ul GLOBSEC din Slovacia, potrivit sursei citate

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a avertizat pe Putin în martie cu privire la un răspuns „devastator” în cazul în care Moscova ar ataca oricare dintre membrii alianței.

Dacă cineva ar calcula greșit și ar crede că poate scăpa cu un atac asupra Poloniei sau a oricărui alt aliat, va fi întâmpinat cu întreaga forță a acestei alianțe feroce. Reacția noastră va fi devastatoare. Acest lucru trebuie să fie clar pentru Vladimir Vladimirovici Putin și pentru oricine altcineva care dorește să ne atace”, a declarat Rutte.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite