Şeful Consiliului rus de Securitate: NATO nu a renunţat la doctrina din perioada Războiului Rece INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev, a declarat într-un interviu pentru publicaţia rusă „Rossia Segodnia“ că NATO nu a renunţat niciodată la doctrina din perioada Războiului Rece. Oficialul rus spune că scutul antirachetă de la Deveselu acoperă mai multe locaţii de infrastructură strategică rusă.

Nikolai Patruşev susţine  că orice îmbunătăţire a relaţiei Rusiei cu NATO trebuie să implice o revizuire a politicii Alianţei. „Uitaţi-vă la termenii folosiţi de NATO: limitare, intimidare, retragere. Corespunde acest limbaj imaginii unei organizaţii cu acţiune globală şi competenţe multilaterale? 

Astfel de concepte sunt mai potrivite unui bloc militar tradiţional, a cărui prioritate este subordonarea statelor mai slabe voinţei celor mai puternice”, a declarat şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Nemulţumit de scutul de la Deveselu

Printre ameninţări, Patruşev a enumerat şi amplasarea elementelor scutului antirachetă în România.  „Aceste facilităţi pot lansa rachete de croazieră a căror rază de acţiune acoperă mai multe locaţii de infrastructură strategică rusă. Americanii neagă, desigur, dar nu pot aduce un argument real“, susţine oficialul de la Moscova.

„În trecut, Washingtonul a declarat că sistemul său de apărare antirachetă în Europa viza Iranul. Dar pentru ce a dat în folosinţă bază românească de la Deveselu, după ajungerea la un acord în privinţa programului nuclear iranian? Rusia consideră că, în contextul internaţional actual, este, de asemenea, contra-productiv să încerci să izolezi alţi actori.

În opinia  şeful Consiliului rus de Securitate sa, Alianţa Nord-Atlantică ignoră ameninţările la adresa securităţii euro-atlantice şi se concentrează pe „ameniţarea iluzorie” reprezentată de Rusia.

„Rusia continuă să folosească platforma de dialog NATO-Rusia şi să colaboreze pentru încheierea unor acorduri bilaterale în vederea prevenirii incidentelor în apele internaţionale şi în aer”, mai spune Nikolai Patruşev, care se arată încrezător în privinţa creării unei „arhitecturi de securitate comună şi indivizibilă”.

Întrebat însă care sunt ameninţările principale la adresa Rusiei, el a menţionat, mai întâi, consolidarea forţelor NATO la graniţele Rusiei şi apoi gruparea teroristă Stat Islamic.

Un oficial rus ameninţă Norvegia

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din parlamentul rus,  Franţ Klinţevici, a ameninţat că Norvegia ar putea deveni o ţintă pentru armele nucleare ale Rusiei, după ce Statele Unite au anunţat că vor trimite 300 de puşcaşi marini în ţara scandinavă, scrie site-ul thelocal.de.

 Franţ Klinţevici a declarat pentru postul de televiziune TV2 că prezenţa militarilor americani reprezintă o ameninţare directă care necesită un răspuns.

Klinţevici a precizat că Norvegia ar trebui acum adăugată "pe lista ţintelor pentru armele strategice ruse".

"Este foarte periculos pentru Norvegia şi pentru norvegieni", a spus acesta.

"Cum ar trebui să reacţionăm la asta? Norvegia nu a figurat niciodată pe lista ţărilor ţinta pentru armele noastre strategice. Dar dacă acest lucru se dezvoltă, populaţia Norvegiei va suferi", a ameninţat el. 

image
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite