Ruşii din regiunea Kursk solicită ajutor pentru a părăsi zona. „Cerem un coridor pentru cei dragi nouă, cetăţeni ai Rusiei”

0
Publicat:

Pe canalul Telegram apar tot mai multe mesaje ale cetăţenilor ruşi din regiunea Kursk care îşi caută rudele dispărute în urma atacurilor ucrainene. În unul dintre ele, o femeie din regiune cere înfiinţarea unui “coridor” umanitar.

Ruşii din zona Kursk cer ajutorul. FOTO: Profimedia
Ruşii din zona Kursk cer ajutorul. FOTO: Profimedia

Mai mulţi cetăţi ruşi din regiunea Kursk, ocupată acum de forţele ucrainene, au cerut miercuri ajutorul guvernelor de la Moscova şi Kiev. Ei solicită ca acestea  să înfiinţeze un „coridor” prin Ucraina, astfel încât civilii să poată fi evacuaţi în siguranţă, relatează AFP.

Propunerea a venit din partea unei femei care îşi caută rudele dispărute după ce oraşul Sudja din regiune a fost cucerit de ucraineni în luna august a anului trecut.

Cerem un coridor pentru cei dragi nouă, cetăţeni ai Rusiei”, a scris Lioubov Prilutskaia pe Telegram, dar şi pe reţeaua de socializare rusă VK.

Potrivit aceleiaşi surse, femeia a propus un coridor prin Ucraina şi apoi prin  Belarus, pentru ca apoi civilii impplicaţi fără voia lor în război să se întoarcă pe teritoriul controlat de Rusia.

Săptămâna trecută, o şcoală folosită de persoanele în vârstă din Sudja drept refugiu a fost lovită în timpul atacurilor, patru civili pierzându-şi viaţa, în timp ce ruşii şi ucraineni s-au învinovăţit reciproc pentru acest incident.

Indiferent de cine a lovit, atacul este un motiv în plus pentru a evacua oamenii cât mai repede posibil”, a declarat miercuri Prilutskaia pentru AFP, estimând că între 2.000 şi 3.000 de persoane” trăiesc încă în zona ocupată.

În acelaşi timp, şi Crucea Roşie rusă susţine că a primit peste 7.000 de mesaje de la rudele locuitorilor din această parte a regiunii Kursk, care nu reuşesc să-şi mai găsească familiile.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele rus, Vladimir Putin a recunoscut miercuri că în regiunea Kursk situaţia este „foarte dificilă”, dar nu a adus în discuţie nicio măsură concretă pentru evacuarea civililor ruşi blocaţi de lupte.

 „Oamenii, desigur, suportă toate aceste greutăţi şi nenorociri cu curaj” a spus el în cadrul unui interviu, sugerând că ia în calcul creşterea ajutorului financiar oferit celor care şi-au pierdut proprietăţile în urma confruntărilor. În prezent, valoarea despăgubirilor se ridică la 150.000 de ruble (1.470 euro la cursul actual), sumă considerată  insuficientă.

Vă reamintim că forţele ucrainene au preluat controlul în regiunea Kursk la începutul lunii august 2024, când au cucerit mai multe oraşe. Ruşii au reuşit să recucerească o parte din terenul pierdut, dar confruntările continuă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri, la şase luni de la începerea operaţiunii în zonă, că aceasta a fost „foarte importantă” şi consolidează poziţia Kievului în posibilele negocieri cu Moscova, preczând că trupele ucrainene îşi menţin poziţiile „într-o manieră stabilă”.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite