Ruşii care au părăsit ţara după invazie aşteaptă Ziua Victoriei pentru a decide dacă se întorc: „Putin va trebui să anunţe ceva în legătură cu războiul”
0Ruşii care au plecat din ţară după invadarea Ucrainei de teama de recrutare, persecuţie politică sau instabilitate economică aşteaptă cu nerăbdare ziua de 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei URSS împotriva Germaniei naziste, pentru a afla ce intenţionează Vladimir Putin în continuare şi în ce măsură este sigur să revină în ţară.
Plini de speranţă sau neliniştiţi şi anticipând ceva şi mai rău, ruşii care au fugit în ţări precum Turcia, Armenia, Georgia şi Letonia privesc parada ca un indicator a ceea ce va urma, relatează Moscow Times.
„Putin va trebui să anunţe ceva în legătură cu războiul. Întrebarea este ce au de gând să prezinte drept victorie”, spune Olga, o specialistă în IT care a fugit în Turcia imediat după invazie şi care îşi leagă speranţele de această dată, pe care o consideră un punct de reper.
Un ofiţer rus în rezervă care lucrează în publicitate şi care a plecat de asemenea în Turcia, nu este la fel de optimist. El îşi face totuşi planuri să revină în Rusia pentru vacanţa de 9 mai pentru a-şi vedea familia.
„Aş fi bucuros să mă înşel, însă cred că luna mai este foarte importantă pentru Putin. După părerea mea, Putin îşi imaginează o paradă a victoriei precum în 1945. Ne aşteptăm să se întâmple ceva rău - toţi cei care suntem în Turcia - poate nu neapărat în acea zi, dar în zilele următoare”.
Ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială” a fost marcată de analogii cu Al Doilea Război Mondial şi date simbolice - ziua invaziei, 24 februarie, a fost aleasă după Ziua Apărătorilor Patriei (23 februarie). În oraşele ucrainene ocupate, după ce Rusia a acuzat statul ucrainean de nazism, trupele ruse au ridicat bannere militare cu simboluri ale celui de-al Doilea Război Mondial.
„Putin e obsedat de istorie şi de simbolistica cultului Zilei Victoriei din Rusia”, explică analistul rus Anton Barbaşin.
„Rusia a pus capăt războiului din Siria de două sau trei ori... au anunţat victoria completă, obiective atinse, misiune îndeplinită. Ar putea anunţa [pe 9 mai] că am câştigat: Donbas este în siguranţă… dar totul continuă”, a explicat Barbaşin.
Potrivit altor analize, Kremlinul ar putea încerca să valorifice fervoarea patriotică a sărbătoriI Zilei Victoriei pentru a pune Rusia pe un picior de război mai larg.
„Pare din ce în ce mai probabil ca, în loc să folosească 9 mai ca prilej pentru a anunţa victoria, guvernul rus o va folosi pentru a încadra oficial drept „război” „operaţiunea militară specială” , se arată într-un raport publicat luna trecută de Royal United Services Institute, un think tank britanic.
„Cred că oamenii devin puţin prea fixaţi pe 9 mai ca dată de încheiere a acestui război”, a scris pe Twitter Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din SUA.
Anna, o rusoaica care s-a mutat în Georgia după invazie, a spus că nici măcar o declaraţie oficială de victorie pe 9 mai nu ar convinge-o să decidă să se întoarcă la Moscova.
„Factorii de decizie din Rusia nu sunt foarte clari şi este aproape imposibil de ghicit ce vor spune în continuare”, a declarat ea pentru Moscow Times.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat duminică că Kremlinul nu intenţionează să-şi încheie războiul din Ucraina până pe 9 mai.