Rusia se pregătește să lanseze simultan o mie de drone în Ucraina, controlate de AI și de roboți Telegram
0Analiștii avertizează că Rusia este tot mai aproape de a putea lansa atacuri masive împotriva Ucrainei folosind până la o mie de drone de atac în același timp. Unele dintre cele mai recente modele de drone sunt independente de GPS, controlate de inteligență artificială sau prin intermediul unor roboți Telegram care transmit operatorilor date video și de zbor în timp real, scrie The Economist.

Una dintre principalele provocări pentru sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei este numărul de drone pe care Rusia este capabilă să le producă și să le utilizeze. În timp ce Moscova obișnuia să producă aproximativ 300 de Shahed iraniene pe lună, acum produce aceeași cantitate în mai puțin de trei zile. Potrivit informațiilor ucrainene, Kremlinul intenționează să crească producția la 500 de drone pe zi, ceea ce face posibile atacuri cu roiuri de până la 1 000 de unități.
O altă preocupare este modul în care sunt controlate cele mai recente modele de drone. Potrivit experților ucraineni, unele drone nu se mai bazează pe GPS, care poate fi bruiat, ci sunt controlate de inteligența artificială și utilizează rețelele mobile ucrainene și internetul. Una dintre dronele dezmembrate conținea un bilet, presupus lăsat de un simpatizant rus al Ucrainei, care făcea referire la utilizarea roboților Telegram pentru controlul de la distanță.
Potrivit colonelului Denis Smajni, unitățile ucrainene de apărare antiaeriană sunt forțate să se adapteze la schimbările de comportament ale dronelor. UAV-urile rusești moderne pot evita detectarea zburând la început la joasă altitudine și, înainte de a ajunge la țintă, pot urca până la o altitudine de 2 000-2 500 de metri, ceea ce este dincolo de raza de acțiune a armelor ușoare. Pentru a contracara acest lucru, sunt utilizate elicoptere, interceptoare de drone și avioane de luptă F-16, care și-au demonstrat deja eficiența.
În ciuda acestui fapt, apărarea aeriană ucraineană, potrivit unei surse de rang înalt, interceptează încă până la 95% din dronele lansate către Kiev. Cu toate acestea, chiar și cele 5 % care reușesc să treacă pot provoca daune grave.
Rachetele balistice rămân cea mai mare amenințare. Doar câteva țări sunt capabile să le contracareze, iar în lumea occidentală, sistemul Patriot al SUA deține un monopol de facto. Ucraina dispune de cel puțin opt baterii ale acestor sisteme, deși unele dintre ele ar putea fi deteriorate sau în curs de reparare.
Potrivit publicației, Ucraina își pierde treptat statutul de client prioritar pentru Statele Unite, din cauza resurselor limitate de apărare și a schimbării climatului politic. Producătorul rachetelor Patriot, Lockheed Martin, își crește producția anuală de rachete PAC-3 la 650 de unități, în timp ce se estimează că Rusia dispune de un stoc de 500 de rachete balistice. Având în vedere că adesea este nevoie de două rachete PAC-3 pentru a intercepta o singură rachetă rusească, raportul este alarmant.
Potrivit publicației, Ucraina își pierde treptat statutul de client prioritar pentru Statele Unite, din cauza cheltuielilor limitate pentru apărare.
Ucraina se află într-o cursă contracronometru pentru a menține echilibrul tehnologic în războiul dronelor.