Rusia se grăbeşte să anuleze acordurile cu Ucraina privind flota la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a demarat vineri pregătirile necesare pentru încheierea acordurilor bilaterale cu Ucraina, care vor clarifica noul statut şi funcţionarea flotei la Marea Neagră. În urma anexării peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, Kremlinul a declarat că vechile acorduri cu Ucraina nu mai sunt valabile, privilegiile Kievului dispărând odată cu pierderea regiunii.

Decizia autorităţilor ruse a fost luată la finalul unei întâlniri a Consiliul de Securitate al Federaţiei, reuniune prezidată de Vladimir Putin, relatează agenţia RIA Novosti.

Măsurile vizate de oficialii ruşi includ acordul din 1997 care reglementează condiţiile de şedere a flotei navale în Crimeea, peninsulă cu o mare importanţă geostrategică. Acest acord a fost extins pentru încă 25 de ani în 2010, sub semnătura preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Ucraina a primit la acea vreme din partea Rusiei o reducere de câte 100 de dolari la fiecare o mie de metri cubi de gaze naturale ruseşti. Însă Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei a realizat un proiect de lege care anulează acordurile din 2010, pregătirile pentru intrarea în vigoare fiind în desfăşurare.

Flota rusă a Mării Negre are sediul în Sevastopol, unu dintre cele mai importante oraşe din Crimeea. Regiunea a devenit parte din Rusia în urmă cu o săptămână, în urma unui referendum prin care locuitorii au decis separarea de Ucraina şi alipirea la Federaţia Rusă, realizând astfel reunificarea după 60 de ani de apartenenţă ucraineană.

Kremlinul a declarat la începutul acestei luni că baza sa navală nu se maia flă pe teritoriul Ucrainei, odată cu anexarea Crimeei, ceea ce anulează temeiurile legale pe baza cărora se justifică reducerile de preţuri la gazele ruseşti. 

Citeşte şi:

Discuţie între Putin şi Obama pe tema Ucrainei. Secretarul general al ONU: „Putin nu are nicio intenţie” de a invada regiuni din Europa de Est

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a telefonat, vineri seară, omologului său american, Barack Obama, pentru a discuta propunerea Statelor Unite de a găsi o soluţie politică la actuala criză din Ucraina, relatează BBC. De asemenea, cei doi şefi de stat au discutat şi despre Transnistria, liderul de la Moscova afirmând că este dispus la o rezolvare paşnică a conflictului din această regiune.

Reconstruirea Uniunii Sovietice, scopul lui Vladimir Putin recunoscut încă de la începuturile carierei sale politice

Surprinderea care a cuprins unii lideri ai lumii ca urmare a anexării Crimeei de către Federaţia Rusia este rezultatul neinformării, atrage atenţia Oliver Bullough, analist de politică internaţional la BBC. Vladimir Putin, încă de pe vremea când făcea parte din guvernul lui Boris Elţîn, şi-a exprimat clar viziunea sa asupra Rusiei. Până acum, s-a ţinut de cuvânt. „Nu putem spune că n-am fost avertizaţi“, susţine Bullough.

Isărescu: Adevărata sancţiune pentru Rusia ar fi să scadă preţul petrolului sub 90 de dolari pe pieţele internaţionale

Adevărata sancţiune pentru Rusia ar fi o scădere a preţului petrolului pe pieţele internaţionale la sub 90 de dolari pe baril, ceea ce ar afecta bugetul "sensibil" al statului şi ar reprezenta cea mai importantă sancţiune a comunităţii internaţionale, a declarat guvernatorul BNR. "Bugetul Rusiei este foarte sensibil şi de la 90 de dolari în jos impactul ar fi major. Probabil că asta ar fi adevărata sancţiune", a afirmat Mugur Isărescu.

EXCLUSIV Rasmussen: NATO respectă dreptul de a alege

Criza din Ucraina pune sub semnul întrebării principiile pe care ne-am construit Europa modernă, scrie Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un editorial în exclusivitate pentru „Adevărul“.

INTERVIU Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova: „Nu Putin e puternic, liderii mondiali sunt slabi“

Cât timp a fost vicepremier şi premier al Republicii Moldova, la sfârşitul anilor '90, Ion Sturza a avut mai multe întâlniri formale şi informale cu Vladimir Putin. Ulterior, a fost chemat frecvent de liderii europeni să le vorbească despre cum gândeşte Mr Putin. Ce gândeşte acum Ion Sturza despre strategia preşedintelui rus?

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite