Discuţie între Putin şi Obama pe tema Ucrainei. Secretarul general al ONU: „Putin nu are nicio intenţie” de a invada regiuni din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a telefonat, vineri seară, omologului său american, Barack Obama, pentru a discuta propunerea Statelor Unite de a găsi o soluţie politică la actuala criză din Ucraina, relatează BBC. De asemenea, cei doi şefi de stat au discutat şi despre Transnistria, liderul de la Moscova afirmând că este dispus la o rezolvare paşnică a conflictului din această regiune.

Convorbirea dintre cei doi preşedinţi de stat a fost confirmată de Casa Albă, precum şi de Kremlin.

Potrivit preşedinţiei ruse, Vladimir Putin l-a informat pe Barack Obama asupra situaţiei din Ucraina, acolo unde „extremiştii comit acte de terorizare a populaţiei paşnice şi a forţelor de ordine”.

Totodată, Vladimir Putin a menţionat în cadrul convorbirii sale cu Barack Obama că în prezent regiunea Transnistria este supusă unei blocade, oamenii din zonă având dificultăţi serioase în activităţile lor economice.

Preşedintele rus s-a arătat dispus, potrivit unui comunicat al Kremlinului, să ajungă la o rezolvare paşnică a conflictului din Transnistria pe baza formatului actual de negocirere „5 plus 2”, format în care mediatorii sunt Rusia, Ucraina, OSCE, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană au stat de observatori.

În acest context, Barack Obama i-a cerut omologului său să prezinte această intenţie într-un răspuns scris.

Deşi ambele preşedinţii, atât cea americană, precum şi cea rusă, au confirmat discuţia dintre cei doi lideri mondiali, comunicatul Casei Albe nu face nicio referire la regiunea separatistă Transnistria.

Miniştrii de Externe ai Statelor Unite şi Federaţiei Ruse urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta următorii paşi, a precizat Washingtonul.

Preşedintele american, Barack Obama, se afla vineri seară într-o vizită oficială în Arabia Saudită.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat vineri, la New York, că a primit asigurări din partea preşedintelui rus că acesta nu va interveni militar în nicio regiune din Europa de Est.

„Preşedintele (rus) Putin mi-a spus că nu are nicio intenţie de a desfăşura o operaţiune militară”, a afirmat Ban Ki-moon, întrebat despre o posibilă invazie a trupelor ruse în sudul şi estul rusofon al ţării. De asemenea, el a menţionat că Putin şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „anumite elemente radicale care activează de-a lungul frontierei”.

Secretarul general ONU a reiterat că încearcă să convingă Moscova şi Kievul „să iniţieze un dialog direct şi constructiv”. „În această perioadă tensionată, o singură scânteie este suficientă” pentru a agrava conflictul, fapt ce ar putea avea „consecinţe imprevizibile”, a avertizat el.

Pentagonul a anunţat recent că există o ameninţare concretă la adresa Ucrainei după ce mai multe forţe militare ruse au fost staţionate la graniţa din Estul Europei. De asemenea, Barack Obama i-a cerut lui Vladimir Putin să îşi retragă trupele militare, pentru a permite negocierile alături de comunitatea internaţională.


Citeşte şi:

Obama cere Rusiei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Moscova neagă mobilizarea militară

Într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, preşedintele american Barack Obama a cerut Moscovei să îşi retragă trupele mobilizate de-a lungul graniţei cu Ucraina, făcând apel la omologul său să ia parte la negocieri alături de comunitatea internaţională.

Vladimir Putin doreşte un control mai strict asupra celor cu dublă cetaţenie: „Trebuie şi avem dreptul de a şti cine trăieşte în Rusia şi ce face”

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat, joi, că ţara sa ar trebui să realizeze un control mai strict asupra persoanelor care deţin dublă cetăţenie, precum şi asupra organizaţiilor non-guvernamentale care acţioneaza ca „agenţi străini”, informează AFP.

ONU a adoptat o rezoluţie prin care condamnă anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia

Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat prin vot, joi, o rezoluţie care clasifică drept „ilegal” referendumul organizat în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia, informează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite