Rusia sacrifică aurul sudanez pentru un port la Marea Roșie
0Rusia poate schimba partea în războiul civil sudanez pentru a sprijini Forțele Armate sudaneze (SAF) în căutarea unei baze navale la Marea Roșie pentru Rusia. Mișcarea ar alinia politicile iraniană și rusă în Sudan și ar crea oportunități pentru o cooperare sporită iraniano-rusă în această țară africană și zona mai largă a Mării Roșii.
Viceministrul rus de externe și reprezentantul special al președintelui rus în Africa și Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, s-a întâlnit cu șeful SAF Abdel Fattah al Burhan și cu alți oficiali sudanezi în timpul unei vizite de două zile în Sudan, pe 28 și 29 aprilie. Bogdanov a declarat că vizita sa ar putea duce la o cooperare sporită și și-a exprimat sprijinul pentru „legitimitatea existentă în țara reprezentată de Consiliul Suveran [susținut de SAF], conform unui articol al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Postul de știri sudanez Sudan Tribune, cu sediul în Franța, a relatat că Rusia a oferit „ajutor militar calitativ nerestricționat” în timpul întâlnirilor și a întrebat, de asemenea, despre acordul său de lungă durată, dar neimplementat, de a înființa o bază navală în Port Sudan.
Discuțiile lui Bogdanov indică faptul că Kremlinul este dispus să riște aurul pe care îl obținea din sprijinirea Forțelor de Sprijin Rapid (RSF), care duc un război civil împotriva SAF, pentru a-și promova ambițiile de lungă durată bazate pe Marea Roșie. Grupul Wagner a armat și antrenat RSF de la izbucnirea războiului civil în aprilie 2023, din cauza legăturilor preexistente din cauza controlului RSF asupra minelor de aur din Sudan. Cu toate acestea, războiul civil a oprit unele operațiuni cu aur legate de Wagner și nu este clar dacă acest sprijin a continuat în aceeași măsură după moartea liderului grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, în august 2023. Oficialii americani și un raport independent al unor grupuri non-profit au susținut că Wagner a scos ilegal aproximativ 32,7 tone de aur în valoare de 1,9 miliarde de dolari în primul an al invaziei Rusiei în Ucraina.
Rusia a urmărit să obțină un port la Marea Roșie din 2008 pentru a-și proteja interesele economice în zonă și pentru a-și îmbunătăți poziția militară prin creșterea capacității sale de a provoca Occidentul în regiunea mai largă, inclusiv în Marea Mediterană și Oceanul Indian. Președintele rus Vladimir Putin a încheiat anterior un acord cu dictatorul de multă vreme al Sudanului, Omar al Bashir în 2017 pentru o bază de la Marea Roșie capabilă să staționeze 300 de militari ruși și patru nave în schimbul diferitelor tipuri de sprijin militar și de securitate al regimului. Ulterior, Kremlinul a sprijinit atât RSF, cât și SAF, după înlăturarea lui Bashir în 2019, pentru a urmări implementarea acordului.
Comandantul RSF, generalul Hemedti, a condus aceste negocieri după ce RSF și SAF au răsturnat guvernul de tranziție condus de civili din Sudan în 2021, dar războiul civil care a izbucnit între RSF și SAF a pus din nou înțelegerea în așteptare. SAF controlează coasta Sudanului, făcându-l principalul paznic al oricărei baze navale.
Rusia, care susține SAF, ar beneficia în mare măsură Iranului prin alinierea politicii și strategiei iraniene și ruse în regiune, ceea ce ar promova propriile obiective ale Iranului de a securiza o bază la Marea Roșie în Sudan. Iranul și-a consolidat relațiile bilaterale cu SAF pe tot parcursul anului 2023 și a început să trimită drone către SAF la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024.
Wall Street Journal a relatat în martie 2024 că Iranul a încercat fără succes să folosească aceste legături și promisiuni pentru a trimite în zonă o navă militară transportatoare de elicoptere pentru a-și asigura o bază navală permanentă în Port Sudan. Iranul caută o bază navală la Marea Roșie din motive similare cu cele ale Rusiei: pentru a proiecta puterea mai departe spre vest. Iranul ar folosi o bază de la Marea Roșie pentru a sprijini operațiunile navale în afara zonei și atacurile asupra transportului internațional. Această proiecție de putere include amenințarea traficului maritim din Marea Roșie și crearea de oportunități de a lansa atacuri în Israel cu sisteme trase de la combatanții de suprafață.
De asemenea, Kremlinul își poate alinia politica în Sudan cu Iranul pentru a-și ușura propriile angajamente militare. Surse din interior ruse au raportat la mijlocul lunii aprilie că Ministerul rus al Apărării (MOD) redistribuia soldați ruși din unități nespecificate ale Corpului Africa afiliate MOD la granița cu Ucraina. Aceste cerințe din partea războiului din Ucraina agravează problemele în curs care decurg din eforturile de recrutare ale Corpului Africii. Alinierea Rusiei cu Iranul ar permite Kremlinului să-și coordoneze ajutorul cu Iranul și ar putea elibera resursele și soldații pe care i-a dedicat sprijinirii RSF. Bogdanov s-a întâlnit cu vicepremierul iranian Ali Bagheri Kani cu două zile înainte de a pleca în Sudan, când au discutat „importanța legăturilor bilaterale și a problemelor regionale”, indicând că deja se coordonează în această chestiune.
Kremlinul urmărește, în plus, obiective secundare, inclusiv eliminarea influenței ucrainene și americane în Sudan, prin orientarea către SAF. Sudan Tribune a relatat că Bogdanov a întrebat despre cooperarea militară sudaneză cu Ucraina în timpul vizitei sale. Ucraina a oferit sprijin militar SAF ca una dintre numeroasele sale inițiative de a-și spori sprijinul în Africa, deoarece multe țări africane au fost ambivalente sau au susținut invazia Ucrainei de către Rusia. Wall Street Journal a relatat că Ucraina a trimis aproape 100 de soldați ucraineni din forțele speciale în Sudan, la cererea lui Burhan, în august 2023, care au sprijinit SAF prin lupte ocazionale, sprijin cu drone, antrenament și furnizare de provizii. Direcția principală de informații militare (GUR) a Ucrainei a susținut pe 17 aprilie că Kremlinul plănuia să lanseze o operațiune de informare în care să acuze forțele ucrainene că au folosit ilegal arme occidentale în Sudan pentru a discredita Ucraina și a submina sprijinul occidental pentru Ucraina.
Susținerea SAF de către Rusia riscă, de asemenea, să submineze negocierile de pace iminente susținute de SUA. SUA au cerut reluarea discuțiilor de pace după ce eforturile SUA-Arabia au eșuat pe tot parcursul anului 2023. Alte intervenții străine au contribuit la aceste eșecuri, încurajând actorii să adopte poziții dure de negociere.