Rusia retrage trupele nord-coreene din Kursk după pierderi, transmite Serviciul Național de Informații din Seul
0Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud confirmă informațiile conform cărora trupele nord-coreene din Kursk au fost în afara liniei frontului încă de la mijlocul lunii ianuarie.
![Un grup de soldați nord-coreeni în regiunea Kursk Foto Military News UA/X](https://cdn.adh.reperio.news/image-b/bbd9088a-de50-4580-bc48-e943a1a37db1/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Soldații nord-coreeni trimiși să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei nu au fost văzuți pe front de câteva săptămâni. Astfel, au apărut mai multe speculații că trupele ar fi fost retrase după ce au suferit pierderi grele, potrivit agenției de spionaj a Coreei de Sud, relatează The Guardian.
Coreea de Nord a trimis aproximativ 11.000 de soldați în regiunea rusă Kursk la sfârșitul anului 2024, la scurt timp după ce Kim Jong-un, conducătorul Coreei de Nord, și președintele rus Vladimir Putin au convenit asupra unui pact de apărare reciprocă menit să întărească alianța împotriva a ceea ce ei au numit o „hegemonia occidentală” condusă de Statele Unite.
Implicarea lor a venit cu un preț mare. Oficialii serviciilor de informații din Seul au afirmat că aproximativ 300 de soldați nord-coreeni au fost uciși și aproximativ 2.700 au fost răniți. În ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un clip care arată doi soldați nord-coreeni capturați, dintre care unul a susținut că i s-a spus de comandanții săi că este trimis într-un „exercițiu de antrenament”.
Despre soldații din Coreea de Nord, care nu au mai participat la lupte înainte de a fi dislocați, s-a spus că nu erau pregătiți pentru realitățile dure ale războiului pe teren necunoscut și deosebit de vulnerabili la dronele ucrainene.
Oficialii serviciilor de informații din Coreea de Sud au susținut că au fost găsite note despre soldații nord-coreeni morți, care indică faptul că regimul se aștepta ca aceștia să se sinucidă în loc să fie luați prizonieri.
Sosirea trupelor nord-coreene a declanșat temeri că războiul ar putea lua o întorsătură periculoasă pentru Ucraina, pe fondul afirmațiilor oficialilor militari din Coreea de Sud că regimul de la Phenian se pregătea să trimită și mai multe trupe . În schimbul trimiterii de personal, arme și muniție, Coreea de Nord speră să obțină acces la tehnologia sofisticată rusească prin satelit și să câștige valută străină pentru a-și finanța programele nucleare și de rachete balistice, potrivit The Guardian.
NIS a declarat că numărul mare de victime a fost un factor în aparenta decizie de a retrage soldații nord-coreeni din Kursk.
Seth Jones de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington a estimat, săptămâna aceasta, că până la jumătate dintre trupele nord-coreene trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite în „războiul de uzură” al Rusiei.
„Ratele victimelor au fost semnificative”, a spus Jones în timpul unei apariții pe podcast, potrivit agenției de știri Yonhap. „Este greu de știut exact care este realitatea... cu până la 1.000 de morți. Acestea sunt destul de multe victime pentru o forță de 11.000 la 12.000 (de soldați)”, a adăugat acesta.
Coreea de Nord nu și-a recunoscut public rolul în război, dar în octombrie Putin nu a negat că forțele nordului au ajuns în Rusia. Viceministrul nord-coreean de externe Kim Jong-gyu a declarat că orice astfel de desfășurare ar fi în conformitate cu dreptul internațional.