Rusia lansează o amenințare nucleară la adresa NATO. Intimidarea Occidentului, cea mai eficientă armă a lui Putin

0
Publicat:

Un înalt oficial rus a lansat un avertisment nuclear către NATO, la câteva zile după ce SUA au anunțat că vor staționa arme hipersonice în Europa. Dar analiștii de la Atlantic Council scriu că cea mai eficientă armă a lui Putin este intimidarea.

serghei riabkov jpeg

Întrebat dacă Rusia ar putea desfășura rachete nucleare ca răspuns la planul Washingtonului de a desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei însărcinat cu relațiile cu SUA, neproliferarea și controlul armelor, a declarat joi reporterilor la Moscova că nu „exclude nicio opțiune”.

SUA și Germania au declarat într-o declarație comună publicată pe 10 iulie că Washingtonul va desfășura rachete cu rază mai lungă de acțiune în Germania în 2026. Acestea vor include SM-6, Tomahawk și arme hipersonice „care au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât cele actuale din Europa”.

„Dacă reprezentanții Guvernului Federal al Germaniei consideră că este justificat să înceapă unele măsuri de escaladare sub pretextul a ceea ce avem în regiunea [Kaliningrad], atunci vom răspunde în termeni de măsuri compensatorii în modul pe care îl considerăm cel mai acceptabil”, a avertizat Riabkov

„Nimic nu este predeterminat, inclusiv escaladarea în continuare a situației”, a declarat Riabkov reporterilor.

„Din păcate, deocamdată, Occidentul, sub pretexte exagerate, în căutare de motive pentru a ne atribui din nou ceva din punctul de vedere al unei atingeri aduse securității sale, urmează tocmai această cale de escaladare”, a continuat el.

„Acest lucru este regretabil, dar nu ne va opri din punct de vedere al rezolvării problemelor de asigurare a securității noastre de-a lungul întregului perimetru al frontierelor rusești, inclusiv, desigur, în zona [războiului din Ucraina].”.

Intimidarea Occidentului, cea mai eficientă armă a lui Putin

Săptămâna aceasta a marcat o altă etapă importantă în lupta pentru Marea Neagră, deoarece Marina rusă și-ar fi retras ultima navă de patrulare din Peninsul Crimeea, ocupată. Vestea a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, care a subliniat momentul istoric spunând „Amintiți-vă de această zi”.

Retragerea navelor de război rusești din Crimeea este încă un indiciu că, în ciuda tuturor dificultăților, Ucraina câștigă de fapt războiul pe mare, scrie Atlantic Council.

Atunci când Rusia și-a lansat blocada asupra porturilor ucrainene înainte de invazia la scară largă din februarie 2022, puțini au crezut că marina ucraineană va fi capabilă să pună serios la încercare flota rusă din Marea Neagră. Cu toate acestea, odată cu începerea ostilităților, a devenit curând evident că Ucraina nu avea nicio intenție de a ceda fără luptă controlul Mării Negre dictatorului rus Vladimir Putin.

Începând cu scufundarea navei amiral Moskva a Flotei Mării Negre în aprilie 2022, Ucraina a folosit o combinație de drone și rachete de producție proprie, împreună cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, pentru a lansa o serie de lovituri devastatoare împotriva flotei lui Putin. Rachetele de croazieră furnizate de partenerii britanici și francezi ai Kievului au jucat un rol important în această campanie, însă cea mai puternică armă a fost propria flotă de drone maritime inovatoare pe care Ucraina o dezvoltă rapid.

Rezultatele vorbesc de la sine. La momentul invaziei la scară largă, Flota Rusiei din Marea Neagră era formată din șaptezeci și patru de nave de război, dintre care majoritatea aveau baza în porturile din Crimeea ocupată. În peste doi ani, Ucraina a reușit să scufunde sau să avarieze aproximativ o treime din aceste nave. În a doua jumătate a anului 2023, existau deja rapoarte cu privire la nave de război rusești mutate în grabă peste Marea Neagră, din Crimeea, în orașul relativ sigur Novorossisk din Federația Rusă. Până în martie 2024, Flota rusă din Marea Neagră a devenit „inactivă din punct de vedere funcțional”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Implicațiile Bătăliei de la Marea Neagră

Succesul remarcabil al Ucrainei în Bătălia de la Marea Neagră a avut implicații practice semnificative pentru războiul mai larg. Aceasta a perturbat logistica rusă și a împiedicat realimentarea trupelor ruse din sudul Ucrainei, limitând în același timp capacitatea Rusiei de a bombarda Ucraina de pe nave de război înarmate cu rachete de croazieră. De asemenea, a permis Ucrainei să rupă blocada porturilor din Marea Neagră și să restabilească transportul maritim comercial prin noul coridor maritim.

Reacția Rusiei la propriile eșecuri în Bătălia de la Marea Neagră a fost, de asemenea, extrem de revelatoare și oferă lecții valoroase pentru cursul viitor al războiului.

S-a sugerat adesea că un Putin încolțit ar putea recurge la măsuri radicale, inclusiv la utilizarea armelor nucleare. De fapt, el a reacționat la înfrângerea umilitoare a Flotei Mării Negre ordonând calm navelor rămase să se retragă.

Acest răspuns reținut este cu atât mai revelator, având în vedere semnificația simbolică a Crimeei pentru regimul Putin. Invazia rusă din Ucraina a început în primăvara anului 2014, odată cu cucerirea peninsulei. În ultimul deceniu, Crimeea ucraineană, ocupată temporar, a fost prezentată în mod activ în propaganda Kremlinului, care promovează revenirea Rusiei la statutul de „mare putere”. Peninsula a devenit un simbol al ambițiilor personale ale lui Putin de a-și ocupa propriul loc în istoria Rusiei.

Cum s-a făcut Putin de râs

La început, acest „statut” al Crimeei a fost suficient pentru a-i face pe unii dintre partenerii internaționali ai Ucrainei să se ferească să autorizeze lovituri în peninsula ocupată. Cu toate acestea, ucrainenii înșiși nu au avut astfel de temeri. În schimb, au ignorat pur și simplu afirmațiile Kremlinului privind „consecințele grave” și au început să atace obiective militare rusești din Crimeea și de peste Marea Neagră. Acum, aceste atacuri au devenit o parte obișnuită a războiului.

Într-adevăr, mass-media de la Kremlin a minimalizat importanța atacurilor asupra Crimeei și a ignorat în mare măsură scufundările frecvente ale navelor de război rusești, fără îndoială pentru a nu-l face de rușine pe Putin.

Retragerea marinei ruse din porturile din Crimeea a făcut de râs așa-numitele „linii roșii” ale Moscovei și a expus goliciunea amenințărilor nucleare ale lui Putin. Totuși, aliații internaționali ai Kievului sunt încă reticenți în a trage concluziile evidente. În schimb, sprijinul occidental pentru Ucraina continuă să fie condus de temeri autodistructive de escaladare.

Timp de aproape doi ani și jumătate, partenerii Kievului s-au lăsat intimidați și au refuzat să furnizeze Ucrainei anumite categorii de arme, impunându-i restricții privind lovirea teritoriului rus. Acest lucru se face de obicei sub pretextul pios al necesității de a preveni extinderea războiului. Aparent, factorii de decizie occidentali preferă să ignore dovezile copleșitoare ale bătăliei din Marea Neagră, care arată că, atunci când se confruntă cu o rezistență hotărâtă, Putin cel mai probabil preferă să se retragă decât să escaladeze.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite