Rusia îl declară „agent străin” pe jurnalistul Dmitri Muratov, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei din Rusia a emis, vineri seară, o declarație surprinzătoare prin care l-a etichetat pe Dmitri Muratov, un renumit jurnalist rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, drept „agent străin”. Această decizie a generat reacții din partea comunității internaționale și a stârnit îngrijorări cu privire la libertatea presei în Rusia.

Jurnalistul rus, Dmitri Muratov FOTO Shutterstock
Jurnalistul rus, Dmitri Muratov FOTO Shutterstock

Dmitri Muratov este fondatorul ziarului independent Novaia Gazeta Europe, cu sediul în Letonia, care este continuatorul ziarului Novaia Gazeta, fondat de Muratov în 1993. Ministerul Justiției rus a susținut că Muratov a fost implicat în elaborarea și diseminarea de materiale în colaborare cu agenți străini, precum și că a folosit platforme străine pentru a răspândi opinii care vizează crearea unei „atitudini negative” față de politica internă și externă a Rusiei.

Una dintre acțiunile care ar fi atras atenția autorităților ruse a fost apelul lui Muratov, din martie 2022, pentru o încetare a focului „necondiționată”, în războiul din Ucraina, precum și decizia de a acorda medalia Nobel pentru pace unei fundații care asistă refugiații ucraineni. Această decizie a fost, ulterior, marcată de o licitație organizată la New York, în care s-a strâns o sumă record de 103,5 milioane de dolari pentru ajutorarea copiilor ucraineni, prin intermediul UNICEF.

În plus, Muratov a denunțat „genocidul” împotriva presei independente din Rusia, unde aproximativ 300 de publicații au fost închise. Ziarul Novaia Gazeta a fost blocat de autoritățile ruse în septembrie 2022, după ce și-a suspendat publicarea, în martie a acelui an. O lună mai târziu, publicația Novaia Gazeta Europe a fost declarată „indezirabilă” în Rusia.

Această mișcare a Ministerului Justiției rus vine în contextul unei legi adoptate în 2019, care îl obligă acum atât pe Dmitri Muratov, cât și mass-media rusă care își publică articolele în Rusia, să-și clasifice toate materialele jurnalistice drept produse ale unui „agent străin”.

Decizia recentă ridică întrebări serioase cu privire la libertatea presei și la modul în care opiniile critice față de guvern sunt tratate în Rusia, într-un moment în care tensiunile internaționale sunt deja crescute.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite