Rusia este suspectată că își extinde „flota fantomă” către exporturile de gaze naturale lichefiate
0Cumpărători misterioși suspectați de legături cu Rusia achiziționează zeci de nave capabile să transporte gaze naturale lichefiate (GNL), semnalând probabil o extindere a „flotei fantomă” de petroliere a Moscovei.
Rusia a acumulat o „flotă fantomă” de petroliere în mare parte neasigurate pentru a evita sancțiunile occidentale, și anume plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Grupul celor Șapte (G7) la sfârșitul anului 2022.
Deși exporturile de GNL au fost mai puțin sancționate decât petrolul, restricțiile recente au început să strângă lațul și în jurul acestui sector.
UE a impus recent, în iunie, sancțiuni istorice împotriva industriei gazelor din Rusia, aplicând pentru prima dată o interdicție asupra transbordării de GNL.
Potrivit FT, un grup de companii misterioase, majoritatea înregistrate în Emiratele Arabe Unite (EAU), au cumpărat rapid nave GNL în ultimul an. Metodele se aseamănă cu cele utilizate pentru construirea flotei fantomă de petroliere a Rusiei, notează publicația Financial Times, scrie kyivindependent.com.
Mai mult de 50 de astfel de nave au trecut în proprietatea unor firme din Emiratele Arabe Unite începând cu al doilea trimestru al anului 2023, afirmă FT, citând compania de consultanță în domeniul riscurilor Windward.
În pofida obiectivului Bruxelles-ului de a renunța la combustibilii fosili ruși până în 2027, mai mulți membri ai UE rămân puternic dependenți de gazul rusesc, iar importurile de GNL din Rusia au atins niveluri record anul trecut.
Se pare chiar că Rusia a depășit SUA ca principal furnizor de GNL către Europa în luna mai, pentru prima dată în ultimii doi ani.
Încercând să limiteze profiturile obținute de Rusia din exportul de gaz pe care țara îl direcționează către efortul său de război din Ucraina, UE a interzis descărcarea GNL rusesc către navele mai mici din porturile europene.
La jumătatea lunii aprilie, Parlamentul European a votat, de asemenea, pentru adoptarea unor norme care să permită statelor membre să interzică importurile de GNL rusesc.
Unele țări, precum Regatul Unit, Letonia și Lituania, au încetat deja să mai cumpere GNL din Rusia în mod unilateral, în timp ce Finlanda a anunțat în ianuarie că intenționează să interzică GNL rusesc începând din 2025.