Rusia emite un avertisment de rău augur despre cablurile submarine de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nikolai Patrușev, consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pentru ziarul Kommersant că SUA și Marea Britanie sunt responsabile pentru sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2, în septembrie 2022, relatează Newsweek. Totodată, fostul secretar al Consiliului rus de securitate și actualul președinte al comisiei maritime, susține că aceste țări membre NATO intenționează să saboteze cablurile submarine de internet și își propun să destabilizeze comerțul energetic maritim.

Nikolai Patrușev este consilier al președintelui rus Vladimir Putin FOTO PROFIMEDIA
Nikolai Patrușev este consilier al președintelui rus Vladimir Putin FOTO PROFIMEDIA

„Serviciile speciale americane și britanice” ar avea echipamentul și personalul necesar pentru a desfășura o astfel de operațiune ca mijloc „de promovare a intereselor lor economice”, a susținut el pentru publicația citată.

Cât privește sabotajul asupra gazoductelor, în opinia lui Patrușev, Marina ucraineană nu are „nici echipamentul și nici specialiștii pentru a efectua un atac terorist” pe fundul mării, și „doar unitățile de forțe speciale ale țărilor NATO ar putea efectua un sabotaj de această amploare”.

El a avertizat că în viitor o altă infrastructură, inclusiv cablurile marine de fibră optică, care asigură conexiunea la internet în întreaga lume, ar putea fi vizată de astfel de atacuri.” Acțiunea ar avea scopul de a semăna „haos” pe piața globală a energiei, „inclusiv prin destabilizarea sectorului de transport maritim.”

Consilierul lui Putin a explicat că ăsta ar fi fost scopul loviturilor americane împotriva rebelilor yemeniți houthi în Golful Persic, pe care Washingtonul le-a efectuat drept răspuns la atacurile acestei grupări susținute de Iran asupra transporturilor maritime din regiune.

Anchete privind acte de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2

O investigație suedeză a găsit dovezi de sabotaj ale gazoductelor dintre Rusia și Germania. Moscova acuzase inițial SUA. Anchetele efectuate de Suedia și Danemarca au fost închise în februarie 2024 fără a-i identifica pe autori, însă în Germania ancheta este în desfășurare.

Autoritățile germane ar fi emis un mandat european de arestare în iunie pentru un cetățean ucrainean suspectat că a sabotat conducta împreună cu doi complici, folosind un iaht civil, Andromeda.

„Nu vom comenta înainte de a fi publicate concluziile anchetei” din Germania, a transmis ministerul britanic de Externe.

Presa din Norvegia a relatat despre îngrijorări cu privire la prezența, în ultimele săptămâni, a navei ruse de supraveghere Iantar în apele internaționale de-a lungul coastei sale, în apropierea infrastructurii critice de pe fundul mării, precum conductele de petrol și gaze, dar și cablurile pentru internet și telecomunicații.

Citând oficiali americani, CNN relata în septembrie că Rusia dezvoltă o unitate de sabotaj cu submarine și drone pentru a viza infrastructura subacvatică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite