Rusia, deranjată atât de Azerbaidjan, cât și de Armenia: Comentariile care au iritat-o pe Zaharova
0Ministerul rus de Externe a protestat faţă de o serie de comentarii făcute de Azerbaidjan și Armenia, un semnal al degradării relațiilor dintre Moscova și cele două țări din Caucazul de Sud implicate la rândul lor într-o dispută teritorială istorică.
La finalul săptămânii trecute, Azerbaidjanul a difuzat un comunicat în care denunţă „simulacrul de alegeri” organizate recent de regimul de la Moscova în teritoriile ocupate în Ucraina. Acest comunicat a deranjat profund Ministerul rus de Externe, care pretinde că orașul-port Sevastopol, Peninsula Crimeea și regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie fac parte integral din teritoriul Rusiei.
„Acţionăm pe baza faptului că Baku ar trebui să trateze integritatea teritorială a ţării noastre cu acelaşi respect pe care Baku îl aşteaptă de la noi atunci când este vorba despre integritatea teritorială a Azerbaidjanului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, deși granițele pretinse în prezent de regimul Putin pentru Rusia nu au nicio legitimitate. Ori Moscova susține în prezent că Rusia se întinde și în teritorii ucrainene care de fapt au fost anexate în mod ilegal.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a ținut totodată să califice drept „inacceptable și dăunătoare” unele declarații ale oficialilor armeni care, potrivit ei, ar afecta perspectivele unui acord de pace între Baku şi Erevan privind Karabahul de Munte.
Comentariile Mariei Zaharova reflectă o înrăutăţire substanţială a relaţiilor Moscovei cu cele două ţări vecine din Caucazul de Sud, unde Rusia încearcă să joace un rol de lider şi garant al securităţii în regiune, comentează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.
Karabahul de Munte, un teritoriu oficial azer locuit în mare parte de armeni care și-au autoproclamat o republică a lor, se află din nou în centrul unor tensiuni între Erevan și Baku. De la finalul anului trecut, statul armean acuză Azerbaidjanul de blocarea coridorului Lacin, singura rută care o leagă direct de locuitorii armeni din Karabahul de Munte. În plus, Armenia acuză Rusia că nu garantează libera circulaţie pe această rută.
Coridorul Lacin este gestionat de soldaţi ruși din cadrul unei așa-zise misiuni de pace în urma unui acord de încetare a focului semnat de Baku şi Erevan în 2020, sub egida Moscovei.
La 1 septembrie, autorităţile de la Baku au acceptat redeschiderea simultană, pentru trecerea ajutoarelor umanitare, a coridorului Lacin şi a rutei Agdam, o cale de acces dinspre Azerbaidjan.