Rusia cere Consiliului de Securitate al ONU „să se gândească la consecințe” dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acțiune
0Trimisul Rusiei la ONU cere Consiliului de Securitate „să se gândească la consecințe”, dacă Ucraina primește permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat vineri, 13 septembrie, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU că, dacă țările occidentale permit Ucrainei să efectueze lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia, atunci țările NATO vor „purta un război direct cu Rusia”, potrivit The Guardian.
„Faptele sunt că NATO va fi parte directă la ostilități împotriva unei puteri nucleare, cred că nu ar trebui să uitați de acest lucru și să vă gândiți la consecințe”, a declarat Nebenzia în fața celor 15 membri ai consiliului.
Această declarație vine după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, că orice decizie occidentală de a permite Kievului să folosească astfel de arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei ar însemna că NATO ar fi „în război” cu Moscova.
„Acest lucru ar schimba într-un mod semnificativ însăși natura conflictului. Ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia”, a declarat președintele rus unui reporter al televiziunii de stat.
Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia va lua „decizii adecvate în funcție de amenințările cu care ne vom confrunta”, ca urmare a acestui fapt.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat vineri, 13 septembrie, că președintele Putin a transmis un mesaj clar Occidentului cu privire la consecințele de a permite Ucrainei să lovească teritoriul rusesc. Potrivit acestuia, nu există nicio îndoială că mesajul lui Putin a ajuns la cei cărora le era destinat.
Premierul britanic Keir Starmer se află la Washington pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden în cursul zilei de astăzi. Cu această ocazie se așteaptă ca aceștia să convină că Ucraina poate utiliza rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie împotriva unor ținte din interiorul Federației Ruse.