Rusia, alegeri. Aproape jumătate din voturile primite de partidul lui Putin ar putea să fi fost fraudate, susţine GOLOS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opoziţia şi ONG-urile independente susţin că frauda a fost la cote înalte în timpul alegerilor din Rusia din 17-19 septembrie
Opoziţia şi ONG-urile independente susţin că frauda a fost la cote înalte în timpul alegerilor din Rusia din 17-19 septembrie

Organizaţia independentă de monitorizare a alegerilor Golos, căreia i sa interzis să observe scrutinul din Rusia cu puţin timp înainte de începerea votului pentru Duma de stat, a estimat că aproximativ o treime din voturile oficiale erau frauduloase – o cifră care ar însemna că jumătate sau mai mult din voturile Rusiei Unite sunt măsluite.

Alegerile parlamentare din Rusia s-au încheiat cu victoria partidului de guvernământ, Rusia Unită, pe fundalul unor acuzaţii de nereguli pe scară largă. Deşi opoziţia şi observatorii independenţi au semnalat destule nereguli, investigate au fost numai unele dintre ele, în pofida imaginilor video publicate pe reţelele de socializare care au arătat că fraudele au fost extinse şi nu doar izolate.

Organizaţia independentă de monitorizare a alegerilor Golos, căreia i sa interzis să observe scrutinul din Rusia cu puţin timp înainte de începerea votului pentru Duma de stat, a estimat că aproximativ o treime din voturile oficiale erau frauduloase – o cifră care ar însemna că jumătate sau mai mult din voturile Rusiei Unite sunt măsluite.

Liderul comunist Ghennadi Ziuganov  a atras atenţia că în mai toate regiunile Partidul Comunist a fost practic la egalitate cu Rusia Unită , „din Sahalin până în Tomsk“, şi că prin urmare discrepanţa în rezultatul final nu se justifică decât prin fraudă. Partidul Popular European (PPE), cea mai mare fracţiune de Parlamentul European, a cerut UE să nu recunoască alegerile din Rusia.

„Ceea ce s-a petrecut în Rusia în perioada 17-19 septembrie nu a fost alegeri. Ruşilor li s-a luat posibilitatea de a-şi spune cuvântul şi de a alege în mod liber destinul ţării lor. Grupul PPE solicită UE şi statelor sale membre să nu recunoască acest vot . PPE reclamă faptul că pe parcursul celor trei zile de vot au fost semnalate numeroase încălcări grave ale regulamentelor. Sistemul de vot electronic nu a avut nici un control independent, iar alegerile s-au desfăşurat într-o atmosferă de intimidare şi tăcere a oricăror voci critice.

Posibilă renumărare a voturilor electronice la Moscova, în urma unor suspiciuni de fraudă 

Camera civică a Moscovei (Obşcestvennaia palata) - organism însărcinat cu monitorizarea alegerilor în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) - a agreat o renumărare a voturilor exprimate electronic în capitala rusă după numeroase acuzaţii de fraudă, relatează Interfax.

''Am dispus grupului tehnic (al Camerei) să renumere voturile'', a declarat Aleksei Venediktov, şeful comisiei de observatori a entităţii menţionate într-o şedinţă a Camerei civie.

În plus, Venediktov - redactor-şef al postului de radio Eho Moskvî, care deşi aparţine holdingului Gazprom Media, apropiat Kremlinului, are o politică redacţională independentă şi se poziţionează ca un critic al puterii - a propus totodată să fie publicate toate informaţiile referitoare la votul electronic exprimat la Moscova.

El a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) să păstreze toate documentele tipărite legate de votul electronic pentru a le compara la renumărarea votului online.

Principalele acuzaţii de fraudă legate de votul electronic au venit din partea Partidului Comunist, care şi-a văzut rezultatele scăzând considerabil la Moscova după ce Comisia electorală a adăugat datele de la votul electronic la numărul general de voturi.

Rezultatele votului electronic au fost date publicităţii la Moscova cu întârziere de mai multe ore, ceea ce a alimentat suspiciunile de fraudă.

Deşi o astfel de renumărare s-ar putea efectua la Moscova, Camera Civică a exclus o operaţiune similară în celelalte şase regiuni ruse în care a fost utilizată această modalitate.

''Nu este necesar la nivel federal, întrucât rezultatele au fost publicate rapid şi nu au existat îngrijorări cu privire la posibile manipulări'', a declarat preşedintele comisiei electorale teritoriale a Camerei Civice din Moscova, Ilia Massui.

Potrivit lui Massui, specialist IT şi fost ministru adjunct al comunicaţiilor, toate operaţiunile blockchain de la votarea de la Moscova au fost publicate, iar observatorii tehnici au acces la ele.

Nu se ştie încă dacă o renumărare a voturilor electronice chiar va avea loc, întrucât Comisia Electorală din Moscova (Mosgorizbirkom) a respins posibilitatea unei astfel de acţiuni, informează postul de televiziune independent Nastoiaşcee vremea. Nu s-a vorbit despre o renumărare a voturilor (electronice) propriu-zisă, în principiu, o astfel de chestiune nici nu poate abordată în cadrul legislaţiei actuale, a declarat Dmitri Reut, citat de postul de televiziune menţionat. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite