Războiul lui Putin. Liderul de la Kremlin, confruntat cu presiuni și din partea aliaților asiatici
0Presiunile asupra președintelui rus Vladimir Putin cresc atât pe câmpul de luptă, în condițiile unei contraofensive ucrainene ce avansează în nord-est, unde au fost recâștigate teritorii ocupate, cât pe coridoarele puterii globale, scrie Associated Press.
La summitul la nivel înalt ce a avut loc recent în Uzbekistan, Putin a promis să își intensifice atacul asupra Ucrainei în ciuda nereușitelor militare recente. El s-a confruntat însă cu îngrijorările exprimate de liderii Chinei și Indiei cu privire la impactul unui conflict prelungit.
„Știu că în prezent nu este momentul pentru război”, i-a spus de la bun început premierul indian Narendra Modi în comentariile televizate la începutul întâlnirii lor, vineri, în Uzbekistan.
„Am discutat acest aspect de mai multe ori în convorbirile noastre telefonice, și anume că democrația și dialogul ar trebui să ajungă în întreaga lume”, i-a atras atenția Modi pe Putin.
La summitul din ziua anterioară, Putin recunoștea faptul că „întrebările și îngrijorările Chinei” cu privire la războiul din Ucraina sunt justificate și își exprima recunoștința față de președintele chinez Xi Jinping pentru „poziția sa echilibrată” legat de conflictul dintre cele două părți.
Rezervele aliaților Rusiei
Retragerea grăbită la care au fost forțate trupele rusește din porțiuni ale regiunii nord-estice Harkov, ocupate în primele luni ale invaziei, alături de rezervele publice rare exprimate deschis de aliați cheie a evidențiat dificultățile cu care se confruntă Putin pe toate fronturile, notează AP. Atât China, cât și India au menținut legături strânse cu Rusia, însă au căutat să își păstreze poziția de neutralitate în privința războiului din Ucraina.
Într-un comunicat, Xi și-a arătat susținerea față de „interesele fundamentale ale Rusiei”, dar și-a exprimat totodată dorința de a colabora în scopul de a „insufla stabilitate” în ordinea globală. La rândul său, Modi și-a arătat disponibilitatea de a discuta „cum putem înainta pe calea păcii”, adăugând că îngrijorările principale cu care se confruntă țările sunt securitatea alimentară, a combustibilului și accesul la îngrășăminte.
„Trebuie să găsim o cale de ieșire și ar trebui să contribuiți și dumneavoastră”, a subliniat Modi într-un reproș public rar.
Aceste comentarii aruncă o umbră asupra unui summit unde Putin spera să-și lustruiască statusul diplomatic și să dovedească că Rusia are parteneri și nu este cu totul izolată în plan internațional.