Putin, îngrijorat pentru Crimeea. Fostul comandant al armatei SUA în Europa spune că Peninsula ar putea fi eliberată până la sfârșitul verii
0Rusia folosește resurse „semnificative” pentru a proteja Peninsula Crimeea anexată, pe măsură ce contraofensiva Ucrainei are ca rezultat eliberarea mai multor localități, potrivit guvernului britanic.
Rusia depune „un efort semnificativ” pentru construirea de linii defensive în zonele din spate din sudul Ucrainei, a informat miercuri Ministerul britanic al Apărării. Moscova se concentrează pe zonele aflate pe drumul către peninsula Crimeea, a adăugat guvernul britanic.
Comandamentul militar al Moscovei consideră probabil că luptătorii Kievului sunt „capabili să atace direct Crimeea”, susțin serviciile de informaii britanice.
Dacă forțele ucrainene ar ajunge în orașele din sud ocupate în prezent Melitopol sau Berdiansk , „aceasta ar fi o mare victorie ucraineană, deoarece ar tăia podul de uscat către Crimeea”, potrivit Frederik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga.
Acest lucru ar aduce Crimeea în raza de acțiune a armelor ucrainene și „ar da o lovitură gravă a ceea ce a rămas din câștigurile strategice ale Rusiei în războiul său”, a declarat el pentru Newsweek .
„Dar pentru asta, Ucraina încă trebuie să străpungă stratul profund al apărării statice rusești și să învingă orice întărire mobilă rusă care încearcă să vină în ajutor, toate în timp ce țin VKS [Forțele aerospațiale ruse] cât mai departe de forțele sale terestre”, a spus Mertens.
Autoritatea Rusiei asupra Crimeei este resimțită „ca o rană purulentă în societatea ucraineană de astăzi”, a declarat Rory Finnin, profesor de Studii ucrainene la Universitatea Cambridge, în Marea Britanie, pentru Newsweek .
Contraofensiva în desfășurare a Ucrainei, care a intrat în a treia săptămână, a făcut ca Kievul să țintească zone din prima linie din estul și sudul Ucrainei.
„Culorile albastru și galben vor fi peste tot în sudul nostru și în tot estul nostru”, a spus Zelenski luni. „Și statul rău nu are astfel de fortificații sau rezerve care să oprească Ucraina”.
„Luptele intense continuă în sectoarele din sudul Ucrainei”, a informat miercuri Ministerul Apărării britanic, dar Rusia se pregătește pentru atacuri cu un set de „apărări elaborate” pe drumul spre Crimeea.
Aproximativ 9 kilometri de sisteme de fortificații au fost construite la 2 kilometri nord de Armiansk, un oraș care este aproape de granița Crimeei cu regiunea Herson, a spus guvernul britanic. O hartă interactivă, produsă de Institutul pentru Studierea Războiului și de Proiectul Amenințări Critice, arată, de asemenea, fortificațiile rusești din jurul Armianskului.
„Aceste apărări elaborate evidențiază evaluarea comandamentului rus conform căreia forțele ucrainene sunt capabile să atace direct Crimeea”, a spus Ministerul Apărării britanic. „Rusia continuă să vadă menținerea controlului asupra peninsulei ca pe o prioritate politică de vârf”.
Pe 14 iunie, agenția de informații militare a Ucrainei i-a îndemnat pe locuitorii Crimeei să contribuie la lupta Kievului de a scoate forțele ruse din peninsulă.
„Revenirea Crimeei sub controlul Ucrainei este inevitabilă”, a declarat Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării într-un comunicat.
Ucrainenii au lovit cu rachete „poarta spre Crimeea“
Forțele ucrainene au bombardat, într-un atac cu rachete, podul Ciongar, strategic pentru armata rusă, care face legătura între peninsula Crimeea și provinica ucraineană Herson, informează oficialii administrației ruse din cele două regiuni aflate sub controlul Moscovei. Conform guvernatorului rus din Herson, Vladimir Saldo, podul a fost atacat cu rachete Storm Shadow, care au rază de acțiune de peste 250 de kilometri, livrate recent de Marea Britanie Ucrainei. Traficul rutier a fost redirecționat și nu au fost raportate victime.
Cunoscut drept „poarta spre Crimeea”, podul Ciongar este unul dintre cele câteva care leagă Crimeea - anexată de Rusia în 2014 - de continent. Podurile oferă o alternativă pentru conectarea istmului peninsulei, o fâşie îngustă de pământ, de continent.
Rachetele Storm Shadow au o rază de acțiune „de peste 250 de kilometri”, conform producătorului MBDA, cu mult peste cea de 80-90 de kilometri ale lansatoarelor de rachete Himars, folosite intensiv de forțele ucrainene, informează The Guardian. Racheta e dezvoltată în comun de Marea Britanie şi Franţa și este, de regulă, lansată din aer.
Ben Hodges: Ucrainenii pot elibera Crimeea până la sfârșitul verii
Trupele ucrainene – dacă sunt suficient sprijinite de Occident – pot străbate liniile rusești și pot ajunge în Peninsula Crimeea ocupată până la sfârșitul verii, a declarat fostul comandant al armatei americane în Europa, Ben Hodges, pentru Newsweek .
Pe fondul îngrijorărilor legate de ritmul lent și pierderile tot mai mari ale contraofensivei în curs de dezvoltare a Ucrainei în sudul și estul țării, lansată la începutul lunii iunie, Hodges a cerut administrației președintelui Joe Biden să-și arate angajamentul față de victoria Ucrainei prin furnizarea de arme avansate precum MGM- Sistemul de rachete tactice al armatei 140 – cunoscut sub numele de ATACMS. Până acum, acestea nu au fost aprobate Kievul de teamă să nu provoace represalii rusești.
„Dacă Statele Unite ar oferi Ucrainei ceea ce are nevoie, atunci armata sa ar putea de fapt să elibereze Crimeea până la sfârșitul acestei veri”, a spus Hodges într-un interviu despre progresul și perspectivele contraofensivei Kievului.
Kievul a raportat progrese semnificative în mai multe direcții de la trecerea la operațiunile ofensive la începutul acestei luni. Cele mai intense lupte au fost până acum în estul regiunii Donețk, în jurul orașului devastat Bahmut și pe frontul din sudul Zaporojie. Alte bătălii continuă de-a lungul liniei de contact de peste 900 de kilometri, forțele ruse ar fi în ofensivă în nord-estul regiunii Lugansk.
Oficialii ucraineni spun că atacurile inițiale de testare a frontului implică lupte dure, dar productive, pe măsură ce trupele Kievului avansează în liniile defensive rusești de mult pregătite. Între timp, Moscova a susținut în mod repetat că a învins contraatacurile ucrainene, spunând că trupele ucrainene au suferit pierderi masive de personal și echipamente. Propagandiștii ruși – și „idioți utili” din Occident – au amplificat astfel de informații, scrie Newsweek.
Hodges a spus că este prea devreme pentru a evalua orice succes sau eșec în contraofensiva ucraineană în curs, deși a subliniat că rămâne optimist cu privire la perspectivele Kievului.
„Aceasta nu va fi «Pac Man.; aceasta va fi, la un moment dat, o descoperire”, a spus Hodges, menționând că majoritatea formațiunilor blindate grele din Ucraina nu s-au pornit încă la luptă. „Nu sunt sigur când sau unde, dar la un moment dat, treci peste aceste apărări și atunci întregul impuls și natura lucrurilor se pot schimba”.
„Dar pentru ca ei să facă asta, au nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune”, a adăugat Hodges, enumerând ATACMS, drone Grey Eagle , „sau alte sisteme de arme care pot ajunge mai departe decât pot ajunge acum”.
Hodges a adăugat: „Aceasta le-ar permite să facă Crimeea nesustenabilă . Și aceasta este cheia: să facă ca flota Mării Negre să se mute din Sevastopol, ceea ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar fi capabilă să pună ATACMS în acel port. Acele nave nu ar putea să stea acolo, toate instalațiile ar fi distruse. La fel și pentru baza aeriană din Saki și alte facilități."
„Dacă Ucraina trebuie să se mulțumească, din cauza presiunii noastre, pentru un fel de rezultat în care Rusia păstrează Crimeea, în doi ani, vom avea aceeași discuție”, a continuat Hodges.
"Rușii vor aștepta să ne pierdem interesul. Vor putea lansa atacuri din Crimeea, Ucraina nu va putea niciodată să-și reconstruiască economia, deoarece marina rusă va bloca Marea Azov, precum și Odesa și Nikolaev", a spus el. "Cum va avea Ucraina o economie? Nu este bine pentru nimeni din Europa."
În așteptarea ATACMS
Casa Albă a ezitat să furnizeze Kievului muniția cu cea mai lungă rază de acțiune, temându-se că loviturile ucrainene în adâncul teritoriului rus ar putea provoca o escaladare a Kremlinului, poate chiar una nucleară.
Una dintre armele cele mai dorite de la Kiev este ATACMS, o rachetă cu o rază de acțiune de 300 de kilometri trasă de sisteme de lansare de rachete multiple (MLRS). ATACMS depășește cu mult orice MLRS furnizat până acum Ucrainei și ar pune pozițiile rusești din Ucraina ocupată și Crimeea în vizorul acestora.
Oficialii administrației Biden au contestat necesitatea ATACMS, avertizând că furnizarea de muniții ar putea escalada conflictul și ar lăsa stocurile ATACMS ale Americii periculos de scăzute.
Totuși, Biden a spus în această lună că perspectiva ATACMS pentru Ucraina este „încă în joc”, iar trimisul Kievului în SUA a spus că tonul Casei Albe în această privință se schimbă și că nu există obstacole în calea eventualei furnizări a armei. Dar, pe măsură ce se desfășoară ofensiva Ucrainei cu mize mari, Kievul încă așteaptă undă verde.
„Cred că administrația nu a fost sinceră”, a spus Hodges despre dezbaterea ATACMS. "Nu au vrut s-o facă, așa că au venit continuu cu scuze de parcă nu avem suficiente. Nu este adevărat. ATACMS, vindem Poloniei. Industria de apărare nu este o organizație de caritate."
SUA și aliații săi din NATO se grăbesc să-și extindă capacitățile de producție militară care s-au atrofiat – în special în Europa – în perioada post-Război Rece, ultimele decenii fiind dominate de intervenții contrainsurgențe de mică intensitate în străinătate. Acest efort include extinderea americană a liniei de producție ATACMS a Lockheed Martin.
Dar Hodges a spus că ezitarea cu privire la trimiterea Ucrainei celor mai puternice arme ale Occidentului vorbește despre o problemă politică .
„Voința politică se exprimă sub formă de bani, pentru a construi și a oferi capacități”, a explicat el. „De câte ori cineva din administrație spune: «Ei bine, nu avem suficiente ATACMS». Eu spun că da, dacă nu îi spui industriei să facă mai multe.“
„De câte ori aud pe cineva din administrație spunând: «Ei bine, nu prea au nevoie de F-16»; ce profesioniști militari ar spune că nu au nevoie de o aeronavă de calitate pentru a sprijini o ofensivă, cu toate lucrurile diferite pe care un F-16 le poate face, indiferent dacă este vorba de sprijin la sol, sau interdicție aeriană, sau pentru a contracara aeronavele rusești?"
„Cum naiba ar putea cineva cu mai mult de o săptămână de educație militară să creadă că nu are nevoie de ATACMS? Și apoi lunile de zile au spus: «tancurile Abrams, ard prea mult combustibil» . Atunci de ce avem Abrams dacă este un tanc atât de groaznic?", întreabă generalul în rezervă.
Oficialii de la Kiev au fost deschiși în frustrarea lor față de dansul politic lent necesar înainte ca fiecare nou sistem să poată fi aprobat. Hodges, de asemenea, a spus că Occidentul este încă prea ezitant.
„Anunțul că vor trece luni până când piloții de F-16 ar putea fi pregătiți — nu înțeleg asta”, a spus el. „Nu înțeleg de ce administrația nu poate spune că vrem ca Ucraina să câștige și îi vom ajuta să câștige pentru că asta este bine pentru Statele Unite, este bine pentru Europa, este bine pentru noi toți, pentru toate motivele despre care am vorbit”.
Opțiunea nucleară a Rusiei
Amenințările nucleare repetate ale Moscovei – care au devenit din ce în ce mai puțin voalate pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește și sprijinul occidental pentru Kiev se extinde – încă planează asupra confruntării mai ample cu Ucraina și partenerii săi occidentali.
Observatorii sunt deosebit de îngrijorați de faptul că un avans ucrainean în Crimeea ar putea declanșa un răspuns extrem al Rusiei, având în vedere că pierderea controlului asupra peninsulei s-ar putea dovedi atât de destabilizatoare pentru cleptocrația lui Putin de la Kremlin.
Biden și alți lideri occidentali au fost clari în prioritatea lor de a preveni orice conflict direct NATO-Rusia și schimburile nucleare ulterioare. Hodges este printre cei care cred că președintele Vladimir Putin blufează.
„Continuăm să ne descurajăm”, a spus el. "Rusia știe că tot ce trebuie să facă este să menționeze „nucleara“ o dată pe săptămână și asta ne face să ne oprim. Suntem șantajați. Și cred că acesta este un precedent teribil pentru viitor".