Putin anunță crearea unei „zone de securitate tampon” la granița cu Ucraina: „Forțele noastre armate lucrează activ”
0Vladimir Putin a anunțat că a fost aprobată crearea unei zone de securitate tampon de-a lungul frontierei cu Ucraina, iar trupele ruse sunt deja implicate în implementarea acestei măsuri.

„Am aprobat crearea unei necesare zone de securitate tampon de-a lungul frontierelor noastre. Forțele noastre armate lucrează activ pentru a îndeplini această sarcină”, a declarat liderul de la Kremlin joi, 22 mai, în cadrul unei întâlniri cu oficiali guvernamentali, relatează agenția rusă de presă TASS.
Putin a justificat decizia prin recentele evenimente din regiunile Kursk, Belgorod și Bryansk, unde Rusia acuză frecvent incursiuni și atacuri din partea Ucrainei. El a subliniat nevoia de reconstrucție a zonelor afectate, de reabilitare a infrastructurii și de sprijin acordat localnicilor, antreprenorilor și întreprinderilor industriale și agricole.
Kremlinul neagă existența unor noi discuții de pace
Tot joi, Kremlinul a infirmat informațiile privind posibile negocieri de pace cu Ucraina, respingând relatările despre o eventuală întâlnire la Vatican sau alte inițiative diplomatice. Potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu au existat acorduri pe această temă”.
Peskov a negat inclusiv afirmațiile referitoare la discuții tehnice ce ar putea avea loc la Vatican, adăugând că „nu există acorduri specifice pentru următoarele întâlniri”.
Relatările vin în contextul în care, săptămâna trecută, la Istanbul, ar fi avut loc primele discuții directe între delegația rusă și delegația ucraineană din ultimii trei ani, conform unor surse diplomatice citate de Wall Street Journal.
Vaticanul și Elveția, posibili mediatori
Noul papă, Leon al XIV-lea, s-a oferit să medieze negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Inițiativa a fost susținută și de premierul italian Giorgia Meloni, care a confirmat disponibilitatea Vaticanului de a găzdui discuții.
La rândul său, Elveția și-a exprimat deschiderea pentru a organiza viitoare întâlniri în vederea soluționării pașnice a conflictului.
Cu toate acestea, Rusia continuă ofensiva militară în Ucraina și se opune unui armistițiu necondiționat, sfidând apelurile venite din partea Occidentului pentru încetarea ostilităților.