Putin a finanțat atacuri teroriste împotriva armatei SUA în Afganistan în timpul președinției lui Trump
0Timp de mulți ani, Direcția principală de informații a Rusiei a plătit diverse grupări teroriste din Afganistan pentru atacuri teroriste împotriva militarilor și diplomaților americani, precum și a forțelor coaliției. Potrivit unei investigații comune a publicațiilor The Insider și Der Spiegel, pentru a plăti „serviciile”, GRU a folosit o rețea de curieri afgani deghizați într-o companie de comercializare a pietrelor prețioase.

Astfel, în perioada 2016-2020, o serie de atacuri teroriste sângeroase au avut loc în Afganistan împotriva soldaților americani și a forțelor coaliției. Atacurile s-au încheiat atunci când Donald Trump, în timpul primului său mandat prezidențial, la începutul anului 2020, a semnat un acord cu talibanii pentru retragerea trupelor americane. La momentul respectiv, președintele american a indicat o serie de asasinate ale personalului militar american, dar nu a menționat că serviciile de informații americane și afgane știau că aceste atacuri au fost finanțate de Rusia.
În 2020, un raport al agențiilor de informații americane s-a scurs în presă cu privire la modul în care guvernul rus i-a plătit pe talibani pentru a ucide soldați occidentali ai coaliției. La momentul respectiv, conducerea talibanilor a negat acuzațiile, iar Casa Albă nu a confirmat nici ea informațiile. Ulterior, succesorul lui Trump, Joe Biden, a minimalizat și el importanța rapoartelor serviciilor de informații, afirmând că acestea „se bazează pe dovezi de nivel scăzut sau mediu”.
Cu toate acestea, jurnaliștii scriu că serviciile de informații afgane au furnizat autorităților americane dovezi solide ale unei astfel de finanțări. În același timp, atât serviciile de informații americane, cât și cele afgane știau puține lucruri despre persoanele care conduceau programul din Rusia.
Anchetatorii au reușit să identifice ofițerii care se ascundeau în spatele numelor de cod - aceștia erau membri ai unității militare 29155, cunoscută din povestea otrăvirii lui Skripal și a sabotajelor din Europa.
Trei foști oficiali afgani ai Direcției Naționale de Securitate au declarat în mod independent jurnaliștilor că atacurile teroriste din orașele afgane au fost finanțate de Rusia.
Potrivit acestora, Rusia a încercat să intervină în situația din țară imediat după instituirea Administrației interimare din Afganistan în decembrie 2001. Programul a eșuat, iar Iranul s-a oferit să medieze cu comandanții talibani pentru a le furniza arme și bani rusești. Astfel, GRU a început să recruteze militanți individuali, să furnizeze arme și muniții prin Tadjikistan și, în cele din urmă, să finanțeze atacuri teroriste.
Informațiile au fost confirmate în cele din urmă la jumătatea anului 2019 în timpul interogatoriilor luptătorilor talibani reținuți. În urma acestor interogatorii, NSA a reușit să aresteze peste 10 persoane din provinciile Kabul, Kunduz și Logar care lucrau pentru GRU în calitate de curieri și transportau bani sub conducerea unui fost contrabandist din Kunduz numit Rahmatullah Azizi.
În mod oficial, Azizi era șeful unei societăți de comercializare a pietrelor prețioase din Afganistan, înregistrată pe numele tatălui său. În timpul perchezițiilor, în casa lui Rahmatullah Azizi s-ar fi găsit 650 000 de dolari.
Anchetă blocată
După cum au reușit să afle anchetatorii, șeful „programului” GRU a fost generalul-locotenent Ivan Kasianenko, comandant adjunct al unității 29155. Până în 2008, acesta a fost atașat militar la Teheran și a fost transferat la Kabul nu mai târziu de 2015. Principala legătură a GRU cu talibanii a fost colonelul Aleksei Arkhipov, care utilizează documente sub numele de Aleksei Titov. Al treilea participant-cheie la program, potrivit jurnaliștilor, a fost un alt membru al unității 29 155, Artem Rubțov.
Recompensele au fost în medie de 200 000 de dolari pentru fiecare soldat american sau al coaliție ucis, potrivit Agenției Naționale Afgane de Securitate. Conform estimărilor preliminare, Rusia a plătit aproximativ 30 de milioane de dolari numai talibanilor. Alte grupuri care se aflau în conflict cu guvernul afgan la acea vreme au primit sume mai mari.
Potrivit anchetatorilor, GRU a utilizat o rețea de curieri afgani pentru a transfera bani către grupuri afgane. Unul dintre acești curieri a fost Rahmatullah Azizi, care ar fi fost recrutat de serviciile secrete ruse nu mai târziu de 2015. În același an, el a primit un pașaport rusesc din „seria Ghereușa” pe numele lui Rahim Ahmadov, care s-ar fi născut în Astrakhan.
Un fost oficial afgan al NSA a declarat pentru The Insider că ancheta oficială privind schema de finanțare a talibanilor de către serviciile de informații ruse a fost împiedicată de oficiali guvernamentali care doreau să închidă ancheta din motive necunoscute - „poate din cauza corupției, poate din cauza unor interese legate de Rusia”. Un alt factor demotivant pentru ancheta din Afganistan a fost refuzul guvernului american de a recunoaște existența programului de recompensare.
„Informațiile privind implicarea Rusiei în finanțarea atacurilor teroriste au fost confirmate de mai multe servicii pe baza unor surse diferite de informații, deci existau dovezi ale acestui program. Tot ceea ce lipsea erau nume specifice”, a declarat oficialul serviciilor de informații americane.
Potrivit acestuia, reticența de a acuza fără echivoc Rusia de mituirea teroriștilor pentru a ucide militari americani „nu a fost cauzată de o lipsă de informații, ci de o «lipsă de prioritate, poate chiar de curaj».
După ce talibanii au ajuns la putere, potrivit The Insider, GRU a continuat să coopereze cu grupul, dar în mod oficial. Documentele din corespondența unuia dintre ofițerii GRU care au studiat ancheta indică faptul că talibanii, în special, au cerut GRU să ajute la livrarea „elicopterelor și avioanelor furate” în Afganistan (acestea se află în prezent în Tadjikistan și Pakistan), la „instruirea oficialilor de securitate” și la „restabilirea capacităților de apărare ale țării”.