Lecții de democrație de la Kremlin: România, acuzată că „înlătură candidați dispuși să discute cu Rusia”
0Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că alegerile prezidențiale din România au fost anulate pentru că au fost câștigate de un candidat care era dispus „să discute cu Rusia”.

Acesta a criticat, într-un interviu pentru publicația franceză Le Point, democrația din Europa, spunând că europenii au vrut să le dea „lecții” despre democrație, dar au ajuns „să-l critice tot timpul pe Putin...”.
Întrebat cine le-a dat lecții, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns că Franța, România și Moldova. Acesta a susținut că în Franța „au scăpat de Marine Le Pen, chiar dacă ea stă bine în sondaje”. Liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen i-a fost interzis să candideze la alegerile prezidențiale din Franța, care vor avea loc în 2027. Aceasta fost condamnată, în primă instanță, pentru deturnare de fonduri europene, fiindu-i aplicată o interdicție executorie de cinci ani de a candida la funcții publice.
În timpul discuțiilor, oficialul rus a spus și că „în România, un candidat (Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor din 2024 n.r.) câștigă alegerile prezidențiale, dar este neapărat un candidat rău în măsura în care este gata să discute cu Rusia. Ca urmare, este înlăturat. Cine a condamnat România pentru asta?”.
„E simplu: nu mai vrem să primim lecții de la europeni! Nu vrem să primim lecții de la cineva care se comportă ipocrit!”, concluzionează Peskov.
Nu este pentru prima dată când Kremlinul a abordat subiectul alegerilor prezidențiale anulate din România. În martie 2025, Peskov susținea că alegerile prezidenţiale fără candidatura lui Călin Georgescu „nu vor avea legitimitate”.
„Desigur, dacă este să spunem lucrurilor pe nume, orice scrutin organizat fără el (Georgescu) nu va avea legitimitate", preciza atunci purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, care sublinia și că respingerea înregistrării candidaturii lui Georgescu la alegerile prezidenţiale este o „încălcare a tuturor normelor democraţiei în centrul Europei”.
De ce îl respectă Putin pe Trump
Petkov explică și de ce pozițiile lui Donald Trump și Vladimir Putin par atât de asemănătoare în ceea ce privește viziunea lor asupra lumii.
„Există domenii în care pozițiile lor sunt apropiate, dar asta nu înseamnă că sunt apropiate în toate domeniile. Înainte de toate, fiecare își apără interesele propriei țări. Ceea ce îi unește este faptul că ambii înțeleg absurditatea refuzului dialogului. Ceea ce îi unește este faptul că sunt pregătiți să rezolve cele mai dificile probleme prin discuții. Exact ceea ce a lipsit administrației anterioare a lui Biden. Sub Biden și Obama, americanii ne-au dat și ei lecții de democrație. Dar uitați-vă la ce a trebuit să îndure Trump și familia sa! Trump a reușit să revină pentru că este un lider politic puternic, dar și pentru că personalitatea sa este foarte puternică!”, a spus acesta în cadrul interviului.
Întrebat dacă acesta este motivul pentru care Putin îl respectă pe Trump, acesta a răspuns: „Cu siguranță, da. Putin este el însuși un om puternic, așa că apreciază oamenii puternici”.
Apoi, Peskov a fost întrebat dacă Putin îl respectă și pe Emmanuel Macron.
„Dacă ați fi din Marea Britanie, v-aș vorbi despre Macron, dar cum sunteți francez, nu vă pot spune nimic... Îmi amintesc foarte bine primele mele contacte cu Macron, când a organizat un prânz în onoarea lui Putin la Versailles. Am avut mari speranțe la acea vreme...”, a adăugat Peskov.