Parlamentarii ruși, furioși pe România pentru că nu au primit vize să participe la Adunarea Parlamentară a OSCE

0
Publicat:

Deputații ruși își vor "suspenda" calitatea de membrii în Adunarea Parlamentară a OSCE, supărați că România nu le-a acordat vize pentru a participa la reuniunea organizației, scrie publicația rusă Pravda.

Leonid Slutki FOTO EPA-EFE

Comisia pentru afaceri externe a Dumei de Stat va pregăti un proiect de rezoluție privind suspendarea participării Rusiei la Adunarea Parlamentară a OSCE, a declarat Leonid Sluțki (foto), șeful comisiei și liderul partidului ultranaționalist liberal-democrat , cândva condus de Vladimir Jirinovski, (LDPR, pe canalul său de Telegram.

Se intenționează ca acesta să fie dezbătut pe 3 iulie, când o propunere în acest sens va fi discutată și în Consiliul Federației, camera superioară a legislativului rus.

Ideea a fost propusă miercuri de senatorul Vladimir Jabarov, care a subliniat că poziția privind suspendarea a fost convenită cu Duma de Stat, după ce România și-a anunțat sâmbătă refuzul de oferi vize deputaților din Rusia și Belarus pentru a participa la reuniunea de la București între 29 iulie și 3 iulie.

„Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat sâmbătă Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la București.

El a precizat că aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus.

În cadrul discuției, președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a atras atenția asupra prejudecăților acestei "organizații ucrainizate".

"Cum pot Adunarea Parlamentară și OSCE în ansamblu - organizația responsabilă pentru securitatea în Europa - să excludă Rusia de la participare? Cum poate fi discutată securitatea europeană fără participarea Federației Ruse? Răspunsul este evident și este clar ce se întâmplă acolo", a declarat Matvienko.

Vicepreședintele Piotr Tolstoi, care a condus delegația rusă în cadrul AP OSCE, și-a exprimat speranța pentru continuarea dialogului privind securitatea în spațiul OSCE "după victoria noastră în Ucraina" și cu "noua OSCE" după "noua" Ialta și Helsinki (referire la acordurile de la Ialta și Helsinki din timpul Războilului Rece).

"Toți cei care ni se opun astăzi - vor fi duși de val la coșul de gunoi al istoriei“

"Toți cei care ni se opun astăzi - vor fi duși de val la coșul de gunoi al istoriei. Acolo le vom face cu mâna și ne vom lua rămas bun de la ei", a spus Tolstoi, un descendent îndepbărtat al celebrului scritor rus, cunoscut pentru declarațiile sale belicoase.

Președintele Camerei inferioare al parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a spus că Rusia a refuzat să-și mai plătească contribuția la "acest cenaclu, care nu are nimic de-a face cu structurile parlamentare", în timp ce OSCE, care "dansează după cum cântă SUA", i-a amintit de "unele aripi ale blocului NATO".

Autoritățile române nu au acordat vize delegaților din Rusia și Belarus să participe la ședința Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a anunțat în urmă cu câteva zile purtătorul de cuvânt al MAE Radu Filip.

Reuniunea Adunării Parlamentare a OSCE va avea loc în perioada 29 iunie - 3 iulie la București. Restricțiile îi vor viza pe toți membrii delegațiilor ruse și belaruse, parlamentari și personalul tehnic.

Decizia părții române se bazează pe poziția consecventă a României față de Rusia în contextul războiului de agresivitate în curs împotriva Ucrainei. Decizia este îndreptată și împotriva Belarusului, care este un susținător al războiului”, a spus Filip.

Anterior, șeful Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a criticat refuzul Bucureștiului de a permite Moscovei să participe la reuniunea adunării. Potrivit lui Karasin, partea română a adus „o contribuție la distrugerea unei organizații care a fost odată utilă pentru cooperarea în Europa”.

Ce este OSCE

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa există din 1973. Include 57 de țări din Asia, Europa și America de Nord, inclusiv Marea Britanie, Germania, Canada, Kazahstan, Rusia, SUA, Turcia, Ucraina, Franța. Misiunea OSCE include prevenirea conflictelor, promovarea dezvoltării economice, asigurarea utilizării durabile a resurselor naturale și menținerea respectului deplin pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.

În februarie, delegația rusă a refuzat să participe la Adunarea Parlamentară a OSCE, care a avut loc în perioada 22-23 februarie la Viena. Potrivit adjunctului reprezentantului permanent al Rusiei pe lângă organizație, Aleksander Volgarev, decizia a fost luată din cauza refuzului dialogului în cadrul organizației.

În iulie 2023, Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o declarație în care a numit Rusia drept stat sponsor al terorismului, pe motiv că Federația Rusă a finanțat Wagner PMC, care a fost recunoscută ca organizație teroristă .

La reuniunea AP OSCE din februarie 2023, delegația rusă a fost supusă unui val de critici . „Unii parlamentari sunt complici ai agresiunii criminale”, a spus președintele Adunării, Margareta Cederfelt. Ea și-a criticat, de asemenea, colegii ruși pentru că subminează drepturile civile, libertatea presei și alegerile corecte.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite