Noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza războiului. Sunt vizate tehnologiile cu dublă utilizare

0
Publicat:

Ambasadorii celor 27 ţări membre ale UE au aprobat joi, 20 iunie 2024, un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene.

UE, noi sancțiuni împotriva Rusiei FOTO: ARHIVA
UE, noi sancțiuni împotriva Rusiei FOTO: ARHIVA

Potrivit Agerpres, acest al 14-lea pachet de sancţiuni, adoptat cu câteva zile înainte de încheierea preşedinţiei belgiene prin rotaţie, la 1 iulie, a fost dezbătut timp de peste o lună.

Noul pachet stipulează între altele „interzicerea reexportării de către Rusia de gaz natural lichefiat (GNL) în apele UE”.

În schimb, s-a renunţat la o măsură propusă care ar fi forţat subsidiare ale companiilor UE din ţări terţe să interzică prin contract reexportarea bunurilor lor către Rusia.

De asemenea, UE vizează „oprirea transferului de tehnologii aşa-zis cu dublă utilizare, cum ar fi cipurile pentru maşini de spălat, ce ar putea fi folosite de Rusia în scopuri militare”.

Potrivit unui diplomat al UE, Germania a cerut o evaluare a impactului unei astfel de măsuri, care ar putea fi adoptată la o dată ulterioară.

Agenția DPA susține că Germania nu este mulțumită, în primul rând, de noile restricții privind eludarea sancțiunilor europene. Berlinul se teme că companiile germane ar putea fi trase la răspundere pentru încălcări, așa că propun fie anularea acestei măsuri, fie limitarea ei la anumite categorii de mărfuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite