Oligarhii lui Vladimir Putin profită de pe urma embargoului asupra importurilor de alimente din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apropiaţii lui Vladimir Putin beneficiază de pe urma embargoului pentru produse din UE
Apropiaţii lui Vladimir Putin beneficiază de pe urma embargoului pentru produse din UE

Decizia Kremlinului de a interzice importurile de produse agroalimentare din UE a reprezentat o veste bună pentru câţiva oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin.

După ce Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au aplicat trei seturi de sancţiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor acesteia în Ucraina, Kremlinul a decis să aplice sancţiuni în oglindă celor la care o supun UE şi SUA. Astfel, ruşii au interzis practic complet importurile de produse agroalimentare din Europa şi SUA.

La începutul acestei luni, Rusia a decretat o „interdicţie totală” pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite. Această interdicţie se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Principalele produse pe care le importă ruşii sunt maşini, echipamente şi produse alimentare. În cazul alimentelor, situaţia este cu adevărat ameninţătoare pentru ambele părţi: magazinele ruşilor ar putea rămâne cu rafturile goale, în timp ce industria agroalimentară europeană va încasa pierderi semnificative. 

Principalul efect al sancţiunilor anunţate de Kremlin esteo creştere imediată a ratei inflaţiei, deja îngrijorător de ridicată - 7,5% în iulie. Până acum, restricţiile au cauzat o creştere puternică a preţurilor alimentelor locale în Rusia, provocând şi un deficit de ofertă pe unele pieţe. 

De cealaltă parte, producătorii europeni au rămas cu produse în valoare de peste două miliarde de euro pe care, până acum, le vindeau Rusiei. Comisia Europeană a alocat deja ajutoare în valoare de 125 de milioane de euro pentru aceştia. 

Însă în timp ce ruşii de rând şi producătorii europeni resimt deja consecinţele, un grup restrâns de oligarhi prieteni cu Putin fac bani de pe urma embargoului. Un furnizor de peşte la care co-proprietar este ginerele unui prieten al preşedintelui Vladimir Putin, un producător de carne al cărui fondator are relaţii înalte şi un alt producător de carne care beneficiază de sprijinul statului se bucură de creşterea cererii pentru produsele lor, notează agenţia de ştiri Reuters într-o analiză. 

Jurnaliştii străini precizează că nu au descoperit vreo dovadă care să arate că interzicerea importurilor a fost adoptată pentru a ajuta unii producători sau că vreun producător a presat guvernul în acest sens, dar magnaţii din industria alimentară par să iasă în câştig. 

„Preţurile en-gros au crescut deja. Aceşti producători sunt deja în câştig”, a declarat senatorul Serghei Lisovski, fost magnat în industria alimentară, pentru Reuters, preluat de Mediafax. 

Oficialii ruşi au avertizat producătorii de alimente să nu majoreze preţurile, dar la câteva zile de la impunerea embargoului preţul somonului a urcat cu 60%, la peste 22 de dolari pe kilogram, în unele magazine.

Potrivit distribuitorilor, preţurile cărnii de vită şi ai brânzeturilor vor creşte cu cel puţin 30%, având în vedere că importurile asigurau 30-50% din consum.

Acţiunile producătorului de peşte Russkoe More au crescut cu 70% după anunţarea embargoului.

Miliardarul Ghenadi Timcenko, prieten cu preşedintele Vladimir Putin, a cumpărat o participaţie de 30% la Russkoe More în 2011, anticipând creşterea cererii pentru somon.

Russkoe More a fost anul trecut cel mai mare importator de somon din Rusia, cu o cotă de piaţă de 26%, peştele provenind din 18 ţări, inclusiv din Norvegia. Importurile de peşte din Norvegiua au fost incluse de Rusia pe lista embargoului.

După ce SUA au impus primele sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, Timcenko şi-a vândut participaţia ginerelui său Gleb Frank. „Timcenko nu mai are nicio influenţă în companie. Ne-am distanţat total de acea afacere", a spus un purtător de cuvânt al miliardarului. 

Un alt câştigător este producătorul de carne Ros Agro, companie înfiinţată de omul de afaceri Vadim Moskovic, care şi-a transferat afacerile către familie, după ce a devenit senator în 2006, ca membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, condus de premierul Dmitri Medvedev.

Similar, roducătorul de carne de porc Miratorg, cel mai mare din Rusia, cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de dolari, a înregistrat o creştere a cererii pentru produsele sale. 

Miratorg este deţinută de oamenii de afaceri Viktor şi Alexander Linnik, care au o avere de 360 de milioane de dolari. 

Rusia este cea mai mare piaţă de export pentru legumele şi fructele din UE. Europenii vând anual astfel de produse în valoare de două miliarde de euro în Rusia. 

Peste 40% din mâncarea pe care o consumă ruşii este importată. O trecere atât de abruptă de la produse de import la producţie autohtonă sau identificarea unor noi furnizori este imposibilă, noteaă „Financial Times”. Chiar şi banca centrală a Rusiei a avertizat că sancţiunile impuse de Putin vor duce la majorarea ratei inflaţiei. Aceasta s-a situat la 7,9% în prima jumătate a anului, iar asta din cauza interdicţiei aplicate de Kremlin asupra importurilor de carne de porc din UE, ceea ce a dus la creşterea drastică a preţurilor.  

Totodată, Rusia este şi a doua piaţă de desfacere pentru industria cărnii de pui din SUA.

Sancţiunile aplicate haotic nu fac altceva decât să scoată la lumină şi incapacitatea Rusiei de a-şi pune la punct sectorul agricol. Rusia are un potenţial agricol imens şi ar putea fi un exportator net de produse agroalimentare, însă lipsa unor politici coerente pentru reformarea industriei a dus la fragmentarea excesivă a sectorului, care mai are şi echipament vechi şi, per ansamblu, slab din punct de vedere financiar. 

Magnit, cel mai mare retailer rus de produse alimentare, a transmis că este imposibil ca producătorii ruşi să compenseze importurile de mere din Polonia: nu au spaţiu de depozitare şi infrastructură pentru a-şi duce produsele în toate colţurile ţării. „Consumatorii cel mai probabil se vor reorienta către alt sortiment de fructe - vor mânca mai multe banane şi pere atunci când merele se vor scumpi”, explică Timothy Post, director pentru relaţia cu investitorii al lanţului Magnit. 

Anual, Polonia exporta 677.000 de tone de mere în Rusia. Sancţiunile vor reprezenta cu siguranţă o lovitură dură şi pentru producătorii europeni. Consumul de mere în Polonia a fost, anul trecut, de 600.000 de tone, iar piaţa nu va putea compensa volumul pe care nu-l va mai trimite Rusiei. 

UE este principalul partener comercial al Federaţiei Ruse. Practic, aproximativ jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei sunt cu UE. În ultimii 10 ani, valoarea comerţului dintre cele blocuri s-a triplat, ajungând la 336,5 miliarde de euro. 

Volumul bunurilor exportate de Rusia în UE a crescut de 3,5 ori, de la 64,5 miliarde de euro în 2002 la 213,3 miliarde de euro în 2012. În aceeaşi perioadă, valoarea bunurilor importate de Rusia din UE a crescut de 3,6 ori, de la 34,4 miliarde de euro la 123,2 miliarde de euro. 

Din cauza dependenţei Europei de gazul rusesc, ruşii continuă să înregistreze un surplus comercial semnificativ din relaţia cu UE, în ciuda faptului că valoarea importurilor Rusiei din UE creşte într-un ritm mai rapid decât exporturile acesteia în spaţiul comunitar. 

În schimb, pentru UE, Rusia este abia al treilea partener comercial, după China şi SUA. În ceea ce priveşte regiunile în care exportă UE, Rusia a urcat pe al doilea loc, după China, luând locul SUA, care a coborât pe a treia poziţie. 

Însă în ciuda surplusului comercial pe care-l înregistrează, relaţia comercială cu UE nu este deloc una favorabilă Rusiei. Rusia vinde europenilor materii prime - în special hidrocarburi (petrol şi gaze). De cealaltă parte, ruşii cumpără din UE produse cu valoare adăugată - maşinării şi echipamente, produse chimice, manufacturi şi produse alimentare. 

Iar dinamica relaţiilor comerciale UE-Rusia este dictată de afacerile dintre Moscova şi „motoarele” economiei europene. Pe primul loc în acest clasament se află Germania, cea mai mare şi cea mai performantă economie europeană. Valoarea schimburilor bilaterale cu Rusia se ridică la 75 de miliarde de euro, dintre care 36,2 miliarde reprezintă exporturi ale nemţilor în Rusia.

Ruşii sunt mari amatori dee maşini germane, exact aşa cum sunt clienţi importanţi ai marilor case italiene de modă. Însă nu doar produsele „made in Italy” sunt pe placul bogaţilor ruşi. La mare căutare sunt şi mărcile britanice. Deja, magazinele de lux din Londra anunţă că încasările lor suferă, în contextul în care numărul turiştilor ruşi a scăzut, precum şi sumele cheltuite de cetăţenii ruşi stabiliţi în Marea Britanie. 

comert
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite