Medvedev va face o declaraţie specială cu privire la scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, va prezenta în curând măsurile pe care Rusia le va lua în replică la amplasarea de către SUA în Europa a sistemului de apărare antirachetă, a declarat o sursă de rang înalt de la Kremlin, citată de RIA Novosti.

„În viitorul cel mai apropiat, preşedintele va face o declaraţie specială", a declarat sursa pentru Ria Novosti. Medvedev avertizase că Rusia este nevoită să ia măsuri specifice.

Rusia şi NATO au convenit să coopereze în cadrul scutului european la summit-ul din noiembrie 2010 de la Lisabona, însă tratativele au intrat în impas din cauza refuzului SUA de a oferi garanţii juridice că sistemul amplasat nu are drept scop intimidarea forţelor ruseşti.

Pentru a ajunge la o înţelegere cu Rusia în privinţa scutului antirachetă din Europa, SUA sunt dispuse să-i ofere informaţiile referitoare la rachetele de interceptare.

Potrivit Washingtonului, acest lucru va convinge Moscova că sistemul de apărare antirachetă nu prezintă niciun fel de pericol la adresa ei. Experţii consideră că o asemenea concesie este insuficientă şi , în plus, o parte din congresmanii americani nu-i vor permite lui Obama să facă un asemenea pas.

Rusia nu va sta cu mâinile în sân

În luna octombrie subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauche, a examinat cu autorităţile ruseşti posibilitatea transmiterii informaţiilor referitoare la rachetele SM-3. Ea a anunţat că Rusia va primi informaţii referitoare la viteza rachetei de interceptare, după ce va fi epuizat combustibilul.

Însă caracteristicile tehnice ale rachetelor nu reprezintă unica problemă nerezolvată, care mai există încă în dialogul dintre Rusia şi SUA cu privire la scutul antirachetă din Europa. De exemplu, SUA răspund ca şi mai înainte destul de vag la întrebarea, împotriva cui este îndreptat sistemul, relatează postul de radio Vocea Rusiei.

Republicanii au acuzat deja administraţia lui Obama că poartă tratative secrete cu Moscova, iar rezultatul lor poate ameninţa securitatea naţională a SUA. Ei nu au încredere în Rusia şi consideră că ea doreşte să obţină informaţii despre planurile militare ale ţărilor, iar apoi să le folosească în interesele sale.

Rachete Iskander în Kaliningrad, Belarus şi Krasnodar

În orice caz, Rusia a declarat deja că nu va sta şi va aştepta fără a să întreprindă nimic, atâta timp cât SUA lucrează asupra scutului antirachetă din Europa.

Preşedintele Medvedev a declarat că acţiunile de răspuns „vor fi raţionale, suficiente şi nu vor închide calea spre continuarea dialogului cu partenerii noştri din NATO, cu privire la scutul antirachetă din Europa".

Totodată, el a adăugat că Moscova are deocamdată îndoieli în ce priveşte faptul că sistemul apărării antirachetă propus de SUA, „este capabil să modifice considerabil sistemul parităţii". Pornind de la acest lucru, experţii trag concluzia că în viitorul apropiat nu vor fi realizate nici un fel de înţelegeri în privinţa scutului antirachetă.

În cazul eşecului negocierilor cu Statele Unite în privinţa scutului antirachetă, Rusia poate desfăşura complexe de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad, în Belarus şi în ţinutul Krasnodar, notează publicaţia Gazeta.ru. Acestea vor permite contracararea ameninţării strategice a forţelor nucleare ale Rusiei în cazul desfăşurării elementelor scutului american antirachetă în apropiere de graniţele Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite