Medvedev: Arestarea lui Putin ar echivala cu o declarație de război

0
Publicat:

O eventuală arestare a lui Vladimir Putin în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) ar echivala cu o declaraţie de război împotriva Rusiei, un casus belli, a avertizat joi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Dmitri Medvedev FOTO Getty Images
Dmitri Medvedev FOTO Getty Images

„Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat mai multor instituţii de presă din Rusia.

„Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!”, a exclamat el.

În acest caz, „toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane”, a avertizat Dmitri Medvedev, președinte al Rusiei în perioada 2008-2022.

Ministrul german al Justiției, liberalul Marco Buschmann, a salutat săptămâna trecută mandatul de arestare emis de CPI împotriva lui Putin din cauza suspiciunii privind comiterea unei crime de război în Ucraina.

Potrivit lui Buschmann, autoritățile de la Berlin vor trebui să se conformeze acestui ordin dacă liderul de la Kremlin va pune piciorul pe teritoriul german.

Comentând această afirmaţie, Dmitri Medvedev a spus: „Înţelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declaraţie de război?”.

Fostul președinte al Rusiei consideră că decizia CPI „creează un potenţial negativ enorm” pe fondul relaţiilor deja proaste între Moscova și capitalele occidentale.

„Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil, mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie. Chiar şi în perioada în care (premierul britanic Winston, n. red.) Churchill îşi susţinea renumitul discurs de la Fulton (1946, în care invocase Cortina de Fier între cele două blocuri, n. red.) erau mai bune. Şi ei dintr-o dată iau o astfel de decizie faţă de şeful statului nostru”, a susținut vicepreşedintele Consiliului de Securitatate al Rusiei.

În ceea ce privește Ucraina, Dmitri Medvedev a reluat clișeul propagandistic al Kremlinului precum că statul vecin „face parte din Rusia”.

„Să fim sinceri, Ucraina face parte din Marea Rusie. Dar, din motive geopolitice şi din cauza istoriei a ceea ce s-a întâmplat, am tolerat mult timp să trăim în apartamente diferite”, a spus el.

În acelaşi interviu, Medvedev a mai susținut că Occidentului îi displace „independenţa” Moscovei și a Beijingului și a acuzat Occidentul că va încerca să destrame Rusia în state mai mici şi mai slabe pe care să le poată controla, motiv pentru care următoarele decenii nu vor fi liniștite, relatează Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite