Kremlinul tratează incursiunea ucraineană în Kursk ca pe un dezastru natural. Ce nu vrea să admită Putin
0În contextul în care o armată străină se află pe teritoriul Rusiei pentru prima dată în ultimii 80 de ani, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu oficiali de rang înalt în cadrul reuniunii regulate a consiliului de securitate pentru raportul ministrului apărării, Andrei Belousov. Subiectul principal nu a fost capturarea șocantă de către Ucraina a teritoriilor din regiunea de frontieră Kursk. În schimb, Vladimir Putin a spus că vor fi dezbătute „noile soluții tehnice adoptate în timpul operațiunii militare speciale”, eufemismul Rusiei pentru războiul său din Ucraina, într-un scurt fragment televizat, relatează Bloomberg.
Încercarea Kremlinului de a transmite un sentiment de normalitate cu privire la incursiunea ucraineană este reprodusă în mass-media de stat. Aceasta s-a concentrat mai ales pe eforturile de a acorda ajutor umanitar celor aproape 200.000 de ruși care și-au părăsit casele, de parcă ar fi victime ale inundațiilor sau ale altui dezastru natural, mai degrabă decât ale primei incursiuni militare străine de la al Doilea Război Mondial, notează Bloomberg
„Kremlinul nu vrea să transmită mesajul că inamicul este la poartă”, a apreciat Olga Oliker, director pentru Europa și Asia Centrală la International Crisis Group (Bruxelles). „Nu vor să comunice un mesaj prin care să evidențieze puterea Ucrainei și propria lor slăbiciune”, a adăugat ea.
Kievul a anunțat că continuă să-și extindă operațiunile în Kursk și controlează zeci de sate și orașe, incursiunea intrând deja în doua săptămână.
Ministerul rus al Apărării a trimis de urgență întăriri pentru a încerca să restabilească controlul, până acum fără succes. Autoritățile au declarat stare de urgență și în regiunea învecinată Belgorod, unde oficialii raportează atacuri transfrontaliere dinspre Ucraina.
O răsturnare a situației războiului
Este o răsturnare de situație surprinzătoare, la mai mult de 900 de zile după ce Putin a ordonat invazia din februarie 2022, care era menită să aducă o victorie rapidă. Atacul militar al Ucrainei i-a luat prin surprindere și pe aliații săi din SUA și Europa, de unde au venit îngrijorări că a permite Kievului să ducă războiul în Rusia ar constitui o linie roșie susceptibilă să provoace o ripostă nemiloasă din partea lui Putin, poate chiar una nucleară.
Pentagonul a declarat că SUA „încă încearcă să afle mai multe” despre obiectivele Ucrainei, după ce secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri la telefon cu omologul său ucrainean Rustem Umerov.
Pe de altă parte, Kremlinul pare reticent să admită până și faptul că a avut loc o invazie, rezumându-se să spună că Putin a discutat „probleme actuale” cu înalți oficiali legat de ceea ce el a numit „situația” de la graniță la o ședință, luni.
„Este de la sine înțeles că obiectivul principal al Ministerului Apărării este de a sili adversarul să se retragă de pe teritoriul nostru”, a subliniat Putin, amenințând cu un „răspuns puternic”.
Totuși, anumite tensiuni au ieșit la iveală la reuniune. Putin l-a întrerupt brusc pe guvernatorul regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, în momentul în care acesta a început să descrie amploarea operațiunilor ucrainene. El i-a cerut să se concentreze pe acordarea de ajutor locuitorilor strămutați și să lase evaluările militare în seama armatei.
Rușii sunt îngrijorați
În vreme ce televiziunea de stat minimalizează criza, îngrijorarea crește din ce în ce mai mult în rândul rușilor. Un sondaj realizat între 9 și 11 august pe 1500 de persoane din 53 de regiuni de către compania de sondaje FOM a arătat că 45% dintre acestea consideră că familia și prietenii lor au o stare de neliniște, ceea ce reprezintă o creștere de 12 puncte procentuale față de luna iulie și cel mai ridicat nivel din aproape un an.
Proporția rușilor care s-au declarat nemulțumiți de conducerea țării a crescut cu 7 puncte procentuale în ultimele două săptămâni, ajungând la 25%, mai mult de jumătate dintre respondenții FOM considerând incursiunea de la Kursk drept principalul eveniment de actualitate.
De ce se ferește Vladimir Putin
Potrivit lui Serghei Markov, un consultant politic apropiat Kremlinului, Putin dorește să mențină nivelul de stres la un nivel minim în rândul rușilor, care sunt deja nemulțumiți de faptul că obiectivele președintelui în Ucraina nu au fost atinse. „Dar autoritățile au un plan B iar dacă societatea cere să se facă totul pentru a obține victoria, atunci vom efectua o mobilizare”, a spus el.
Potrivit lui Denis Volkov, director al institutului independent de sondaje Levada Center din Moscova, reacția publică va rămâne probabil moderată, deoarece nu există o mare dorință în rândul populației de a merge să lupte.
Proporția rușilor care sunt în favoarea negocierilor de pace a crescut la 58% la sfârșitul lunii iulie, cea mai mare din februarie 2022, a spus el.
Ministerul Apărării de la Moscova a transmis vineri că trupele sale continuă încercările de a respinge forțele ucrainene, el susținând că au fost distruse sute de vehicule blindate de luptă, inclusiv zeci de tancuri, de la începutul incursiunii din 6 august.
Deși afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent, acestea au lăsat să transpară imaginea unei intervenții majore pe care instituțiile de securitate și apărare ale Rusiei nu au reușit să o anticipeze și să o prevină.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit incursiunea în Kursk „o problemă de securitate pentru Ucraina, pentru a elibera zonele din apropierea graniței de trupele ruse”. El a promis că va face „următorii pași cheie importanți” pentru a menține inițiativa, fără a detalia.
Pentru Kremlin, în contextul în care tot mai mulți ruși își părăsesc casele și, cu cât trupele ucrainene rămân mai mult pe teritoriul Rusiei, crește riscul ca Putin să pară slab în calitate de garant al securității națiunii.
Putin evită „declarațiile emoționale, astfel încât să nu fie nevoit să acționeze radical, mai ales în circumstanțe în care nu este sigur că are resursele pentru a acționa dur”, a spus Vinogradov. „În orice criză, el preferă să ia o pauză și să aștepte.”
Regiunea sa fiind acum în prima linie a războiului, Smirnov, guvernatorul Kurskului, și-a schimbat fotografia de pe canalul său de Telegram. Acum apare îmbrăcat într-un tricou kaki.