Kremlinul reacţionează: Exerciţiile NATO subminează încrederea şi ameninţă securitatea Europei
0Exerciţiile militare NATO care au loc în prezent în Polonia şi în alte state europene nu contribuie la crearea unei atmosfere de încredere şi securitate pe continent, a declarat marţi pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
Polonia lansează marţi un exerciţiu militar de amploare, ceea ce urmează să tensioneze şi mai mult relaţiile cu Rusia, cu doar o lună înainte ca Varşovia să găzduiasă un summit NATO.
Numeroase state membre ale Alianţei Nord-Atlantice participă la acest exerciţiu - Anakonda-16. Aproximativ 31.000 de militari urmează să antreneze timp de zece zile în cadrul acestui exerciţiu, cel mai mare organizat până în prezent de forţele armate poloneze.
Zeci de avioane de vânătoare şi nave urmează să participe la manevre, dar şi aproximativ 3.000 de vehicule, relatează DPA şi Reuters, citate de news.ro.
Statele Unite participă cu cel mai important contingent, iar ţări care nu sunt membre ale Alianţei, ca Ucraina şi Georgia, au fost de asemenea invitate.
Această demonstraţie de forţă are loc în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi Occident au atins cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi este acuzată că susţine cu armament şi oameni forţele separatiste proruse în conflictul din estul Ucrainei, ceea ce ruşii neagă.
Liderii statelor membre ale Alianţei urmează să ia o decizie la summitul NATO de la Varşovia, programat în perioada 8-9 iulie, cu privire la trimiterea unor batalioane în Polonia şi ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - în cadrul unui răspuns faţă de acţiunile Rusiei.
Moscova a avertizat în mai multe rânduri că extinderea blocului militar occidental către est îi ameninţă securitatea naţională.
Adjunctul ministrului rus de Externe Aleksei Meşkov declara joi pentru Interfax că exerciţiul militar din Polonia, dar şi cel din Lituania, destabilizează regiunea.
Principalul obiectiv al acestor manevre este să „intensifice tensiunile la frontiera Rusiei“, sublinia Meşkov.
Exerciţii Anaconda au loc din doi în doi ani Polonia, începând din 2006.
Unele state membre NATO au pezentat ediţia din acest an ca pe un semnal adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, însă altele - ca Germania - preferă să minimalizeze aceste tensiuni.
„Pe termen lung este necesar să înţelegem că Rusia este cel mai mare vecin al nostru“, a declarat secretarul general NATO Jens Stoltenberg luni seara la Bruxelles, la un eveniment organizat de publicaţia „Politico“.
„Este necesar să înţelegem Rusia şi este necesar să cooperăm cu Rusia“, a adăugat Stoltenberg, potrivit news.ro.