Dughin, interviu la CNN despre alinierea dintre Rusia lui Putin și America lui Trump. Legătura cu războiul din Ucraina
0Filosoful ultranaționalist Alexandr Dughin, supranumit „ideologul lui Putin”, a fost intervievat de CNN privind similitudinile ideologice dintre Rusia lui Putin și America lui Trump. Dughin l-a salutat pe președintele american Donald Trump drept exponentul unei ideologii care „schimbă echilibrul de putere în lume”.

Întrebat de CNN ce a vrut să spună cu afirmația din cartea sa precum că „Putinismul a învins în SUA”, Dughin s-a lansat într-o argumentație ocolită privind transformările uriașe la care suntem martori în ceea ce privește sistemul de afaceri globale, dând de înțeles că SUA fac acum parte din aceeași tendință împământenita în Rusia.
Odată cu alegerea lui Donald Trump, vedem o America foarte diferită care „nu mai este un bastion și un sediu al globalismului”, ci „o putere globală cu valori tradiționale și o agendă total diferita la nivelul afacerilor internaționale”, susține el.
Cât privește o aliniere propriu-zisă la nivel ideologic între Rusia și SUA, filosoful rus ultranaționalist este de părere că există mult mai multe aspecte comune decât ar părea la prima vedere și că acestea au ieșit la iveală recent odată cu politica lui Trump în SUA, dar și a mișcării sale MAGA.
„Rusia lui Putin și Putin personal încetează să devină principalul inamic, tipul malefic, răul principal. Cred că trumpiștii și simpatizanții lui Trump înțeleg mult mai bine acum ce înseamnă Rusia și ce înseamnă Putin”.
Întrebat dacă se poate spune acum că SUA s-au aliniat cu Rusia la nivel ideologic profund împotriva Europei liberale, Dughin a spus că „este prematur sa vorbim despre o alianță reală între SUA și Rusia împotriva Europei, pentru că nu e de fapt împotriva Europei, ci a globalismului”.
El a continuat: „Pe de altă parte, cred ca, dacă, de pildă, Trump ar retrage SUA din războiul împotriva noastră în Ucraina ar putea fi o situație în care vom lupta împotriva globaliștilor europeni in Ucraina, liberalii europeni in Ucraina fără America.
Deci sunt de părere că, mai devreme sau mai târziu, si probabil mai devreme decât ne așteptăm va descoperi ca Putin nu are absolut nimic cu SUA, niciun motiv să continue lupta, niciunul să se opună, niciun teren de competiție, spre deosebire de China”.
Dugin, un apărător înfocat al invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, este un susținător al imperialismului rus și figură principală a gândirii care a îndreptat Rusiei către naționalismul dur și guvernarea autoritară.
Ideologul este, de asemenea, suspect și căutat în Ucraina în temeiul legislației privind genocidul și încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.
Dugin a devenit cunoscut după ce invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei a fost justificată parțial pe baza lucrărilor sale despre superioritatea Rusiei și misiunea acesteia de a crea o „Uniune Eurasiatică”, un plan de integrare a Rusiei cu țările care făceau parte din Uniunea Sovietică.
În primele etape ale războiului instigat de Moscova în Donbas, în 2014, Dugin a spus televiziunii de stat ruse că „ucrainenii trebuie uciși, uciși, uciși”.
„O nouă ordine mondială”
Dughin a afirmat într-un articol publicat luna trecută că Occidentul nu mai există ca o entitate unificată, iar Trump și Putin remodelează ordinea mondială printr-o revoluție conservatoare, în care Canada și Groenlanda pot ajunge sub controlul SUA, iar părți din Europa de Est aparțin Rusiei.
Potrivit lui Alexandr Dughin, Tump și aliații săi au modificat „cursul colectiv al Occidentului la 180 de grade”.
„Mai mult, Occidentul colectiv ca entitate pur și simplu nu mai există. În schimb, există acum Statele Unite - Marea Americă - care a devenit mare în scurta perioadă a mandatului lui Trump și, pentru moment, există încă Europa liberală, globalistă. Dar aceasta este o regretabilă neînțelegere. Europa trebuie să fie adusă în conformitate cu modelul multipolar mai larg cu care sunt de acord atât Trump, cât și Putin. Ca și Xi Jinping, marele conducător al Chinei Mari, și Modi, marele conducător al Indiei Mari. Prin urmare, Europa trebuie fie să devină mare, fie va înceta să existe cu totul, iar noi vom uita de ea”, a scris Alexandr Dughin în publicația ultraconservatoare Arktos.