Hackerii ruși au accesat camere de supraveghere ale unor state membre NATO, inclusiv din România, pentru a spiona Ucraina
0Regatul Unit și aliații săi acuză o unitate a serviciului de informații militare al Rusiei că a desfășurat o campanie cibernetică agresivă pentru a spiona și perturba fluxul de ajutor occidental destinat Ucrainei, vizând infrastructura critică din statele membre NATO. Hackerii au accesat aproximativ 10.000 de camere video, dintre care 1.000 se află în România.

Potrivit unui avertisment emis de Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) al Marii Britanii, unitatea GRU 26165, cunoscută și sub denumirea de APT 28 sau Fancy Bear, a accesat mii de camere de supraveghere amplasate în apropierea granițelor, stațiilor de cale ferată și instalațiilor militare din Europa.
Hackerii au accesat aproximativ 10.000 de camere video, dintre care 80% se aflau pe teritoriul Ucrainei, 10% în România, 4% în Polonia, 2,8% în Ungaria și 1,7% în Slovacia, conform The Guardian.
Camerele ofereau autorilor instantanee video despre mișcarea echipamentelor și ajutoarelor către Ucraina. În unele cazuri, au fost folosite chiar și camerele de trafic.
Campanie extinsă de spionaj cibernetic
Pe lângă accesarea camerelor, unitatea GRU a folosit emailuri de tip phishing cu subiecte variind de la teme profesionale la materiale pentru adulți; a transmis mesaje în limba nativă a țintei, folosind adrese compromise sau conturi de email gratuite; a încercat phishing vocal (vishing), impersonând tehnicieni IT pentru a obține acces la conturi privilegiate; și au căutat informații despre orarul trenurilor, documente de transport și date de livrare.
„Această campanie cibernetică malițioasă a serviciului militar de informații al Rusiei reprezintă un risc serios pentru organizațiile vizate, în special cele implicate în livrarea de ajutoare către Ucraina”, a declarat Paul Chichester, director de operațiuni în cadrul NCSC.
Unitatea GRU 26165 este cunoscută și pentru scurgerea datelor Agenției Mondiale Anti-Doping și pentru atacurile asupra Comitetului Național Democrat din SUA în 2016.
Raportul a fost elaborat de Regatul Unit în colaborare cu agenții din SUA, Germania, Franța, Canada, Polonia, Cehia, Australia, Danemarca, Estonia și Olanda.