Garry Kasparov, opozant al lui Putin şi fost campion mondial la şah, a fost plasat pe lista „teroriştilor”
0Rusia l-a plasat pe opozantul Garry Kasparov, fost campion mondial la şah şi care în prezent trăieşte în exil, pe lista persoanelor declarate „teroriste şi extremiste” potrivit unei notificări a serviciului rus pentru informaţii financiare consultată de AFP.
Născut în 1963 în Azerbaidjanul sovietic, Garry Kasparov a fost unul dintre marii jucători de şah din istorie înainte de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin, scrie Agerpres.
În 2013, îngrijorat de probabile urmăriri judiciare, Kasparov a părăsit Rusia şi trăieşte de atunci în SUA, de unde continuă să denunţe puterea rusă şi campania militară a acesteia împotriva Ucrainei.
În 2022, Garry Kasparov a fost deja desemnat în Rusia "agent al străinătăţii", etichetă utilizată masiv împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi militanţilor pentru drepturile omului şi care îi obligă la proceduri administrative anevoioase pe teritoriul rus.
Majoritatea opozanţilor de anvergură rămaşi în Rusia se află în detenţie, iar alţii au fost nevoiţi să se exileze.
Garry Kasparov este celebru pentru lungul său duel în anii 1980 cu o altă legendă sovietică a şahului, Anatoli Karpov. Ulterior, acesta din urmă l-a susţinut pe Vladimir Putin şi a devenit deputat al partidului preşedintelui rus, "Rusia Unită".
Jurnalist rus, condamnat la 7 ani de închisoare pentru postări în care a criticat ofensiva rusă împotriva Ucrainei
Roman Ivanov, jurnalist şi blogger rus, a fost condamnat miercuri la şapte ani de închisoare pentru că a postat pe reţelele sociale mesaje prin care a criticat ofensiva rusă împotriva Ucrainei, a anunţat angajatorul său, mass-media RusNews, informează AFP.
Tribunalul din Koroliov, un mic oraş situat la şase kilometri de Moscova, l-a declarat pe Roman Ivanov, 51 de ani, vinovat de „difuzare de informaţii false" despre armata rusă, în cadrul a trei mesaje pe reţeaua socială rusă VKontakte şi pe Telegram.
Una dintre postări se referea la evenimentele din oraşul ucrainean Bucea, unde trupuri de civili ucişi au fost descoperite în aprilie 2022, Kievul acuzând armata rusă de aceste masacre, pe care Moscova le-a negat.
Imediat după anunţarea verdictului, susţinători ai jurnalistului, prezenţi pe culoarele tribunalului, au scandat: „Roma (diminutiv de la Roman), suntem cu tine. Nu eşti singur!", potrivit unui jurnalist al AFP prezent la faţa locului.
Mama lui, Alla Ivanova, a denunţat în faţa presei o acuzaţie "fabricată". „El lupta pentru oameni, îi ajuta", a spus ea.
În timpul procesului său, Roman Ivanov, arestat în aprilie 2023, a pledat nevinovat, estimând că procesul său se înscrie în cadrul "reprimării" vocilor critice faţă de Kremlin.
„Vreau să le cer iertare tuturor ucrainenilor cărora ţara noastră le-a provocat durere", a mai spus el în faţa judecătorilor şi a adăugat că „jurnalismul nu mai există în Rusia".
Pe vremea când lucra ca jurnalist sportiv la canalul de televiziune de stat, Roman Ivanov a înfiinţat în 2019 propriul său canal de YouTube, denumit "Korolev onest", unde denunţa corupţia din cadrul primăriei locale, fraudele electorale şi problemele legate de mediu.
„Pentru mine, una dintre cele mai grave consecinţe ale acestui proces este că oamenii din Koroliov vor rămâne fără ajutorul meu atât de mult timp", şi-a exprimat el regretul.
Din cauza luărilor sale de poziţie, el a fost demis de la televiziunea de stat în 2021.
În ultimele luni, el lucra pentru o publicaţie online independentă, RusNews, una dintre jurnalistele căreia, Maria Ponamarenko, a fost de asemenea condamnată, în 2023, la şase ani de închisoare pentru postarea pe Instagram a unui mesaj critic la adresa ofensivei ruse în Ucraina.
În decurs de doi ani, aproape 20.000 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că şi-au exprimat opoziţia faţă de conflictul din Ucraina, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info.