Furie la Kremlin: Zelenski ia apărarea Poloniei şi califică Pactul Ribbentrop-Molotov drept „un complot criminal între două regimuri totalitare“
0Kremlinul nu digeră declaraţiile istorice care contravin propagandei sale. După o dispută cu Polonia legată de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, acum se află într-un schimb de replici pe aceeaşi temă cu Ucraina.
Luni, la ceremoniile organizate în Polonia cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz, Volodimir Zelenski şi-a exprimat sprijinul pentru Varşovia. Mai mult, preşedintele ucrainean a afirmat că Uniunea Sovietică a lui Stalin a complotat cu Germania nazistă a lui Hitler şi a avut astfel partea sa de vină în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.
„Polonia şi poporul polonez au resimţit primii consecinţele complotului criminal între cele două regimuri totalitare (nazist şi sovietic, n. red.). Acest fapt a condus la cel de-al Doilea Război Mondial şi le-a permis naziştilor să declanşeze mecanismele Holocaustului“, a declarat Zelenski, citat de AFP.
Marţi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a criticat aspru intervenţia lui Zelenski în Polonia. „Nu putem accepta o astfel de declaraţie. Este falsă şi insultătoare faţă de memoria bunicilor noştri“, a spus Peskov într-o conferinţă de presă.
Putin reface imaginea lui Stalin
Rusia lui Putin este foarte sensibilă la declaraţiile istorice care aduc aminte de ororile petrecute în perioada lui Stalin. Pentru a le apăra, Vladimir Putin a intrat recent într-o dispută cu Parlamentul European şi Polonia.
Deranjat de adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European care afirmă că Pactul Ribbentrop-Molotov „a deschis calea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”, Putin a denunţat o „minciună neruşinată”.
În general, ideologii lui Putin evită dezbaterile pe tema Pactului Ribbentrop-Molotov. Dar, atunci când devin inevitabile, susţin, în stilul sovieticilor, că actul respectiv a fost un rău necesar pentru a preveni o ofensivă a Germaniei naziste asupra URSS.
În schimb, liderul de la Kremlin acuză Polonia de complicitate cu Hitler. În opinia sa, Varşovia a încheiat o „înţelegere“ cu fostul lider nazist şi a acţionat „în mod antisemit“ în zorii celui de-al Doilea Război Mondial. Putin s-a referit la un document din 1938 în care ambasadorul Poloniei la Berlin „se solidariza“, spune el, cu politica antisemită a lui Hitler. Un an mai târziu, Germania nazistă invada Polonia la câteva zile după semnarea pactului cu Uniunea Sovietică. Acest pact conţinea un protocol secret de împărţire a unor teritorii din estul Europei, inclusiv teritorii româneşti.
În urma declaraţiilor lui Vladimir Putin, şeful statului polonez Andrzej Duda a ales să boicoteze ceremoniile ţinute săptămâna trecută în Israel în memoria Holocaustului.
Zelenski, la a doua dispută istorică în două săptămâni
În ceea ce-l priveşte pe Zelenski, aceasta este a doua dispută istorică în care se implică în doar două săptămâni. Miercurea trecută, de Ziua Unităţii Ucrainei şi cu o zi înainte de Ziua Unirii Principatelor Române, a declarat că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români“. Criticat pentru necunoaşterea istoriei, Zelenski a fost apărat de Ambasada Ucrainei în România, care a venit cu un text în care afirmă că preşedintele ucrainean a declarat de fapt că „Bucovina de Nord a fost luată“, nu „ocupată“, punând neînţelegerea pe seama unei greşeli de traducere din engleză în ucraineană. Recunoscută, greşeala a fost corectată pe site-ul preşedinţiei ucrainene.